• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

kuraklık tehlikesi yok

kuraklık tehlikesi yok
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Bu Yıl Kuraklık Tehlikesinin Bulunmadığını Belirterek, Buğday Ürteminin 20 Milyon Ton Civarında Olmasını Beklediklerini Söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Bu Yıl Kuraklık Tehlikesinin Bulunmadığını Belirterek, Buğday Ürteminin 20 Milyon Ton Civarında Olmasını Beklediklerini Söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl kuraklık tehlikesinin bulunmadığını belirterek, buğday ürteminin 20 milyon ton civarında olmasını beklediklerini söyledi. Yetkin, buğday ithalatına da gerek kalmadığını vurguladı.
İbrahim Yetkin, buğday sezonunun açılmasına kısa bir zaman kala İçkale Otel'de basın toplantısı düzenledi. Kuraklık tehlikesinin bu yıl ortadan kalktığını dile getiren Yetkin, buğday ekilişinden bu yana geçen 7 aylık dönemde normalinden yüzde 13 fazla yağış gerçekleştiğini ifade etti.


Geçen yıla göre yağışta artışın yüzde 32 olduğuna dikkat çeken Yetkin, "Bitki gelişimi normal seyrini izlemektedir. Bu durumda geçen yıl 17.8 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 20 milyon ton civarında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu rakam, geçen yıla göre üretimde yüzde 15 civarında bir artış olacağı anlamına gelmektedir. Türkiye'nin yıllık buğday tüketiminin 18 milyon ton civarında olduğu gözönüne alınırsa, ülkemizde bu yıl buğday sıkıntısı olmayacaktır, ithalat gereği doğmayacaktır." dedi.

Girdi fiyatlarında özellikle gübrede yüzde 100'ü bulan artışların çiftçiyi giderek yoksullaştırdığını ifade eden Yetkin, tarım sektörünün kriz döneminde büyüdüğünü, istihdamın arttığını ve ülke ekonomisinde iyileştirici bir rol oynadığını kaydetti. Bu nedenle başka sektörlerde ucuz kredi ve çeşitli desteklere başvuran hükümetten tarım sektörüne de yardım etmesini isteyen Yetkin, "Bu çerçevede yapılacak yardımların başında TMO'nun yeniden devreye sokularak buğday fiyatının düşürülmesine karşı önlem alması gerekmektedir. Yaptığımız hesaplara göre, bu yıl buğdayın satış fiyatının normal koşullarda 70 kuruş civarında olması gerekmektedir. TMO'nun bu civarda bir alım fiyatı ilan etmesi, buğday ithalatına izin vermemesi, dahilde işleme rejimi kapsamına giren buğdayın amacı dışında piyasaya verilmesini önlemesi, buğday üreticilerine verilecek en büyük destek olacaktır. Bu destek, maliyeti itibariyle diğer sektörlere verilen destekten çok daha düşük olduğu halde ekonomide ve toplumsal ilişkilerde diğer sektörlerdekinden çok daha büyük etki yapacaktır." diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141