• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yeni genelge

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yeni genelge
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi Değişikliği” başlıklı bir genelge yayımladı.

Yeni yayımlanan genelgeye göre, Koronavirüs tedbirleri kapsamında daha önce otellerde açılmasına izin verilmeyen mini kulüpler ve kreşler, bundan böyle hijyen ve sağlık kurallarına göre hizmet verebilecek. Diğer yandan otellerin hamam, sauna ve masaj üniteleri, İçişleri Bakanlığı’nca normalleşme sürecine ilişkin belirlenen usul ve esaslara göre hizmet verecek.

Bakanlık daha önce otellerin alması gereken Koronavirüs tedbirleri için 12 Mayıs 2020 tarihinde bir genelge yayımlamıştı. Bu genelge kapsamında konaklama tesislerinin çocuklara ayrılan oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi gibi alanların hizmete açılamayacağı belirtilmişti.

Mini kulüplerin kapasiteleri, sosyal mesafe düzenlemelerine uygun olarak belirlenecek, çocuklar rezervasyonla kabul edilecek.

Konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan 2020/6 Sıra Sayılı “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi Değişikliği”nin tam metni şu şekilde:

GENELGE

2020/9

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” kapsamına alınan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrolü normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, halen faal olan veya faaliyete geçecek olan konaklama tesislerinde alınacak önlemler Bakanlığımızın 12/5/2020 tarihli ve 2020/6 Sıra Sayılı Genelgesinde belirlenmiştir.

Sürece bağlı olarak karşılaşılan bazı durumlara yönelik olarak uygulamaya yön vermek üzere;

1- 2020/6 Sıra Sayılı Genelgenin “GENEL KULLANIM ALANLARI” başlıklı bölümünde yer alan “Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi-alanı gibi üniteler hizmete açılmaz.” ibaresi aşağıda belirtilen şekilde değiştirilmiştir.

“Konaklama tesisleri bünyesinde yer alan mini kulüpler hizmete açılması halinde, aşağıdaki kurallara ilave olarak, kreşler için Covid-19 kapsamında normalleşme sürecine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslardaki hijyen ve sağlık kurallarına göre hizmet verirler.

Mini kulüplerin sosyal mesafe düzenlemelerine uygun olarak kapasiteleri belirlenir ve belirlenen kapasitede çocuk, rezervasyon ile kabul edilir. Çocukların oyun/yemek masaları, bireysel oyun alanları, varsa yatakları arası mesafe en az 1,5 metre olacak şekilde düzenlenir.

Mini kulübe girişte, çocukların temassız ateş ölçümü yapılır. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar, boğaz ağrısı, burun akıntısı, konjuktivit, öksürük, iştahsızlık, kırgınlık, kas ağrıları, ciltte döküntü, karın ağrısı, kusma, ishal, nefes darlığı gibi belirtileri olan çocuklar aileleri ile irtibata geçilerek sağlık kuruluşuna yönlendirilir.

Giriş ve çıkışlarında çocukların el hijyeni için el antiseptiği bulundurulur. El antiseptikleri çocukların ulaşamayacakları yerlere konulur ve personel gözetiminde çocukların kullanması sağlanır.

Ünitelerin sık sık kapı ve pencereleri açılarak doğal havalandırması yapılır. Bu ünitelerde klima ve vantilatör çalıştırılmaz. Çocukların sık sık dışarı çıkması ve daha çok açık alan etkinlikleri yapmaları sağlanır. Açık alan etkinliklerinde de sosyal mesafe kurallarına uyulur.

Sert yüzeylerde deterjan ile temizlik sonrası 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yapılır. Çamaşır suyu uygun olmayan yüzeylerde %70 oranında alkol içeren ürünlerle hijyen sağlanır. Halı, koltuk gibi yüzeyler su ve deterjanla veya makine ile yıkamayla veya sıcak buharla temizlenir.

Oyuncaklar, hobi malzemeleri, çocuk oyun parkı donanımları sık sık su ve deterjanla temizlenir. Sonrasında %70’lik alkol ile silinir ve kurutulur. Temizlik için bulaşık makinesi de kullanılabilir. Yüzeyi nedeniyle (pelüş, tüylü) sık temizliği ve hijyeni mümkün olmayan oyuncaklar kaldırılır.

Oyuncakların tekrar kullanılabilmesi için temizlenmesi gerektiğinden yeterli sayıda oyuncak bulundurulur.

Bu alanlarda konusunda eğitimli personel bulundurulur. Görevli personel tarafından çocuklar arası sosyal mesafenin korunması ve çocukların bulaşı riskini artıran fiziksel faaliyetlerde bulunmamaları sağlanır. Kulüp programları bu esasa göre düzenlenir.

Tuvaleti kullanan çocukların öncesinde ve sonrasında ellerini yıkaması sağlanır, çocukların tuvaletleri tek tek kullanmasına özen gösterilir.

Mini kulüplerin genel temizliği ve bakımı, personeli, bünyesinde bulunan yeme-içme üniteleri, genel kullanım alanları ve diğer hususlar hakkında 2020/6 Sıra Sayılı Genelgenin ilgili hükümleri uygulanır.”

2- Genelgenin “GENEL KULLANIM ALANLARI” başlıklı bölümünde yer alan “Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmaz.” ibaresinin “Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri İçişleri Bakanlığınca Covid-19 kapsamında normalleşme sürecine ilişkin belirlenen usul ve esaslar uyarınca faaliyette bulunur.” şeklinde değiştirilmiştir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141