• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Küçük teknesiyle dünyayı dolaştı

Küçük teknesiyle dünyayı dolaştı
Çılgın Türk denizci Özkan Gülkaynak (44), 7.95 metre uzunluğundaki yelkenli teknesi 'Kayıtsız III'le İzmir'den çıktığı dünya turunu tamamladı.

Çılgın Türk denizci Özkan Gülkaynak (44), 7.95 metre uzunluğundaki yelkenli teknesi 'Kayıtsız III'le İzmir'den çıktığı dünya turunu tamamladı. Dünya turu yapan 'en küçük Türk teknesi' unvanını taşıyan, beyaz zemin üzerine kırmızı ay-yıldız motifi işli yelkeni bulunan 'Kayıtsız III', üç yıl aradan sonra yurda, Marmaris'ten giriş yaptı.

EN KÜÇÜK TÜRK TEKNESİ
İzmir Çeşme'den 1 Temmuz 2006'da Ege'ye açılan, uluslararası taşımacılık yapan işadamı Özkan Gülkaynak, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'nu aşarak Kızıldeniz üzerinden Mısır ve ardından KKTC'nin Girne limanına oradan da Marmaris'e ulaştı. Gülkaynak, 7.95 metre uzunluğundaki teknesi ile, 8 metrelik 'Uzaklar' adlı teknenin 1997 yılında elde ettiği, 'dünya turu yapan en küçük yelkenli tekne' unvanını da elinden aldı.


DENİZDE TEK BAŞINA
Cep telefonu, internet dahil hiçbir elektronik aygıtı ve seyir aleti olmadan, pusula dışında başka hiç bir aygıt kullanmadan dünyayı dolaşan işadamı Gülkaynak, 28 beygirlik motora sahip, sıkıştırılmış ahşaptan imal edilmiş 'Kayıtsız III'ü demirlediği Marmaris Netsel Marina'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sert hava koşullarının hakim olduğu denizlerde boyu 8 metreyi bulan dev dalgalarla boğuştuğunu belirten Gülkaynak, şöyle konuştu:

'SİMİT AYRANI ÖZLEDİM'
“Dalgalar, bazen 7 metre yüksekliğindeki teknemin boyunu da aştı. Bazen de, dev balinalar, köpek balıkları etrafımda dolaştı. Ama hiçbir zaman korkmadım, yılmadım, yoluma devam ettim. Balık tuttum, elimle ıstakoz yakaladım, aç kalmadım. Ama zengin sofralarını süsleyen ıstakoz yerken dahi 'keşke bir simit ayran olsaydı' dedim.

KORSANLARA KARŞI KARARTMA
Venezuella, Kolombiya ve Somali açıklarındaki korsanlara karşı da geceleri teknenin
ışıklarını kapattığını belirten 'çılgın Türk', sözlerini şöyle sürdürdü. (Bu haberin izinsiz kullanılması halinde yasal işlem başlatılacaktır) “Venezuella ve Kolombiya açıklarında korsanlara karşı tedbirli olmam gerektiğini biliyordum. Geceleri işe koyulan korsanlara yem olmamak için ışıkları kapattım. En tehlikeli korsanların Kolombiya'da olduğu söylendi. Oradaki korsanlar, sahibini öldürdükleri tekneyi uyuşturucu ticaretinde kullanıyorlarmış. Allah'tan başıma bir şey gelmedi.”

'GİRESUN'DA MOLA
Mart 2009'da, Umman'da, Somali'deki korsanlarla müdahale için Aden Körfezi'ne giden Türk Donanması'na ait Giresun Fırkateyni ile karşılaştığını ifade eden Gülkaynak, (Bu haberin izinsiz kullanılması halinde yasal işlem başlatılacaktır) “Sağolsun, komutanlarımız, gemiyi bana açtı. Saç, sakal traşımı oldum, banyomu yaptım. 2,5 yıl sonra ilk kez Türk yemeği yemenin, Türklerle uzun uzun sohbetin zevkini yaşadım. Aden Körfezi'nde ise korsanlarla değil, korsanlara karşı görev yapan savaş gemileriyle karşılaştım” diye konuştu.

SİMİTE HÜCUM
Gülkaynak, ay-yıldızlı yelkenlisi nedeniyle tepkiyle karşılaşıp karşılaşmadığı yönündeki soru üzerine, “Hayır, Yunanistan'da dahi tepki almadım. Tepki görseydim daha sert tepkiyle karşılık verirdim” dedi. Gülkaynak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne indiğinde ilk iş olarak simit yediğini ardında da kendisine döner-ayran ziyefeti çektiğini söyledi. 1 Temmuz'da kabotaj etkinlikleri kapsamında, yolculuğuna başladığı İzmir'in Pasaport İskelesi'nde, bu eşsiz macerasını noktalayacak olan Gülkaynak, üç yıllık serüvenini bir kitapta toplayacağını da sözlerine ekledi. (ENDER TÜRKKAN/Marmaris GÜNDEM)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141