• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Kredi masraflarını geri almak isteyenlere uyarı

Kredi masraflarını geri almak isteyenlere uyarı
TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu bankalardan kredi kullanan 75 milyon insanın yalnızca 642 bin 226 tanesinin masraflarının geri ödendiğini açıkladı.

TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketici haklarıyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), 28 Mayıs'ta yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'ndan aldığı yetkiyle yayımlamış olduğu yönetmeliğin geriye dönük hüküm içermediğine dikkati çeken Ağaoğlu, başvurular yüzünden tüketici hakem heyetlerinin iş yapamaz hale geldiğini, dosya yükü altında ezildiklerini ve kuyruklar oluştuğunu savundu.

GEÇEN YILA GÖRE BAŞVURULAR DÖRDE KATLANDI

Ağaoğlu, geçen yıla göre İstanbul'un bazı ilçelerinde başvuruların dörde katlandığını, Gaziosmanpaşa ilçesinde geçen yıl 12 bin 500 başvurunun bu yıl 50 bine yaklaştığını kaydetti.  Ağaoğlu, tüketicilerin, dosya masraflarının iadesi için tüketici hakem heyetlerine geçen yılın ilk 8 ayında 507 bin başvuru yapıldığını, bu yılın aynı döneminde ise bu sayının 642 bin 226'ya ulaştığını aktardı.

O PARAYI SAKIN ÖDEMEYİN!

Tüketici hakem heyetlerinin, yasa gereği başvuruları azami 6 ayda karara bağlamaları gerektiğine işaret eden Ağaoğlu, bazı hakem heyetlerinin 1 yıl sonrasına gün verdiğini öne sürdü. Bunu fırsat bilen birtakım "açıkgöz" kişilerin "danışmanlık şirketi" adı altında firmalar kurup, tüketici örgütlerinin ücretsiz yayımladıkları boş dilekçe örneklerini fahiş bedellerle satmaya başladığına dikkati çeken Ağaoğlu, bu kişilerin  pervasızca radyolara, televizyonlara, internet sitelerine reklamlar verdiğini hatta tüketicilerin e-postalarına, cep telefonlarına reklam mesajları göndermek suretiyle boş dilekçe pazarlaması yaptıklarını böylece bu dilekçeleri 50 ile 200 lira arasında sattıklarını belirtti.

"KADI MANTIĞIYLA ANLAŞMA ÖNERDİK"

Ağaoğlu, dernek olarak çağrıda bulunduklarını, yığılmalar nedeniyle alacakların iadesi için 1 yıl beklemek zorunda kalan kredi müşterilerine, bankaların hesaplarından kestikleri dosya bedelinin yüzde 50'sini derhal ödeyerek, tüketiciler ve bankalar arasındaki bu çekişmeye"kadı mantığıyla" çözüm önerisi getirdiklerini söyledi. Buradaki önemli noktanın tüketicilerin buna rıza göstermesi olduğunu anlatan Ağaoğlu, "Böylelikle, tüketiciler bankaya başvurduktan sonra tüketici hakem heyetine giderek bir yıldan fazla süre beklemekten kurtulacak. Mesai ve haberleşme giderlerinden de tasarruf edecek, haksız yere kendisinden kesilen paranın yarısını cebine koyabilecektir. Bu kadı mantığı önerimizin bazı bankalar tarafından hayata geçirildiğini, tüketicilerden gelen bilgilerden öğreniyoruz" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141