• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

KÖS'ler köylülünün yüzünü güldürdü

KÖS'ler köylülünün yüzünü güldürdü
Aydın'da yüksek rakımlı köylerde yaz aylarında su sıkıntısı ve ürün darlığı yaşanan çiftçiler, hayata geçirilen Küçük Ölçekli Sulama (KÖS) Göletleri sayesinde elde ettikleri ürünle güldü - Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur: "

GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'da yüksek rakımlı köylerde yaz aylarında su sıkıntısı ve ürün darlığı yaşanan çiftçiler, kışın suyu tutarak modern sulama tekniğiyle çiftçiye ulaşımını sağlayan Küçük Ölçekli Sulama (KÖS) Göletleri ile sıkıntılarını aştı.

Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ovalardaki köylerin barajlar ve sulama göletlerinden su temin ederken, yüksek rakımda yer alan köylerin ise yaz aylarında önemli su sıkıntısı çektiğine işaret etti. Bu soruna yönelik olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın başlattığı gölet uygulamalarını Aydın'da da hayata geçirme hedefiyle yola çıktıklarını bildiren Aktemur, kış aylarında akıp giden yağmur ve kar sularının toplanarak, ekili alanların sulamasında kullanımını sağlayacak göletlerin yapımına başlandığını kaydetti.

Göletler için İl Özel İdaresi bütçesinden önemli bir pay aktardıklarını bildiren Aktemur, "2005 yılından bu yana Aydın'da 93 gölet yapıldı. Bu yıl da gölet çalışmaları için 30 milyon lira ödenek ayrıldı ve yıl sonuna kadar 13 gölet yapımının tamamlanması planlanıyor. Göletlerden 5'i, 1,5-2 milyon metreküp su tutabilecek kapisetede. Sulama sistemleri sayesinde, suyun israfı da önlendi" diye konuştu.

Göletleri Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından kurulduğunu bildiren Aktemur, göletler sayesinde, daha öncesinde yaz aylarında hiç su görmeyen zeytinliklerin, ekili alanların suyla buluşmasının sağlandığını ifade ederek, "Bu bölgelerde yaz döneminde su olmadığından, köylülerde zeytinlerin yazın sulanmayacağı anlayışı yerleşmişti. Göletler sayesinde yaz ayında da sulama başlatılınca, üründe rekolte de çeşitlilik de arttı" dedi.

Göletlerin, tarım arazilerinin sulanmasının yanında kuruldukları yere bir çok fayda sağladığına değinen Halil İbrahim Aktemur, köylülerin mesire alanı yapmalarının, yabani hayvanların su ihtiyacını karşılamasının, orman yangınlarına müdahalede ekiplerin ve helikopterlerin su ihtiyacını karşılamasının bu faydalar arasında sayılabileceğini söyledi.

-"Köyümüz büyük değişim geçiriyor"

Söke'nin dağ köyleri arasındaki Çavdar'ın muhtarı Adil Atmaz da, göletler sayesinde üretimin ve ürün çeşitliliğinin arttığını ifade etti.

Köylerinde 400 hanenin bulunduğu ve çoğunluğun çiftçilikle geçimini sağladığını bildiren muhtar Atmaz, göletin yaşamlarında önemli bir değişim sağladığını ve yaşam kalitelerinin arttığını kaydederek şöyle konuştu:

"3 yıl öncesine kadar mayıs ayından itibaren susuzluk yaşanan köyümüzde, göletin devreye girmesiyle büyük değişiklikler oldu. Yaz aylarındaki sulama sayesinde toprağımız canlandı, her yer yeşillendi. Su olunca ürün miktarı da arttı, en küçük boş alan dahi ekilmeye başlandı. Önceki yıllar, yaz aylarında ihtiyaçlarını ova köylerinden satın alan köylüler, artık ürettiklerini satıyor."

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141