• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Kongre'de gergin Suriye oturumu

Kongrede gergin Suriye oturumu
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen Suriye konulu oturum, Obama yönetimi yetkilileriyle bazı senatörler arasında zaman zaman gergin söz düellolarına sahne oldu

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen Suriye konulu oturum, Obama yönetimi yetkilileriyle bazı senatörler arasında zaman zaman gergin söz düellolarına sahne oldu. Yönetim yetkilileri oturumda, ABD'nin Suriye'deki krizin çözümü ve muhalefete destek verme noktasındaki çabalarını savunsa da Cumhuriyetçilerin başını çektiği bazı senatörler, Obama yönetiminin sadece hedefler ortaya koyduğunu, ancak bir stratejisi olmadığını savundu.

Oturumda söz alan ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, senatörlerin sert eleştirileri karşısında zaman zaman zor anlar yaşarken, Suriye'de muhalefete çok miktarda destek sağladıklarını savundu. 

Ford, "Dışişleri Bakanlığındaki ekibimde Suriye sorunundan genel anlamda hayal kırıklığı duymayan tek bir kişi bulamazsınız. Ancak şunu söylemeliyim; muhalefete, rejime karşı mücadelelerinde yardımcı olmak için destek sağlıyoruz. Çok miktarda destek. Yaptıklarımızı küçük görebilirsiniz, ama bunlar (Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı) Selim İdris için çok önemli. Onunla her konuştuğumda, yaptıklarımız için bize teşekkür ediyor. Daha fazlasını isterler mi? Tabi ki isterler. Birçok ülkeden daha fazlasını isterler. Daha fazla ihtiyaçlar var mı? Tabi ki var. Ancak kaynaklarımız sınırsız değil ve dolayısıyla sahip olduklarımızlarla elimizden geleni yapmaktayız" diye konuştu.

Suriyeli muhaliflerin, ABD'nin Suriye rejimine karşı askeri eyleme geçmemesinden "derin hayal kırıklığı" duyduğunu kabul eden Ford, ancak yönetim olarak, Suriye'de geçici bir hükümetin kurulması ve katliamın sona erdirilmesi yolunda gelecek ay Cenevre-2 konferansını hayata geçirebilmek için çok çalıştıklarını belirtti.

-"Muhalefet makul bir alternatif ortaya koymalı"

Ford, Suriye muhalefetinin, "sadece neleri reddettikleri"üzerinde takılmak yerine, Esed rejimine makul bir alternatif oluşturma yolunda bir teklif de ortaya koyup masaya getirmesi gerektiğini dile getirdi.

Suriye'de iki tarafı masaya getirme çabasına devam edeceklerini ve rejime de masada tavizler vermek için baskı yapacaklarını ifade eden Büyükelçi Ford, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Muhalifler) Bizi askeri müdahaleye zorlamakla o kadar meşguldüler ki, bu alternatifi sunma ihtiyacını bir kenara ittiler ama bu (alternatif) er ya da geç gelmeli. Bunu şu anda yaparlarsa, Rusların en azından bunu incelemek için bir fırsatı olur. Stratejimiz bu; hepimizin, ılımlı muhalefet, ABD, Ruslar da dahil uluslararası camianın daha sonra rejim ve muhalefet üzerinde nihai bir anlaşmaya varmak için baskı uygulayacağımız bir süreci başlatmak." 

-Oturumdan gergin anlar

Oturum sırasında özellikle senatör Corker ve McCain, zaman zaman Büyükelçi Ford'a yönelik sert çıkışlarda bulundu. Corker,  yönetimi muhalefete destek konusunda stratejisi olmamakla suçladı. .

-"ABD için bir utanç"

Suriye'deki krizin geldiği noktanın ABD için "bir utanç" olduğunu savunan Corker, özetle şunları kaydetti:

"Sayın Ford, siz Suriye'deki birçok kişi tarafından destek gören bir kişisiniz ve bugün bu oturuma geldiğiniz için teşekkür ederim. Çünkü şu anki durduğumuz noktadan çok büyük utanç duyuyor olmalısınız, (buraya gelip ifade vermek) sizin için çok zor olmalı.Yaptığımız şey, Suriye'nin geleceğini Rusya'ya teslim etmek oldu." 

Eleştiri tonunu gittikçe sertleştiren Corker, Ford'a hitaben, "Suriye'de şu anda muhaliflere yönelik stratejiden tatminkar mısınız? Bu konuda olumlu düşünüyor musunuz? Sahadaki ve mülteci kamplarındaki insanlarla görüştüğünüzde, rejime ve El Kaide'ye karşı çabalarında kendilerini destekleyeceğimizi söylediğimiz bu insanlara yönelik stratejimize dair olumlu düşünceler içinde misiniz?" gibi soruyla karışık çıkışlarda bulundu

-"Bu artık iç savaş değil, bölgesel bir çatışma"

Cumhuriyetçi senatör McCain de Suriye'de yaşananların artık iç savaş olmaktan çıktığını ve bölgesel bir çatışmaya dönüştüğünü savundu. McCain,"Esed, iktidar konumunu muhafaza etmeyi ve masum Suriyeli sivilleri katletmeyi sürdürüyor ve siz Cenevre-2 konferansına bel bağlıyorsunuz, öyle mi?(Suriye'deki) Rus limanına gemiler dolusu silahlar, her türlü ölümcül silah gelirken, biz (muhaliflere) kamyon vermekle övünüyoruz." 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141