• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

kayıtlar 1-12 haziranda

kayıtlar 1-12 haziranda
Türkiye Genelinde 755 Bin Kişinin Merakla Beklediği Hac Kuraları, Bugün Çekildi.

Türkiye genelinde 755 bin kişinin merakla beklediği hac kuraları, bugün çekildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetini gidermek için katsayı uygulamasına başladı, 2 bin kişiye ise yaşlılık kontenjanı ayırdı.
2009 Yılı Hac Kura Çekimi bugün yapıldı. Kuradan önce konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye'de hacca gitmek isteyen vatandaşların sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, "Bir süre önce açılan hac kayıt döneminde; 2007 ve 2008 yıllarından beri bekleyen 548 bin 906 kişi kayıt yeniletirken, 206 bin 45 kişi ön kayıt yaptırdı." dedi.


Bardakoğlu, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün 2007 ve 2008 yılından beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yeniletenlerden oluştuğuna dikkat çekti.

Ali Bardakoğlu, geçmiş yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkân sağlamak maksadıyla kura çekiminde, kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulamasının benimsendiğini aktardı.

Buna göre 2009 yılı hac kurası, ön kayıtlarını 2007 yılında yaptırıp 2007, 2008 ve 2009 yıllarında üst üste üç kez katılmış olanlara 3x3 olmak üzere 9; 2008 yılında ön kayıt yaptıran bu yıl ikinci kez kuraya katılacak olanlara 2x2 olmak üzere 4; 2009 yılında önkayıt yaptırmış olup ilk defa kuraya katılacak olanlara ise 1x1 olmak üzere 1 katsayı uygulanarak çekildi.

Bardakoğlu, söz konusu sistem ile, 2007 ve 2008 yıllarından bekleyen hacı adaylarının bu yıl olmasa bile, gelecek yıllarda hacca gideceklerini söyledi.


2 BİN KİŞİYE YAŞLILIK KONTENJANI VERİLDİ


Bardakoğlu, 2 bin kişiye yaşlılık kontenjanı ayrıldığını ifade ederek, "Halen kayıt sistemi içerisinde yer alan ve çekilecek kurada kendisine kesin kayıt sırası gelmeyen vatandaşlarımızın en yaşlılarından başlanmak suretiyle sıra gözetilerek 2 bin kişiye kesin kayıt hakkı verilecektir." dedi.

Bu yıl Mekke ve Medine ev fiyatlarında yüzde 30 ila 40 arasında artışlar olduğuna dikkat çeken Bardakoğlu, geçen yıl de benzer artışların yaşandığını ancak bu artışın hac fiyatlarına yansıtılmadığını hatırlattı.

Bardakoğlu, son iki yılın artış oranlarını dikkate alarak, 2009 yılı hac tavan fiyatlarına, yüzde 6 ila 12 arasında yansıtılacağını kaydetti.

Bardakoğlu, kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarını, kimseye para ödememeleri konusunda uyardı. Kesin kayıt listesinde yer almayan kişilerin de hacca gidemeyeceğini söyleyen Bardakoğlu, "Kayıtlarda yer almayan hiçbir kişi de, kimseye kanıp para ödemesin." ifadesini kullandı.


"SAĞLIK BAKANLIĞI'NA TABİYİZ"


Bardakoğlu konuşmasının ardından, bir gazetecinin domuz gribi ile ilgili sorularını yanıtladı. Mısır Müftüsü'nün domuz gribinden dolayı hac vazifesinin ertelenebileceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bardakoğlu, "Türkiye büyük bir ülke, bu konuda Sağlık Bakanlığı'na tabiyiz. Sağlık Bakanlığı'nın vereceği her bilgi bizim için esas olacak. İnşallah öyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmayız, kalırsak da gerekli tedbirler alınır." dedi.

Konuşmaların ardından hac kuraları çekildi. Salondaki hacı adaylarının oldukça heyecanlı olduğu gözlendi. Bazıları, sonuçları beklerken gözyaşlarını tutamadı. Hacı adayları, getirilen katsayı uygulamasından memnun olduklarını ifade etti.

Öte yandan, programı haber yapmak üzere takibe gelen KANAL A kameramanı Yasin Kabadayı da, kura heyecanı yaşayanlar arasında yer aldı. Başvuruda bulunan anne ve babasının isimlerini listede gören Kabadayı, hemen telefona sarılarak müjdeli haberi ailesi ile paylaştı.


KESİN KAYITLAR 1-12 HAZİRAN TARİHLERİNDE YAPILACAK


Hac kesin kayıtları 1-12 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Hac çıkışları 18 Ekim - 20 Kasım, dönüşleri ise 30 Kasım - 30 Aralık tarihleri arasında olacak. 2009 yılı hac seferleri hava yolu ile yapılacak. Hac çıkış ve girişleri; Adana, Ankara, Antalya, Bursa-Yenişehir, Dalaman, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul-Atatürk ve Sabiha Gökçen, İzmir, Kayseri, Konya, Muş, Nevşehir, Sivas, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van havaalanlarından yapılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141