• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Kadınlar, toplumun ve ailenin temel taşı

Kadınlar, toplumun  ve ailenin temel taşı
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü" mesajlarında, kadınların toplumun ve ailenin temel taşı olduğu vurgulandı.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla Muğla ve Marmaris'teki  yerel yöneticiler ile siyasi parti temsilcileri birer mesaj yayımladı. Tüm mesajlarda, kadınların  toplumun ve ailenin temel taşı olduğu vurgulandı.

Gazetemizi yayına hazırladığımız dün akşam saatlerine kadar elimize ulaşan "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" mesajları şöyle:

 

8-mart-kutlamalari.jpg

Muğla Valisi Amir Çiçek: "Bilindiği üzere, 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan bir kararla 8 Mart gününün "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Tüm dünyada 8 Mart günü kadınların hayatın tüm alanlarında yaşadıkları ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacıyla yapılan çalışmaların değerlendirildiği, daha eşit bir dünyada yaşama isteklerinin simgesi bir gün haline gelmiştir.

Ülkemizin her anlamda çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması için özellikle kadınlarımızın haklarının korunması, onlara değer verilmesi ve desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda son yıllarda kadınlarımızın siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda daha çok yer alması için devletimiz çalışmalarını sürdürmektedir.

Toplumsal cinsiyet farklarının ortadan kalktığı, kadınların her konuda söz sahibi olduğu bir toplumun oluşması sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunacağı yadsınamaz bir gerçektir. Eğitimli, kendine güvenen, kendi ayakları üzerinde duran kadınların yaşadığı bir toplum daima güçlü olur.

Ancak ve ancak güçlü kadınların bulunduğu güçlü bir toplumla güçlü Türkiye’yi yaratabileceğimizi unutmamız gerektiğini hatırlatır tüm kadınlarımızın bu özel gününü içten dileklerimle kutlar, kadınlarımızı saygı ve sevgiyle selamlarım."

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel: "Bir toplumun gelişmişlik düzeyi, o toplumdaki kadınların özgürlüğü ve saygınlığı, üretim ve yönetimdeki yeri ile ölçülmektedir. Bu nedenle, toplumsal hayatta nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın hak ettiği yere gelmesi, katılımcı, üretken ve eşit bireyler olarak toplumda kabul görmesi yalnızca kadınlarımızın değil, tüm toplumun sorumluluğudur.

Ülkemizin sosyal ve iktisadi alanda kalkınması kadınlarımızın da katkılarıyla mümkün olmuştur. Yapıcı ve düzenleyici bakış açısı ile olaylara bakmayı bilen kadınlarımızın bu topluma hizmetleri göz ardı edilmemelidir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin odak noktasında yer alan kadınlarımız, üstlendikleri misyonu yaşatma görevini ülkenin yaşadığı problemlerin birinci derecede muhatabı olmalarına rağmen hiçbir fedakârlıktan çekinmeden yerine getirmiş; modern ve çağdaş Türkiye'nin oluşmasında söz sahibi olmuşlardır.

Bu düşünceler ile yaşamımızın doğumundan ölümüne kadar her anında varlıklarıyla onurlandığımız, nesillerin eğitiminde ve yetişmesinde sevgi ve şefkatle emek veren kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak esenlikler diliyorum."

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün: "Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden itibaren ülkemizde yaşanan siyasi, ekonomik, eğitim alanındaki gelişmelerin tamamında çağdaş ve demokratik uygulamalara geçildiğini, kadın ve erkeklerin bütün haklardan eşit yararlandığını görürüz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde büyük devrimlere imza atan Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlarımız çağdaş ve demokratik geçinen birçok Avrupa devletinden önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiş ve diğer devletlere örnek olmuştur. Ne yazık ki günümüzde inançları bahane ederek kadını ikinci sınıf gören zihniyetlerin toplumumuzu açıklamaları, yazdıkları ile yanlış yönlendirmesi nedeniyle kadınlarımıza yönelik şiddet artmakta, kadınlarımız ötekileştirilmeye çalışılmaktadır. Kadınlarımız, siyasetten, ekonomiye, eğitimden, sağlığa her alanda erkeklerden daha fazla söz sahibi olmalı, onları ötekileştiren, kadın erkek eşitliğine inanmayan politikacılara karşı en iyi cevabı gene çağdaş ve laik Türk Kadını’nın kendisi vermelidir. Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar: Türk kadını, tarihimizin en eski dönemlerinden bu yana toplumsal hayatın içinde başrol oynamış, kendilerine ihtiyaç duyulan her dönemde hiçbir şeyden kaçınmayarak, fedakarlıkların en yücesini yapmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşu ve Atatürk’ün önderliğinde kadınlarımız çağdaş dünya kadınlarının sahip olduğu tüm kazanımları bir bir elde ederek, bu doğrultuda modern Türkiye’nin kurulması yolunda önemli görevler üstlenmiştir.

 Milli ve manevi değerlerin, kültür ve geleneklerin en kıymetli taşıyıcıları olan kadınların, gelecek nesillerin yetiştirilmesinde emek ve katkılarının inkar edilemez. Aile kurumunun temel taşı‚ değerlerimizin temsilcisi‚ taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınların‚ hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkan sağlayacak şartları hazırlamak‚ her tür ayrımcılığa karşı mücadele etmek‚ kadın-erkek herkesin ortak sorumluluğudur.

 Ne yazık ki kadına yönelik şiddete hemen her gün şahit olduğumuz bir dünyada 8 Mart tarihi daha anlamlı bir hal alıyor. Kadını eğitim hizmetlerinden mahrum bırakan, toplumsal ve siyasal hayattan dışlayan bir toplumun geleceğinin karanlık olduğu ortadadır. Kadınlarımızın evlerinde, sokaklarda, okulda, işinde, yaşamının hiçbir alanında susturulmamış ve özgürce var olabildiği, kadın sorunlarının sadece kadınların değil insanlık sorunu olarak değerlendirildiği ve çözümlendiği bir dünya dileğimle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, bu anlamlı günde omuz omuza olduğumuzu belirterek, en derin saygılarımı sunarım."

Ak Parti İl Başkanı İhsan Küreci: Toplumumuzda ve kültürümüzde seçkin ve saygın yeri olan kadınlarımızın, bu anlamlı ve özel günlerini kutluyor, kendilerine hak ettikleri saygıyı gördükleri sağlıklı, huzurlu bir yaşam diliyorum.

Mensubu olduğumuz medeniyette insanları mezhebinden, inancından, kökeninden ve cinsiyetinden dolayı ötekileştirmek olmamıştır. Tam aksine, bizim medeniyetimiz cenneti anaların ayakları altına sermiş onların haklarını her fırsatta savunan bir medeniyet olmuştur.

Kadına şiddet başta olmak üzere, kadınlarımıza yapılacak her türlü baskı, hakaret ve ayrımcılığı, insanlığa yapılmış bir ihanet olarak görüyorum.

Kardeşliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde kadınlarımızın birleştirici ve bütünleştiriciliğine ihtiyacımız var. Savaşların ve kavgaların son bulması, daha aydınlık yarınlar ancak kadınlarımızın gayretleriyle olacağı inancındayım. Umut ediyorum ki ülkemizin birlik ve beraberliğinin de en büyük güvencesi kadınlarımız olacaktır. Ülkemizi ve insanlığı daha ileri götürecek olan da kadınlarımızdır.

Ben bu özel günde kadınlarımızın hak ettikleri gibi, huzur mutluluk içerisinde yaşamalarını diliyor tüm kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutluyorum."

Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Osman Ülgen: "Kadınlar, hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın toplumu dönüştüren ve istikamet gösterendir.

Devletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, gönüllü vatandaşlarımız bugün başta şiddet ve istismar olmak üzere, toplumun ve ailenin temel taşı kadınlarımıza yönelik olumsuzlukların ortadan kaldırılması için büyük gayret göstermektedir.

Hükümetimiz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız aracılığıyla kadınlarımıza pozitif ayırımcılık yapmış ve hak ettikleri değeri vermiştir. Hayata geçirilen projelerle, geleceğin kadınları, anneleri olan kız çocuklarımızın eğitimine önem verilmiş, kadın hakları, aile ve çocuk eğitimi gibi pek çok konuda, gerek devletimiz gerek sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütleri tarafından eğitim çalışmaları yapılmıştır.

Bizler de vatandaş olarak,  ‘Cennet annelerin ayağının altındadır’ sözünü ilke edinip, annelerimize olan sevgi, saygı ve hoşgörüyü tüm kadınlara yönelik göstermeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Marmaris'te yaşayan kadınlarımız olmak üzere tüm kadınların  ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kutluyorum.”

MHP Marmaris İlçe Başkanı Kemal Kalemci: Kadınlar İnsanlığın devamı için olmazsa olmazdır. En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramandır.Türk milletinde de kadın öteden bu yana hep erkeğinin yanında aile ve toplum hayatının eşit birer parçası olmuştur.

Türk Devlet tarihine baktığımızda kadınların erkeklerle eşit sayıldığını görmekteyiz. Aile müessesesinde de tek eşlilik esastı. Kadın da tıpkı erkek gibi at biner, kılıç kuşanır, ava çıkar, savaşa giderdi. Aynı zamanda elçi, vali ve hükümdar da olabilmekteydi. Türk toplumunda devlet başkanlarına Hakan adı verilir eşlerine de Hatun adı verilirdi. Hatunlar devlet yönetiminde Hakanlar kadar söz sahibiydiler, önemli kararların alındığı toplantılara katılır, fikir bildirir, Hakanların olmadığı zamanlarda devlet yönetimiyle ilgilenirlerdi. Hakanlar fermanlarına “Hakan ve Hatun emrediyor” sözleriyle başlar, yabancı devlet temsilcileri veya elçiler ancak Hatun bulunduğu zaman Hakan tarafından kabul edilir, antlaşmalara Hatun da iştirak ederdi. Antlaşmalarda Hakan buyruğunun yanında Hatun imzası tamamlayıcı unsurdu. Yine bu dönemde evli kadın kutsal sayılır, ona hakaret edenler şiddetle cezalandırılırdı. Türklerin ilk yazılı belgeleri olan Orhun Kitabelerinde de Türk kadınından saygı ile bahsedildiğini görmekteyiz.

İslamiyet’ten önce Arap coğrafyasında kadının hiç değeri yoktu. Araplar, kız çocuklarını diri diri gömüyorlardı. İslamiyet gelince bu kötü adetler son bulmuştur. Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerde ;

‘’Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, Allahü teâlânın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin’’

‘’Hanımının haklarını ifa etmeyenin; namazları, oruçları kabul olmaz.’’ diye buyurarak islamiyette kadının önemini ve hukukunu vurgulamıştır.

Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanmasından sonra kurulan yeni Türkiye Cumhuriyetinde büyük önder Atatürk sayesinde kadına sosyal hakları geri verilmiş ve kanun önünde erkekle eşit konuma getirilmiştir. Tarihinde kadınları baş tacı etmiş olan toplumumuzun, bazı kesimlerinde hala avrupanın ortaçağı zihniyetinde davranılması tuhaf bir durumdur. Ancak inanılmalıdır ki; her geçen gün gelişen toplumumuz bir gün özüne dönecek ve bağnaz anlayışları yenmeyi başaracaktır. Burada önemli olan bu bağnaz zihniyetlerden kurtulurken, kültürümüze sahip çıkmaktır. Daha önce İslamiyet‘in kabulü sırasında yayılmış, İslamiyetle ilgisi olmayan Arap geleneklerini kültürümüze enteğre etmekle yaptığımız hatayı, şu an kendilerini bizden üstün gören sözde medeni toplumların kültürlerindeki çirkinlikleri taklit ederek tekrarlamamaya dikkat edilmelidir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk "Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir." diyerek kadının toplum hayatımızdaki önemine vurgu yapmıştır.

Bu vesile ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutlar,sadece senede bir gün değil her gün kadınlarımızın toplumumuzun eşit birer parçası olduğu bilinci ile hareket edilmesi gerektiğini söylemek isterim.   (Ahmet IRMAK)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141