• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

İzmir'e kemik iliği bankası kuruluyor

İzmir'e kemik iliği bankası kuruluyor
Katip Çelebi Üniversitesi ile protokol hastanesi olan Tepecik Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ilik bankası için önemli bir aşama olan Doku Tipi Laboratuvarı Avrupa Immunogenetik Akreditasyon (EFI) belgesini aldı

İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'nin 3'üncü kemik iliği bankasının kurulmasının planlandığı İzmir'de, Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile protokol hastanesi olan Tepecik Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ilik bankası için önemli bir aşama olan Doku Tipi Laboratuvarı Avrupa Immunogenetik Akreditasyon (EFI) belgesini aldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de üçüncü merkez olarak İzmir'de Tepecik Atatürk ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kurulacak kemik iliği bankası için önemli bir aşama kaydedildi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile protokol hastanesi olan Tepecik Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, söz konusu ilik bankası için önemli bir aşama olan Doku Tipi Laboratuvarı Avrupa Immunogenetik Akreditasyon (EFI) belgesini aldı.

-"Sağlık Bakanlığına ait bir hastane ilk kez akredite oldu"

Açıklamada ifadelerine yer verilen İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Pirim, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir hastanenin ilk kez söz konusu akreditasyona sahip olduğunu kaydederek, "Şimdi üçüncü kemik iliği bankasını İzmir'de organize edebileceğiz" dedi.

EFI'nin Avrupa'da yapılan tüm organ nakilleri, hücre nakilleri, doku nakilleri ile ilgili testlerin standardını geliştirmekle ilgili bilimsel bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Pirim, İstanbul ve Ankara Üniversite Hastanelerinin ardından Türkiye'nin akrediteli üçüncü merkezine kavuştuğunu belirtti.

Pirim, kurulması planlanan kemik iliği ve kordon kanı bankası için akreditasyonun büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "EFI yetkilileri Tepecik'teki laboratuvarımızı denetledi. Burada yapılan testlerin uygunluğuna standardına baktı. Artık kemik iliği donörü toplayabileceğiz. Kemik iliği bekleyen hastalar için tarama yapma imkanına sahip olacağız" ifadelerini kullandı.

- İlk hedef 2 bin bağışçı

İzmirlileri bağışa davet eden Pirim, "İstanbul'un 30 bine yakın donörü var. Bizim gayretimiz Ankara, İstanbul ve İzmir toplamında 100 binleri geçmiş bir kemik iliği donör bankası oluşturmak ve taramalarda daha çok insana doku bulmak" dedi.

İzmir'de ilk hedeflerinin 2 bin bağışçıya ulaşmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Pirim, lösemi hastası minik Melis'i örnek göstererek, şu ifadeleri kullandı:

"Melis için Türkiye'deki bankalar tarandı, donör bulunamadı. Almanya'daki bankadan olumlu sonuç geldi. Kurulacak banka sayesinde Almanya'daki bir hasta, İzmir'deki kemik iliği bankasından donör bulma şansına sahip olacak. Böylece dünyadaki bir hastanın da yeni bir kemik iliği bankasıyla sağlığına kavuşma şansı artmış olacak."

Muhabir: Ekip
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141