• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

İzmir Ticaret Odası Meclis toplantısı

İzmir Ticaret Odası Meclis toplantısı
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: - "Merkez Bankası faiz artışı oranıyla radikal bir karar aldı. Bu acı reçeteden başka bir yol yoktu. Umarım faiz silahı dövizi vurur ve yükseliş durur

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Merkez Bankasının (MB) faiz oranlarını artırarak radikal bir karar aldığını söyledi.

İZTO ocak ayı olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, MB'nin döviz artışını durdurmak için faiz silahını çektiğini belirterek, "Merkez Bankası faiz artışı oranıyla radikal bir karar aldı. Bu acı reçeteden başka bir yol yoktu. Umarım faiz silahı dövizi vurur ve yükseliş durur" dedi.

Mayıs 2013'te 1 lira 70 kuruş olan doların 27 ocakta 2 lira 40 kuruşa çıktığını hatırlatan Demirtaş, MB'nin döviz satarak yapmaya çalıştığı müdahalelerin işe yaramayınca dün gece şok faiz kararları aldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının politikalarını yakından izleyenler kararı 'agresif' olarak yorumluyor. Bu acı reçeteden başka bir yol yoktu ama Merkez Bankası piyasanın beklentilerinin çok üzerinde bir yükseltme yaptı. Umarım, faiz silahı dövizi vurur ve yükseliş durur. Bu şok tedavi kararının döviz kurlarını istikrara taşıyacağı beklentisi var."

Türkiye'nin çok zor bir ocak ayını yaşadığını, her gün başka bir haber, başka bir gelişmenin iş dünyasını şaşkına çevirdiğini ifade eden Demirtaş, "Adeta televizyon ekranlarına kilitlendik. Haberleri dinlerken gözümüz de devamlı ekranın altında yazılan dolar, avro, BİST rakamlarında. Yaşadığımız bu dalgalanmalar siyasi nedenler kadar ekonomimizin yapısal sorunlarından da kaynaklanıyor" diye konuştu.

Demirtaş, kredi kartlarında genel taksit sayısının 1 şubat tarihinden itibaren 9 ayla sınırlandırılmasının piyasayı olumsuz etkileyeceğini ve kayıt dışını arttıracağını dile getirdi.

- Konuk konuşmacı

İZTO meclis toplantısına konuk olan Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Danilo Vucetic de iş adamlarını ülkesine yatırıma çağırdı. Türkiye ile Sırbistan arasında ikili ilişkilerin geliştiğini belirten Vucetic, "Sırbistan yıllarca çeşitli kriz ortamından geçtikten sonra iyileşme sürecine girdi. Bu yeri süreç Türk iş adamları için de uygun" dedi.

İki ülke arasımdaki ticaretin 500 bin dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Danilo Vucetic, ticaret hacminin Türkiye ile Sırbistan arasındaki potansiyeli yansıtmadığına dikkati çekerek, "İlişkilerin gelişmesi için çok daha fazla olanaklar var. Bu ilişkilerin gelişmesi için buradayım. Eski Yugoslavya topraklarında yaşanan kriz eknoomimizi etkileti. Şu anda kriz sona erdi. İstikrarlı bir ortam var" şeklinde konuştu.

Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141