• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

“İYİ GECELER JAMES DEAN” PROVOKE EDİLİRSE…

“İYİ GECELER JAMES DEAN” PROVOKE EDİLİRSE…
Prömiyeri 26 Aralık 2014 Perşembe akşamı, Şermola Performans Sahnesi’nde gerçekleşecek olan Arascan Dönmez’in dördüncü performans çalışması 'İyi Geceler James Dean' provakasyon nedeni!

Prömiyeri 26 Aralık 2014 Perşembe tarihinde Şermola Performans Sahnesi’nde gerçekleşecek olan müzikal performans ‘İyi Geceler James Dean’ e provakasyon!

‘ Yanılsama’ ve ‘gerçeklik’ arasındaki ilişki sürekli odağında olan ve gerçekleştirdiği performanslarla canlılar arası ilişkileri bazen protest, bazen avangard bazen de deneysel şekillerde mesele edindiği kişisel, toplumsal ve evrensel düzlemde kurulsun istediği bağlantı noktaları üzerinden performanslaştıran çağdaş sanatın sert yüzü Arascan Dönmez bu kez büyük Holywood ikonu James Dean için yolda!

Profesyonel performans hayatı  akademide gördüğü eğitim devam ederken başlayan ve ‘baba-erkek çocuk ensesti’ ni konu alan ilk işi ‘Ağustosta Karla Dans’ la toplumun görmezden geldiği ve gelirse kendini daha iyi hissettiği bir konuyu gündem yapmakla kalmadı, Hürriyet Gazetesi'nden Ayşe Arman’a verdiği bir röportajı yine aynı gazeteden bir başka gazeteci Mehmet Nuri Turan'a bozarak popüler kültürün  kodlarıyla oynadı. Ensesti ortaya koyan bir performans ancak o ensesti yaşamış  bir kişice ürünleştiğinde hedefe varır la işe yaklasan odaklar her zaman sonrasinda Arman gibi Dönmez'i arayıp ‘doğru olanı yaptin' der mi bilinmez ama kitle iletişim araçlarının basinda gelen gazete djitalin etkisiyle tam gücünü kaybetmeden hemen önce Arascan Dönmez i alana sunan güçlü etmenlerden birisi ve ‘medium is the message' üzerinden bakmak gerekirse Dönmez'in performansta yaratmak istedigi farkindalik için son derece gerekli de. günümüz ülke ve insanı ile ilgili mevcut meselelerin mücadelesi açısından eşit ağırlıklara sahip olmayan  dinamikler nedeniyle hemen hemen hiç birisiyle sağlıklı bir etkileşime girilemediğini ve acilen  ortak bir yeni devrimci stratejiye enerji vermek gerektiğini savunan Dönmez ile ‘Social Cihangir’ adlı mekânda buluştuk. Yeni performansı ‘İyi Geceler James Dean’in İstanbul Bilgi  Üniversitesi’nden sonra ana sponsoru olan mekanda projenin Dönmez buna gerek duymadığı halde gönüllü süpervizorı olan Nihan Demirelli’de koyu sohbete eşlik etti.

 önceki üç işimde yaptım, biraz da siyasi iradenin işi. Canımla ödeyecektim bedelimi. Şu anda bu sütunlarda uğradığım saldırı sonucu verdiğim canı yazıyor olacaktınız yeni performans yerine’ şeklinde konuştu. Dönmez'in ortaya koyduğu işler toplumsal bir mevzi elde edilmesi için bir nesnel zemin bulunmaktadır.

Ancak günümüzde bu zeminin de sarsıldığı ortada olduğuna göre siyaset, kendi alanının dışına taşarak, bu toplumsal dinamiklerin bıraktığı boşluğa da nüfuz etmek durumundadır. Aksi takdirde havasızlıktan boğulması kaçınılmazdır.

 

 insanlar arası ilişkiler örneğiyl

Prömiyeri 26 Aralık Perşembe akşamı Şermola Performans Sahnesi’nde gerçekleşecek olan Arascan Dönmez’in dördüncü performans çalışması “İyi Geceler James Dean”in süpervizörü Nihan Demirelli performansa sayılı günler kala Gündem gazetesine konuştu.

Dönmez’in performans metnini o geceye kadar tamamlamayacak olduğunu ve metnin seyirciler koltuğa oturduğu ve performans başladığı an sahnede tamamlanacağını söyleyen Demirelli konuşmasına şöyle devam etti:

“Arascan’ın transa girdiği an ne yapacağını bilemediğim için korkuyorum. O gece sahnede her şey olabilir. Zaten Arascan’ın kemikleşmiş olan kitlesi bunu gayet iyi biliyor. Yirmi performansından onunda olay oluyor. Yaptığı iş biçim olarak çok farklı ve hala itiraz eden, tiyatro ile karşılaştırıp sıkıntı yaratanlar var. Prömiyer gecesi geleceklerini ve provoke edeceklerini söylüyorlar. Endişe ediyorum. Her ne kadar gereken önlemleri alsak da neden böyle bir şey yaşansın?”

KÜVET SAHNESİ OLAY OLUR!

Performansın final sahnesi için de iddialı konuşan Demirelli, “benim favori sahnem küvet. Oyunculuk görme isteyenler bu sahneye dikkat kesilsinler. Bu sahne ilk geceden itibaren olay olur ”, dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141