• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Aydın 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

İsyan mutluluğa dönüştü

İsyan mutluluğa dönüştü
Türkiye- Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesi, en çok, anne-babası Türk ve Rus olan, sayıları bir milyona yaklaşan çocuklar ile onların ailelerini mutlu etti.

 

Türkiye- Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesi, en çok, anne-babası Türk ve Rus olan, sayıları bir milyona yaklaşan çocuklar ile onların ailelerini mutlu etti.  'Yüzde 50 Türk, yüzde 50 Rus' ailelerin ebeveynleri, mutluluklarını dile getirirken, 'kriz' döneminde 'kabus' gördüklerini, olumlu gelişmelerden sonra ise rahat bir nefes alıp, çocuklarının geleceği adına ileriye daha umutla baktıklarını belirtti

 

Marmaris GÜNDEM, 5 Ocak 2016 sayıasında Türkiye-Rusya arasında yaşanan gerginliğin, ebeveynleri Türk ve Rus olan yüzbinlerce çocuğun geleceğini tehlikeye soktuğuna dikkat çekmişti.

Sorularımızı internet üzerinden yanıtlayan Rusya'nın değişik şehirlerinde yaşayan Tür-Rus çiftler Putin yönetiminin aldığı kararların yanısıra Rus medyasının yaptığı yanlı ve yanlış haberleri nedeniyle evlerinin dışında kendilerine olan bakış açısının olumsuz yönde etkilendiğini okullarda 'Türklerin çocukları' diye fişlendiklerini belirtmişti. Aileler, “Gururumuzla oynuyor, geleceğimizi karartıyorlar. Türk işçilerin Rus şirketlerde çalışmasını engelleyerek, ekmeğimizi elimizden alıyorlar. Hadi bize kıyarlar da bu çocukların hali ne olacak?” demişti. 

yusuf-sen.jpg

Ancak, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya gitmesinin ardından hızla ilerleyen normalleşme süreci, hem Rusya, hem Türkiye'deki söz konusu ailelerin yüreğine su serpti.

'Kriz' sürecinde çeşitli  'dostluk' etkinlikleri düzenleyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için çaba gösteren Moskova Türk Öğrenciler Birliği'nin Başkanı Yusuf Şen, Rus ve Türk evliliği sonucu 300 bin kadar aile kurulduğunu, bunların da yaklaşık 1 milyon çocuğunun olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

AİLELER DAĞILDI

“Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi döneminde en çok zarar gören Rusya'da yaşayan Türk vatandaşları ve özellikle buraya yerleşmiş ve hayatını sürdüren Türk-Rus aileleri oldu. Türkiye'deki Ruslara yönelik herhangi bir baskı ve olumsuz bir durum söz konusun olmazken, maalesef Rusya'daki durum çok üzücüydü. Bu kriz döneminde Rusya'daki Türk nüfusu yaklaşık 10 bin kişi azaldı. Bizleri en çok üzen durum ise krizde ailelerin yıkılması, dağılmasıydı.

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Rusya'ya gelmesi, iki ülke liderlerinin görüşüp, bir araya gelmesi ve el sıkışmaları sonrası olumsuz hava yerini sıcak ve olumlu havaya bıraktı. Bundan hem aileler, hem çocuklar, hem de aileleri, akrabaları memnun ve mutlu oldular. Şu an her geçen gün Türkiye ile Rusya arasındaki sorunlar etaplar halinde çözüme kavuşmakta ve bu herkesi mutlu etmektedir.”

“ÜMİTLE BEKLİYORUZ”

Moskova'da yaşayan ve kendisi de bir Rus'la evli olan, bir kız çocuğu babası Yusuf Şen, bundan sonrası için temennilerini dile getirirken ise  “Bundan sonrası için en büyük ve önemli temenni o zor ve gergin günlerin bir daha yaşanmamasıdır. Şu an herşey eskisine dönmüş değil. Yılsonuna kadar eski döneme dönülmesini bekliyor ve ümit ediyoruz” diye konuştu.

 Saint Petersburg'da yaşayan Adem Irmak-Polina Sargeva Irmak çifti de özellikle 7 yaşındaki kızları Melisa adına, iki ülke arasındaki yeniden yakınlaşmadan ötürü mutluluk duyduklarını belirtti. Polina Sargeva Irmak, “Eşimle Türkiye'de Marmaris'te tanıştım. Benim aşkım bir Türk ve O da bir Türkiye aşığı. Bu sebeple yaşanan gelişmelerden ötürü çok memnunum. Lütfen bir daha Türkiye ile aramız bozulmasın” dedi.   

 Yine Saint Petersburg'da yaşayan  ve Rus eşinden bir oğlu bulunan Ali  Soyyiğit ise  

şu ifadeleri kullandı: “Kriz döneminde, özellikle Rus medyasının yaptığı yanlı ve yanlış haberler nedeniyle evlerimizin dışında bize olan bakış açısının olumsuz yönde etkilenmişti.

Saint Petersburg'da yaşayan ve Rus eşinden bir oğlu bulunan Ali Soyyiğit de “Gururumuzla oynuyor, adeta geleceğimizi karartıyorlardı. Türk işçilerin Rus şirketlerde çalışmasını engelleyerek, ekmeğimizi elimizden alıyorlardı. Bizler de 'Çocuklarımızın hali ne olacak?' diye karar kara düşünüyorduk.  Çok şükür, son gelişmelerle birlikte rahatladık, mutlu ve umutluyuz”

 

 Öte yandan, Türkiye ve Rusya sevgisini simgeleyen aksesuarlarının satışının tavan yaptığı, Türk-Rus çiftlerinden oluşan ailelerce düzenlenen piknik, müsamere gibi çeşitli etkinliklere katılımların da 'normalleşme süreci'yle birlikte hızla arttığı belirtildi. Böylelikle, '% 50 Türk, % 50 Rus' ailelerin dayanışma, çocuklarının da kaynaşma fırsatı elde ettiği kaydedildi.  (Ender TÜRKKAN)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141