• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'ndaki rakipleri: Madrid ve Tokyo

İstanbulun 2020 Olimpiyatlarındaki rakipleri: Madrid ve Tokyo
''Yarını keşfet'' sloganıyla yola çıkan Tokyo, İstanbul'un en güçlü rakibi olarak gösteriliyor. "Geleceğe ışık tut" sloganıyla yola çıkan Madrid ise İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor.

Tokyo, 2020 Olimpiyatları İstanbul'un en güçlü rakibi olarak telaffuz edilse de son aylarda yeniden gündeme gelen nükleer sızıntılar, bu kentin evsahipliği yolunda en büyük engel olarak kafalarda soru işareti yaratıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve evsahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma'ya kaptırdı. 

Olimpiyatlara 5. kez aday olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını elde ederse, 2 olimpiyat düzenleyen Paris, Los Angeles ve Atina'dan sonra dördüncü kent olacak. Daha önce Japonya ise 4 kez olimpiyat düzenleyen ülke olarak tarihe geçecek. Japonya'nın Sapporo ve Nagano kentleri, 1972 ve 1998 Kış Olimpiyatları'na evsahipliği yapmıştı. 

"Yarını keşfet" sloganıyla yola çıkan Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi bir araya getirmeyi taahhüt ediyor. Japon insanının benzersiz kültürü ve değerleri ile Tokyo kentinin coşkusunu ve küresel trendleri birleştirmeyi hedefleyen Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi ve dünya çapında daha fazla genci sporla tanıştırmayı garanti ediyor. 

Ekonomide yeni bir yapılanmaya giden Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Tokyo'nun bütçesinin, devlet ve özel sektörün biraraya gelmesiyle 19,2 milyar dolara çıkan İstanbul'un bütçesinin neredeyse 3'te 1'i olması dikkati çekiyor.

Açılış ve kapanış törenleri ile atletizm, futbol (final maçı) ve ragbi maçlarının yapılacağı Ulusal Olimpiyat Stadı'nın (National Olympic Stadium), 1 milyar dolarlık bütçeyle yenileneceği ve önce 2019 Dünya Ragbi Şampiyonası, daha sonra da 2020 Olimpiyatları için kullanılacağı belirtiliyor.

Japonya'nın evsahipliğine engel olabilecek en önemli faktör olarak, 11 Mart 2011'de başlayan nükleer sızıntının hala devam etmesi görülüyor. Tohoku depremi ve tsunamisinin ardından yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazası sonucunda ortaya çıkan nükleer sızıntı, çevre sağlığını büyük ölçüde etkiliyor. Uzmanlar, atmosfere radyoaktif madde salınmasına sebep olan kazanın, Çernobil felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olduğunu belirtiyor.

Kazanın üzerinden 2 yıl geçmesine karşın nükleer sızıntı hala devam ediyor. Her ne kadar Tokyo Valisi Naoki Inose, Londra'daki bir açıklamasında, "Tokyo'daki radyasyon miktarı normal seviyede hatta Londra ile aynı. Ayrıca Tokyo, Fukuşima'ya uzak ve güvenli" ifadelerini kullansa da Japonya'da Tokyo 2020'yi desteklemeyen bir grup, 200 kilometre uzaklıkta olan Tokyo'nun nükleer sızıntıdan fazlasıyla etkilendiğini ve Vali Inose'nin, radyasyonun karıştığı toprağı gözardı ettiğini savunuyor. 

Tokyo 2020 Adaylık Komitesi Başkanlığını da yürüten Tokyo Valisi Naoki Inose, adaylık sürecindeki gafıyla dikkatleri üzerine çekti. Mart ayında ABD'nin New York Times gazetesine verdiği demeçteki ifadeleri için af dileyen Inose, İstanbul'un Tokyo'ya oranla adaylık için "daha az gelişmiş" ve "daha az donanımlı" bir kent olduğunu iddia etmiş, "Sporcular için en iyi yer hangisi? İki ülkenin oluşturmak üzere olduğu altyapısını ve gelişmiş tesislerini birbiriyle karşılaştırın" ifadelerini kullanmıştı. 

2020 Olimpiyatları'na evsahibi adayı: Madrid

"Geleceğe ışık tut" sloganıyla yola çıkan Madrid, diğer evsahibi adayları İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor.

2020 Olimpiyatları için "geleceğe ışık tut" sloganıyla yola çıkan Madrid, diğer evsahibi adayları İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor. 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, olimpiyatlara ilk kez 1972 yılında talip olan Madrid, bu olimpiyatları Münih'e kaptırdı. Londra'nın evsahipliğinde yapılan 2012 Olimpiyatları'na da aday olan Madrid, bu defa da oylamanın 3. turunda elendi. 2016 Olimpiyatları'nı da Rio de Janeiro'ya kaptıran İspanya'nın başkenti, üst üste 3, toplam 4 kez adaylık yarışına girdi. 

Madrid, 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını elde ederse, İspanya 2. kez olimpiyatlara evsahipliği yapmış olacak. Daha önce Barcelona, 1992 Yaz Olimpiyatları'na evsahipliği yapmıştı. Madrid'den başka Barcelona, Sevilla ve Jaca kentleri de yaz ve kış olimpiyatlarına defalarca kez talip olan İspanya kentleri oldu. 

Ekonomik krizde olduğu her fırsatta dile getirilen Madrid, 2020 Olimpiyatları için sadece 1,9 milyar dolarlık bütçe ayırabildi. İstanbul 19,2 milyar dolar ile evsahibi adayları arasında en fazla bütçeye sahip iken, Tokyo ise 2020 Olimpiyatları için 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. 

Madrid, taahhüt ettiği 36 olimpik tesisin 27'sine zaten sahip. Yerel organizasyon komitesi, kentin doğusundaki "Campo de las Naciones" ve "Manzanares" bölgelerindeki tesislere ek olarak 6 kalıcı, 2 de geçici tesis inşa etmeyi garanti ediyor.

Ne var ki Madrid 2020 Organizasyon Komitesi yetkilileri, olimpiyatların, ülkeyi ekonomik krizden çıkaracağına inanıyor. Genç işsizlerin oranının yüzde 45'i geçtiği İspanya'da, olimpiyatların ülke ekonomisini toparlayıp, sosyal huzursuzluğun azalmasına katkı sağlayacağı iddia ediliyor. 

Madrid 2020 Adaylık Komitesi, Ronaldo'nun yanı sıra NBA oyuncularından Pau Gasol ve tenisci Rafael Nadal ile de çekimler yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141