• BIST 9524.59
  • Altın 2490.88
  • Dolar 32.5438
  • Euro 34.7228
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İsrail - Filistin barış görüşmeleri

İsrail - Filistin barış görüşmeleri
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin’le barış görüşmelerine ilişkin "Barış görüşmelerinin ilerlemesi konusunda, kaygılarım var" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, Varşova ziyaretinin ardından geldiği Kudüs’te kaldığı otelde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile biraraya geldi.

Netanyahu, görüşme öncesinde yapılan basın toplantısında, Filistin yönetimiyle 3 aydır ABD'nin arabuluculuğunda yürüttükleri barış görüşmeleri ve İran konularında değerlendirmelerde bulundu.

2 gün önce yapılan "Tahran'daki ABD Büyükelçiliğinin, işgal edilişinin 34. yıldönümü" kutlamaları sırasında, “Amerika’ya ölüm” sloganlarının atıldığını ifade eden Netanyahu şöyle konuştu:

"Bu, İran rejimin gerçek yüzüdür. Bu rejimin dünyanın en tehlikeli silahlarına sahip olmamalı diye düşünüyorum. İnanıyorum ki nükleer silah edinmek için uranyum zenginleştirme amaçlarına ulaşmaya devam ettikleri sürece, üzerlerindeki baskı sürmeli, hatta artırılmalıydı, çünkü zenginleştirmeyi sürdürüyorlar."

"Filistinle görüşmeler"

Filistin yönetimiyle 3 ay önce ABD’nin aracılığında yeniden başlatılan barış görüşmelerine de değinen Netanyahu, "Görüşmelerin ilerlemesi konusunda kaygılarım var çünkü Filistinlilerin kışkırtmalara devam ettiklerini görüyorum, suni krizler yaratmaktalar. İhtiyaç duyulan samimi ve tarihi bir barış kararından kaçmaya devam ediyorlar. (Kerry'e) Umarım ziyaretiniz onları tekrar ihtiyacımız olan, aradığımız tarihi barışı başarmak için yardımcı olur.”

Kerry'in açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de İran konusunda değerlendirmelerle başladığı konuşmasında, şunları kaydetti:

"Amacımız, İran'ın sadece barışçıl bir nükleer programa sahip olduğundan emin olmaktır. Bu, dünyaya karşı üzerimize düşen bir sorumluluktur. İran'ın kitle imha silahları üretme kapasitesi olmayan, barışçıl bir nükleer programa sahip olduğundan emin olmak istiyoruz."

Bir kaç kez “Hiçbir anlaşma olmaması, kötü bir anlaşma olmasından iyidir” cümlesini tekrarlayan Kerry, "İran'la kötü bir anlaşma yapmayacağız, eğer bir anlaşma yapılırsa bunu dikkatli bir şekilde takip ediyor olacağız” diye konuştu.

Suriye konusu

Suriye konusuna değinen Kerry, "Bu bölgede Suriye göz ardı edilemez, çok sayıda mülteci, çok büyük şiddet, hastalık potansiyeli, çocuk felci, sağlık sisteminin çökmesi ile belki de başarılı olmazsak, Suriye devletinin imha olmasıyla tüm bu tehlikeli etkileri, olacaktır” diye konuştu.

İsrail - Filistin barış görüşmeleri

İsrail ve Filistin yönetimi arasındaki müzakerelerde üçüncü aya girildiğini aktaran Kerry, şöyle devam etti:

“Her zaman zorluklar olacaktır, her zaman gerginlik olacaktır. Bunlar üzerinde çalışabilecek yeteneğe sahibiz. Bu nedenle buradayım. Bugün burada ciddi bir zaman geçireceğiz. Sayın (Filistin) Devlet Başkanı Abbas’la görüşeceğim. Bu akşam tekrar Başbakan (Netanyahu) ve ekibiyle bir çalışma yemeğine katılacağım. Yarın geç saatlere kadar tekrar çalışacağız. Üzerinde çalışmak için bölgede olacağım. Umut ediyorum iyi niyetle tarafları getirdiğimiz ilk noktaya devam edeceğiz. Bu iyi niyetle başarılabilir. Bu gerçek uzlaşma ve sert kararlar, her iki tarafın ciddi çabasıyla ve kararlarıyla elde edilebilir .Bu elde edilebilir."

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141