• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

İNKALARIN SAHİL ŞEHRİ: PACHACAMAC

İNKALARIN SAHİL ŞEHRİ: PACHACAMAC
İNKA MEDENİYETİNİN YAŞADIĞI PERU'NUN BAŞKENTİ LİMA VE ANTİK ŞEHRİ MACHU PİCHU -2-
Gezi Yazarı: Pekcan Türkeş
 
Lima yakınlarındaki Chorillos Kasabasında bir Tepeden günün belli saatlerinde bir Keşiş dini kıyafetiyle aşağı Denize atlıyor,Birkaç Dakika sonra kayalıkları tırmanıp yukarı çıkıyor.Turist Otobüsündeki Bizler bu cesaret isteyen ölümüne atlayışı nefes almadan izledik.Biraz Keşiş yanımızdaydı.Herkes gönlünden ne koptuysa verdik ve alkışladık O'nu.
Tepedeki Manastırın yerine El  Salto del Fraile  "Keşiş'in Atlayışı "adıyla şık bir Restoran inşa edilmiş.
 
TÜRK MARİACHİ (!) PERU'LU MESLEKDAŞIYLA ŞARKI SÖYLÜYOR...
 
Mariachi;Meksika filmlerinden aşina olduğumuz, kocaman şapkaları, işlemeli kısa ceketleri (veya pançolarıyla) gitar çalıp şarkı söyleyen, geleneksel Meksika müzisyenlerine verilen isim. Bendeniz bir ara Latin Amerika ülkelerinde sıkça gösterilen acılı Hamburger Reklamında Trompet çalan bir Mariachi'yi canlandırmıştım.Bu kez Lima sokaklarında icrayı faaliyette bulunan bu Meslekdaşımla(!) şu şarkıyı dile getirdik:
"Mariachi me acompaña cuando canto mi Cancion de Amor"
"Ne zaman Aşk Şarkımı söylesem Mariachi bana eşlik eder" 
 
İNKALARIN SAHİL ŞEHRİ: PACHACAMAC
 
Lima çevresinde gezilmesi görülmesi gereken önemli İnka arkeolojik alanlarından biri de Lima'ya bir Saat mesafedeki Pachacamac.
Şehir kurulduğu dönemde İnkaların en önemli bir sahil şehri olan Pachacamac;İnka İmparatorluğu döneminde önemli dini merkezlerden biriymiş,Oldukça büyük bir alana yayılmış olan  bu Arkeolojik bölgenin ismi aynı zamanda İnka İmparatorunun da ismi oluyor.iki kelimeden oluşuyor: Pacha ve Camac. Pacha: ‘Dünya’,  Camac ise ‘Canlandıran şey’ anlamına geliyor.Bir başka ifadeyle Eski dönemlerde Ateş Tanrısı olarak bilinenen, dünyayı ayakta tutan, dengeleri kontrol eden Güneş Tanrısı’ nın oğlu.  
 
71f4d383-831e-40a6-a6aa-0a86ea98e48a.jpg
MACHU PİCCHU
 
Bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan İnka Uygarlığının antik şehri Machu Picchu;Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.
1911 yılında keşfedilen bu Antik İnka şehri And Dağlar'ında 2.360 m yükseklikte bir Vadi üzerinde kurulmuş olup Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Şehir, İnkalı bir hükümdar tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir. Machu Picchu 200'den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3000 basamağı bugün hâӀâ gayet iyi durumdadır.
Kuruluş amacı ve anlamı bugüne kadar gelmiş olan tartışma konusudur. Günümüze gelmeyi başarmış bilimsel kanıt içerikli çok fazla ipucu bulunmamasından sadece tahminler yapılabilmektedir. Bu yüzden o zamanlardaki adı bilinemeyen şehir, ismini bugün yakınlarda olan bir dağ zirvesinden almıştır. 
6657e866-47e0-4cd1-92c7-cc76a4ceda58.jpg
 
CUSCO:AND DAĞLARI-LAMALAR
 
Machu Picchu'ya gitmek için önce Cusco’ya ulaşılması gerekiyor,Uçak ile 1 Saat Otobüs ile 24 Saatte Cusco'ya varılıyor .
Cusco, Güney Amerika kıtasının batı sahillerinin yarısından fazlasını yönetmiş Inka İmparatorluğu’nun başkenti. İspanyollar burayı İspanyollaştırmak için çok uğraşmışsa da hala yerel kültür devam ediyor. 
Cusco’nun İspanyol koloniyal mimarisinin içinde dolaşan yerel kıyafetli kadınlar ve sırtlarında heybelerindeki yavru lamalarla 
görünce Inkalar’ın Şaman Kültüründeki insan ve doğa arasındaki bozulmamış güçlü bağ hemen farketiliyor.
Sırası gelmişken hatırlatalım: Cusco'da yüksek irtifa nedeniyle rahatsızlık duyabiliyormuş Turistler.Bu nedenle olası bir rahatsızlık geçirmemek için Doktora danışmakta yarar var.
Konaklama Cusco'da yapılıyor.
Daha sonra Machu Picchu'ya Tren veya Otobüsle gidiliyor. 
Tropik Amazon yağmur ormanlarının ve  And dağların arasında kurulmuş bu gizemli şehirde İnka imparatoru 
Pachacutec’nin 1438-1472 yılları arasında yaşadığı sanılıyor.
Pachacutec, Büyük İnka İmparatorluğunu kurduktan 54 yıl sonra Kaşif Cristof Colomb Yeni Dünya’yı keşfetmek için İspanya’daki küçük bir limandan gemileriyle yola çıkar. Amerika Kıtalarını keşfederek, maceracılara ve işgalcilere buranın kapılarını açar. Francisco Pizarro komutasındaki İspanyollar, Pachacutec’nin kurduğu imparatorluğu, İnkaların daha önce hiç görmediği ateşli silahlar, atlı askerler ve bu toprakların hiç tanımadığı Çiçek hastalığı ile yıkar.
İnka imparatorluğu düşüşe geçince, bir zamanlar 1000 kişinin yaşadığı bu canlı şehir terkedilir ve  yaklaşık 500 sene tarihten silinir.
İnkalar, şehri korumak ve saklamak için Machu Picchu’ya giden yolları ve geçitleri ortadan kaldırmışlar. Bölge çok yağmur aldığından, kısa zamanda büyüyen bitkiler bütün şehri kaplamış ve İspanyollar burayı bulamamış.
Amerikalı Profesör Hiram Bingham tarafından 1911 yılında keşfedilmiş ve Dünya’nın en önemli arkeolojik buluşlarından biri olmuş.
1983 yılından bu yana Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Machu Pichu, Dünya’nın en önemli ve etkileyici Arkeolojik bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor.
f2d56b80-5f34-4020-883d-0bfa405103a8.jpg
 
PERU MUTFAĞI
 
Japon mutfağı dünyaya yayılmadan önce neydiyse, Peru mutfağı da şimdi o. Dünyanın en önemli balık cennetlerinden sayılan Peru'nun Balık zenginliğinin kaynağı şundan geliyor:
Şili’nin güney ucundan başlayıp Pasifik’te kuzeye doğru akan büyük bir soğuk su akıntısı var: Humboldt Akıntısı.  İşte bu Humboldt, durmaksızın Antarktika’nın soğuk denizlerindeki balıkları Şili, Peru ve Ekvador ülkelerine taşıyor. Bu öyle bereketli bir akıntı ki, dünyada avlanan balıkların yüzde 20’sini Humboldt getiriyor. Bu sayede Peru’da örneğin her gün 70 farklı çeşit deniz mahsulü çıkıyor.Peru’nun milli yemeği;lime (sert,yeşil limon) suyu, tuzda oğulmuş taze kırmızı soğan,kırmızı acı biber, 'Aji' (döğülmüş sarımsak),kişniş, mısır ve patatesin marine edilmesiyle yapılan Ceviche' adlı Deniz ürünü çok revaçta.
Ülkede en çok Ceviche lokantası var. Bunlara ‘Cevicheria’ deniyor. Genelde sadece öğlenleri açık oluyorlar. Sabah yakalanan taze balıklar tükendiğinde Lokantalar da kapanıyor. Zaten Peru'da günün en önemli öğünü öğle yemeği. Peru Mutfağında tadabileceğimiz yemekler:
Baharatlı lahana ile haşlanmış patates ve yumurta ile hazırlanan en klasik başlangıç yemeği Papa a la Huancaína.
Arroz chaufa,Çeşitli sebzeler, yumurta ve etin soya sosu eklenerek pişirilmesi ile yapılmış kızarmış pirinç. 
 Lomo saltado,Bonfile et parçalarının soğan, domates, acı biber ve baharatlarla sotelenmesiyle hazırlanan ve kızarmış patatesle ve pilavla sunulan yemek.
Cancha bir çeşit  atıştırmalık soslu kızarmış mısır 
74389077-aa28-4d97-be81-3403a73e21b5.jpg
 
PERU VE LİMA'NIN ANIMSATTIKLARI 
 
--Peru'da içki  fiyatları ucuz.
--Patatesin Anavatanı
---Amazon Nehri bu ülkenin topraklarından doğuyor.
---Kadın ve Erkek boy fukarası insanlar
---Brezilya, Arjantin, Şili, Uruguay, Bolivya ve Ekvador'dan sonra Filistin'i tanıyan bir diğer Latin Amerika ülkesi.
---Peru Mutfağında tropik meyvelerle patates , fasülye ve özellikle de mısır,et ürünleriyle birlikte harika lezzetler elde ediliyor.
--Pisco,mill içkisi.
--Yemek yemek kültürlerinde öyle önemli bir yere sahiptir ki her özel güne , anma törenine ya da festivallere mutlaka bir yemek eşlik eder.Hatta yılın belirli bir zamanında mezarlığa gidip kaybettikleri yakınlarının başında onların en sevdiği yemeği , tatlıyı , meyveyi vs . yemek gibi ilginç bir gelenekleri vardır.
--Dünyanın en büyük Kuşkonmaz üreticisi.
--Lama eti tadılabilir
-- Colca vadisi dünyanın en derin kanyonu, 3680 metre. vadinin bir bölümünde And Akbabalarının olduğu yerlerde Oksijen azlığından baş ağrısı ve dönmesi olabilir.
---Lima'ya yaz-kış yılın hiç bir mevsiminde hiç yağmur yağmamış(!)
---Kara Dayı ve Fatmagül'ün Suçu Dizileri Peru Televizyon Ekranlarında gösterildiği için Türkleri tanıyorlar.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141