• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

İki yaşındaki bebeğe böbrek taşı ameliyatı

İki yaşındaki bebeğe böbrek taşı ameliyatı
Her iki böbreğinde de taş tespit edilen 2 yaşındaki bebeğin sağ böbreğindeki 7 taş, 1,5 milimetrelik iğnenin içinden geçen lazerle kum haline getirilerek düşürüldü- Sol böbrekteki taş ise daha sonra yapılacak operasyonla temizlenecek- Üroloji Uzmanı Opr.

RAMAZAN ERCAN - Her iki böbreğinde de taş tespit edilen 2 yaşındaki bebeğin sağ böbreğindeki 7 taş, 1,5 milimetrelik iğnenin içinden geçen lazerle kum haline getirilerek düşürüldü.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, su çiçeği hastalığını atlattıktan sonra önce boğaz enfeksiyonu ardından da idrar yolu enfeksiyonu geçiren 2 yaşındaki Şevval Akyürek'in her iki böbreğinde de çekilen ultrasonda taş olduğu tespit edildi.

Bunun üzerine özel bir hastaneye götürülen Şevval bebeğin böbreklerine Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Faruk Doğan tarafından mikro perkütan yöntemle müdahale edildi. İlk operasyonla Şevval'in sağ böbrek ile sol kanalındaki 7 taş temizlendi. Sol böbrekteki taşın ise ikinci bir operasyonla 15 gün sonra temizleneceği bildirildi.

Opr. Dr. Doğan, 2 yaşındaki Şevval bebeğin yaptıkları tetkiklerde sağ böbreğinde aşırı bir şişme, genişleme olduğunu, sol kanala inen taşın da kanalı tıkadığını tespit ettiklerini belirtti. Bunun üzerine hastaya küçük yaşta olduğu için mikro perkütan denilen bir yöntemle müdahale ettiklerini anlatan Doğan, "Bu yöntemle 1,5 milimlik bir iğne ile böbreğe girdik. İğnenin içinden geçen kamera ile taşı tespit edip, yine iğnenin içinden geçen lazerle bunu kum haline getirdik. Kum haline gelen bu taşlar daha sonra idrarla birlikte düşürülüyor. Sol kanaldaki taşı da yine üreterorenoskopi yöntemi ile kum haline getirdik. Ameliyattan sonra hastayı 1 gün yatırdıktan sonra şifa ile taburcu ettik" diye konuştu.

- Anne babalara uyarı

Yaygın olmamakla birlikte çocuklarda her yaşta taş görülebileceğine işaret eden Doğan, şöyle konuştu:

"Taş görülme yaşı yoktur, 5 aylıktan sonra gözükebiliyor. Bunu en sık etkileyen faktörler metabolik ve anatomik faktörler ile enfeksiyonlardır. Ayrıca sıvı alımı iyi olmayanlar çocuklar ile özellikle gelişmekte olan ülkelerde proteinden fakir beslenen çocuklarda çok sık böbrek taşına rastlanabiliyor. Burada iki faktör var, birincisi taş oluşmaması için neler yapılması gerekiyor? İkincisi de tespit edildiğinde alınacak önlemlerdir. İlk faktöre baktığımızda şunu söyleyebiliriz. Çocuğun sıvı alımı iyi olması ve protein bakımından zengin beslenmesi lazım. Bir de anne-babalar sıvı kaybına neden olan ishal gibi hastalıklarda, sıvı alımı azaldığı ve sıvı kaybı da çok arttığı için taş oluşabildiğinin bilincinde olmalıdır. Böbrek taşı oluştuğunda ise genelde aileler fark etmiyor. Çünkü aileler 'bu yaştaki çocukta taş olur mu' diyorlar. Yetişkinlerdeki gibi böbrek taşı çocuklarda yan ağrısı ve kanama yapmayabiliyor. Dolayısıyla karın ağrıları önemsenmeli, bu ağrı olduğunda, çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinde, idrarında yanma, idrar yaparken zorlanma ve sızlama olduğunda ailelerin mutlaka doktora başvurması lazım."

Anne Vicdan Akyürek de çocuğunda böbrek taşı olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını, kızının sağlığına kavuşacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141