• BIST 9693.46
  • Altın 2509.53
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7711
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

İhracat rakamları (3)

İhracat rakamları (3)
TİM Başkanı Büyükekşi:- "Hepimiz aynı gemideyiz, tansiyonu artırıcı hareketler ve kur spekülasyonları hiç kimseye uzun vadeli kar sağlamaz"- "Mısır'daki darbe ve sonrasında çoluk-çocuk demeden devam eden katliamları ve gelişmiş batı ülkelerinin, bu ka

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hiç kimsenin kurlarda spekülatif kazanç sağlama beklentisine girmemesi gerektiğini belirterek, "Hepimiz aynı gemideyiz, tansiyonu artırıcı hareketler ve kur spekülasyonları hiç kimseye uzun vadeli kar sağlamaz" dedi.

Büyükekşi, ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gelişmiş ülkelerdeki toparlanma belirtilerinin güçlendiğini fakat dış ticaret verilerinin durağan seyrettiğini, Çin'in verileri hariç bakıldığında, dünyanın ilk 69 ülkesinin ihracatının yüzde 0,1 gerilediğini kaydeden Büyükekşi, Türkiye'nin yılın 8 ayındaki yüzde 1,3'lük toplam ihracat artışının ve yüzde 5'lik mal artışı ile dünya ekonomilerine nispeten olumlu bir performans sergilediğini söyledi.

ABD Merkez Bankası FED'in tahvil alımlarını 2014 yılında tamamen sonlandırma ihtimalinin güçlendiğini açıkladığını hatırlatan Büyükekşi, FED'in bu politikalarının neticesinde sıcak paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başladığını ve bu ülkelerin para birimlerinin ve paralelindeki Türk Lirasının da değer kaybettiğini dile getirdi.

Avrupa pazarındaki toparlanmanın ihracata olumlu yansıdığını kaydeden TİM Başkanı, son zamanlarda Avusturya'nın çevre kirliliğini gerekçe göstererek Türk tırlarının geçişine kota koyduğunu, bunun da haksız bir uygulama olduğunu söyledi.

- Ortadoğu'daki gelişmeler

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin insanlık vicdanını sızlatır bir noktaya geldiğini ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Mısır'daki darbe ve sonrasında çoluk-çocuk demeden devam eden katliamları ve gelişmiş batı ülkelerinin, bu katliamlara sessiz kalmalarını hayretle izliyoruz. İnsan bu çifte standarda adeta isyan ediyor. Diğer yandan Suriye'de devam eden iç savaşta masum insanlara karşı kimyasal silah kullanılmasını esefle kınıyoruz. Umuyoruz ki insanlık vicdanı artık Suriye'yi görmezden gelmeyecek ve bu ülkelerdeki kardeşlerimiz en kısa sürede feraha çıkacaklar."

- Kurlardaki yükseliş

Dünya genelindeki ve bölgesel tüm bu gelişmelerin Türkiye'deki piyasaları doğrudan etkilediğini kaydeden Mehmet Büyükekşi bölgesel risklerin ve mali piyasalardaki gelişmelerin kurda ani yükseliş meydana getirdiğini ifade etti.

Büyükekşi, hiç kimsenin kurlarda spekülatif kazanç sağlama beklentisine girmemesi gerektiğini belirterek, "Hepimiz aynı gemideyiz. Tansiyonu artırıcı hareket ve kur spekülasyonları hiç kimseye uzun vadede kar sağlamaz. Bunun bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Büyükekşi, ihracatçıların kendilerini belli bir kur seviyesinde güvende hissediyorlarsa döviz gelirlerini bu seviyede mutlaka hedge etmeleri tavsiyesinde de bulundu.

- Merkez Bankası'nın kararı devrim niteliğinde

Merkez Bankası'nın ihracatçılara yönelik reeskont kredilerinin limitini 6 milyar dolardan 12 milyar dolara yükseltmesinin, vadeleri 120 günden ortalama 240 güne çıkartmasının ve firma limitlerini yükseltmesinin adeta devrim niteliğinde bir karar olduğunu söyleyen Büyükekşi, BDDK'nın da, KOBİ ve ihracat kredileri için ayrılan karşılık oranlarının indirilmesine yönelik önemli adımlar attığını kaydetti.

Büyükekşi, bu adımlarla birlikte ihracatçıların finansman koşullarının iyileştiğini ve finansman maliyetlerinin düşeceğini dile getirdi.

- Ağustos ayı ihracatı

Ağustos ayı ihracatını da değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos'ta en fazla ihracat artışı yapan ilin yüzde 128 ile Sakarya olduğunu bildirdi.

Ağustos ayında ön plana çıkan ülkeleri de açıklayan Büyükekşi, geçen ay Etiyopya'ya ihracatın yüzde 262, Litvanya'ya ihracatın yüzde 136, Malta'ya ihracatın yüzde 117, Macaristan'a ihracatın yüzde 45, Hollanda'ya ihracatın da yüzde 29 arttığını söyledi.

TİM Başkanı Büyükekşi, Mısır'a ihracatın yaşanan sıkıntılara rağmen Ağustos'ta yüzde 13 arttığını, Suriye'ye ise Ağustos ayında yüzde 134 oranında bir ihracat artışı yakalandığını dile getirdi.

Muğla'nın geçen yıl en fazla ihracat yapan 32'inci il konumunda olduğunu ve 243 milyon dolar yıllık ihracatı bulunduğunu belirten Büyükekşi, Muğla'nın kilogram başına ihracatının 1 dolar olduğunu, Muğla'nın markalaşma ve katma değere daha fazla yönelerek bu değeri 1,5 dolar olan Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
Yayınlayan: Tuncer Çetinkaya

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141