• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

HZ.MUHAMMET YAŞADIĞI ZAMAN HANGİ MEZHEP VARDI?

Halil CANDA

                               Tüm semavi dinler ezilenler arasında doğup gelişmiş güçlenince de kendinden olmayanları ezer hale gelmiştir.

                               Almaya’da Nazi zulmünden kaçan Museviler bugün Filistin’de Filistinlilere benzer bir zulmü yapıyorlar. Hıristiyanlıkda  önce Roma’nın fakir halkı arasında yayılmaya başladı. İlk zamanlar Paganlar tarafından işkenceler gören Hıristiyanlar  baskın güç haline gelince bu sefer kendilerinden olmayanlara eziyete başladılar.

                               İslam dini de öncelikle Mekke’nin zor hayat koşullarında yaşamaya çalışan ,köleler ve fakirler arasında filizlenmiştir. İslamın ilk yıllarında Müslümanların ne kadar büyük zulümler gördüğünü herkes bilir. Hatta bir rivayete göre Mekkeli müşrikler Müslümanlara gıda maddeleri verenleri de tehdit ettiklerinden çoğu Müslüman hatta Peygamberimiz Hz. Muhammet (SAV) bile açlık duygusunu bastırmak için karnına taş bağlamıştır.

                               Hz. Muhammet terkidiyar ettiğinden beri İslam coğrafyası üzerinden kan ve gözyaşı eksik olmamıştır.  Kendi peygamberinin yani Hz. Muhammet’in torunu Hz. Hüseyin’i Kerbela’da şehit edenler de kendilerine Müslüman diyorlardı. Kendi inandığı peygamberin Ehlibeytini  korumak yerine onu ,çocuklarını ve ailesini katleden bir zihniyet. Düşününce bile insanın tüyleri diken diken oluyor.

                            Kendi inandığı Peygamberin torununu öldürmekte beis görmeyen bir inanış biçimi kendilerinden olmayanlara neler  yapmaz ki?

                               Suriye’de sırf Alevi olduğu için ne kadar çok masum insan öldürüldü son üç yılda. Alevi de Müslüman. Alevinin de kitabı Kur’an. Kendi dindaşına katliamı mübah gören, Hıristiyana   neler  yapmaz. Ezidilere, Keldanilere,Süryanilere ,Kürtlere.

                            Anadolu’da çoğunluk , kökleri Mavera ünnehir’e uzanan Hacı Bektaşlara, İmam Maturidilere, Buharilere uzanan bir İslam anlayışını benimsemiştir. Hatta Mevlana, Yunus Emre,Hacı Bayram  gibi nice büyük insanlardan etkilenmiştir. İşid’le Türkiye ‘deki çoğunluğun inancı aynı diyebilir misiniz?

                İşid ,kendileri gibi sakal bırakmayan,kendileri gibi örtünmeyen ,kendileri gibi yaşamayan herkesi yok sayan bir anlayışa sahip. Hatta Anadolu’da ve Balkanlar’da türbeler ne kadar önemli ve kutsalken İşid  ,elinden gelse Peygamberimizin türbesini bile yıkacak. Çünkü onların inancında türbe ,mezarlık gibi yerler yok edilmeli. Bu da tamamen Suudi Vahabi inanışın etkileri.

Kendi elimizde bir zaman bir de aman makinesi olsa da geçmişe dönebilsek. Geçmişte yapılan hatalar için hep birlikte aman dilesek. Mezhep kavgası,ırk kavgası olmasa. İnsanlar birbirlerini sadece iyi insan  ya da kötü insan diye ayırsa.

Hz. Muhammet yaşadığı zaman hangi mezhep  vardı?

                               

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141