• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Hatay ve Kilis İl Gezisi’ne, 25 kişilik çalışan medya grubu katıldı

Hatay ve Kilis İl Gezisi’ne, 25 kişilik çalışan medya grubu katıldı
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Ocak ‘ta, Afrin’i terör örgütlerinden temizlemek için başlattığı “ Zeytin Dalı” harekâtında sağlanan başarının izleri, Muğla, Aydın ve Denizli medya çalışanları tarafından gözlemlendi.

Muğla Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü’nün öncülük ettiği ve üç ilin ticaret odalarının katkı sağladığı Hatay ve Kilis İl Gezisi’ne, 25 kişilik çalışan medya grubu katıldı.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kendi faaliyetlerinin yerinde izlenmesi, bölge hakkında yapılmaya çalışılan bilgi çarpıtma (Dezenformasyon) hareketlerinin önlemesi ve gerçekler hakkında bilgi edinilmesi amacıyla düzenlediğini belirttiği bu gezi ile aynı zamanda bölgede görev yapan askerlere de destek verilmesi amaçlandı.

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TIRLARI

Yerel Medya çalışanlarının form doldurup, kurumlarından aldıkları izinle katılabildikleri üç günlük Hatay ve Kilis İl Gezisi’ne, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Hatay - Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bulunan Basın Merkezi’nin ziyareti ile başlandı.

Sınır kapısı çıkışlarının güvenlik açısından yasak olması nedeniyle yaşanan çatışmalar ve gelinen son durum hakkında bilgilendirme (Enformasyon) alan medya çalışan grubu, Birleşmiş Milletlere ait 30 civarında tırın kontrol edilmeden sınırdan Suriye’ ye geçişine tanık oldu. Daha sonra kontrol edildiği anlaşılan on kadar tır daha sınır dışına çıktı. Hatay Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda cenaze araçlarının çok sık giriş – çıkış yapması dikkat çekti.

 

HABERCİLER, ‘HABER’ OLDU

Sınırdan biraz daha içeride olmasına rağmen Afrin’in görülebildiği Bayrak Tepe olarak adlandırılan bölgeye götürülen gezi katılımcısı medya çalışanları, uzaktan da olsa fotoğraf çekti, kayıtlar aldı. Basın temsilcileri burada, Bayrak Tepe’ye gelen TRT ve AA muhabirleri tarafından haber yapıldı.

 

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Muğla Şube Müdürü Erol Kütahya, verdiği röportajda, “Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Muğla İl Müdürlüğü olarak, üç aydır sürdürülen Afrin Operasyonu’nda görev yapan Mehmetçiğimiz’e destek olmak, sesimizi tüm dünyaya duyurmak için Muğla, Aydın, Denizli yerel basını ile Hatay ve Kilis’e bir gezi düzenledik. Önce Hatay Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaydık. Şimdi de Bayrak Tepe’den Afrin’in üst bölgelerini görmek için buradayız. Yarın da Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan sesimizi duyurmaya çalışacağız. Vatanımızın bölünmez bütünlüğünü sağlayan askerimizin başarı ile memleketlerine döneceğine inanıyoruz. Benimle birlikte geziye katılan, destek olan tüm yerel basın görevlisi arkadaşlarımıza ve görevini yapan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

ASKERLE ÇEKİLEN FOTOĞRAF

Yapılan bu haberlerin aynı günün akşamı ve ertesi gün, “Muğla, Aydın ve Denizli’den gelen medya çalışanları ‘Zeytin Dalı’ harekâtına destek veriyor.” başlığı altında, çeşitli yayın kuruluşlarında yayınlandığı görüldü.

 

Hatay ve Kilis İl Gezisi’ne katılan basın temsilcileri Hatay’ da Hatay Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Cemiyet Başkanı Ahmet Yetişen tarafından ağırlanan katılımcı medya çalışanları, Antakya’da yaptıkları konaklamanın ardından ikinci gün, Kilis Öncüpınar Basın Merkezi ziyaretini gerçekleştirdi.

Antakya – Kilis Karayolu üzerinde görev yapan askerlerden sınıra çok yakın yerlerde çatışmaların olduğu ve roket atışı nedeniyle 12 askerin hayatını kaybettiği bilgisini alan basın temsilcileri, askerlerle fotoğraflar çektirdi.

 

SINIR YİNE GEÇİLEMEDİ

Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda da güvenlik nedeniyle sınırı geçemeyen basın mensupları, Suriyeliler’in bulunduğu 20 bin kişilik kampın fotoğraflarını yine uzaktan çekmek zorunda kaldı. Bu güne kadar yerli ve yabancı yaklaşık 700 basın temsilcisinin akreditasyon alıp sınırı geçtiğini ancak teröristler tarafından kaçırılan yabancı uyruklu bir gazeteci için fidye istendiğini öğrenen medya çalışanları, çok şiddetli yaşanan çatışmalar nedeniyle karşılıklı atılan top ve roket atışlarının bölge üzerinde yarattığı tahribatlar hakkında bilgilendirildi.

 

Kamptaki çadırlarda yaşayan Suriyeliler’in bir kısmı fotoğraf çekilmesine bile izin vermeyip, hiç konuşmazken, konuşmak isteyenlerden bazıları ise Türk vatandaşlığı aldıklarını ve yaşantılarından memnun olduğunu dile getirdi.

 

GERİ DÖNEN SURİYELİLER

Türk askerleri tarafından Afrin ve Azez’in teröristlerden temizlenmesi üzerine memleketlerine dönmek isteyen özellikle genç erkek Suriyeliler’in, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda eşyalarıyla uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü. Suriyeli Gençler, geri döndüklerinde bir işleri olmamasına rağmen dönme nedenlerini, Türkiye’deki zor çalışma koşullarına bağladı.

Kilis İli içerisinde serbest zaman geçiren gezi katılımcısı basın çalışanları, Kilis yaşayanları ile sohbet etme olanağı buldu. Genel olarak çok sıkıntılı dönemler geçirdiklerini belirten Kilis yaşayanları, çok fazla sayıda Suriyeli ile beraber yaşadıklarını, ekonomik olarak zorlandıklarını, kente gelen parasal yardımlardan kendi paylarına neredeyse hiçbir şey düşmediğini dile getirdi.

Muğla, Aydın ve Denizli’den geziye katılan yerel medya temsilcileri daha sonra Konya üzerinden yaklaşık 17 saatte geldikleri yolu, yine aynı güzergâhı takip ederek üçüncü günde tamamladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141