• BIST 8963.12
  • Altın 2279.145
  • Dolar 32.3093
  • Euro 35.0859
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Hasta ve doktor ilişkisinin standardını geliştirecekler

Hasta ve doktor ilişkisinin standardını geliştirecekler
Avrupa Birliği'nin "Öykülendirilmiş Tıp" adlı projesi kapsamında Türkiye'de de farklı kültür ve inanca sahip, farklı dil konuşan hastaları anlama kılavuzu oluşturulacak- Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Göngel: "Global hale gelen dün

Avrupa Birliği'nin "Öykülendirilmiş Tıp" adlı projesinde Türkiye'de de farklı kültür ve inanca sahip, farklı dil konuşan hastaları anlama kılavuzu oluşturulacak.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Doç. Dr. Kurtuluş Göngel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Story Telling on Record" projesinin Anlatıma Dayalı Tıp kavramına dayandığını ve "insanları anlamak, onları kendilerine özgü koşullarda değerlendirmek, hastalığın öyküsüne kulak vermek" anlamına geldiğini belirtti.

Öykülendirilmiş Tıp olarak Türkçe'ye çevrilen projeye İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Portekiz'in ortak olduğunu aktaran Göngel, Türkiye'den ise Katip Çelebi Üniversitesi'nin dahil olduğunu ifade etti.

Projenin yaklaşık 4 ay önce başladığını, temel amacın da hastalarla iletişim ve muayene konusunda AB ülkeleri ve aday ülkeler arasında standardizasyon sağlamak olduğunu ifade eden Göngel, "Global hale gelen dünyada farklı kültürler ve sosyo kültürel seviler var. Bizim bölgemizde de öyle. Hasta ve doktor arasında iletişim sağlamak projemizin esas amacıdır" dedi.

- "Hasta şikayetini farklı tarif ediyor"

Farklı dil ve kültürlerin hekimlerin hastayı anlamasını zorlaştırdığını kaydeden Kurtuluş Göngel, şunları söyledi:

"Hasta şikayetini farklı tarif ediyor, bu durumu hasta ve hasta yakını da farklı değerlendirebiliyor. Son zamanlarda artan hekime şiddet olayları da büyük oranda bundan kaynaklanıyor. Hastalarımız genellikle aile içi şiddet veya cinsel istismar konularını hekimle konuşmuyor. Yansıtmaya çalışıyor. Kendi gelmiyor, çocuğunu gönderiyor. Kendi gelse bile sorununu komşusuna ait bir sorunmuş gibi anlatıyor. İşin detaylarına girdiğinizde sorunun sadece biyolojik yönü olmadığını, sosyal faktörleri de görebiliyorsunuz. Hedefimiz farklı yaklaşımları ortaya çıkarmak" dedi.

Proje çerçevesinde gözlem yapılacağını, çeşitli dökümanların ve araştırmaların da yayımlanacağını aktaran Göngel, doktora yönelik şiddet ve kültürler arası iletişimsizliği zamanla azaltılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Doktora yönelik şiddetin bir anda son bulmayacağını da dile getiren Kurtuluş Göngel, "Doktora şiddeti engellemek çok zor. Yasal düzenlemelerin de yapılması gerekiyor. Ancak iletişimi sağlayabildiğimiz taktirde birçok sorunun çözüleceği aşikardır. Hem doktorlar hem de hasta yakınları empati yapılabilmeli" diye konuştu.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141