• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

"Hasta olmadan rapor, muayene olmadan ilaç istiyoruz"

Hasta olmadan rapor, muayene olmadan ilaç istiyoruz
Sağlık hizmeti konusunda kimi vatandaşların haksız taleplerde bulunduğu, aile sağlığı merkezlerine gelmeden ilaçlarını yazdırmak ya da hasta olmadıkları halde rapor isteyenlerden olumlu yanıt alamayanların genellikle doktorları şikayet ettiği bildirildi-

TURGAY DUYAR - Sağlık hizmeti konusunda kimi vatandaşların haksız taleplerde bulunduğu, aile sağlığı merkezlerine gelmeden ilaçlarını yazdırmak ya da hasta olmadıkları halde rapor isteyenlerden olumlu yanıt alamayanların genellikle doktorları şikayet ettiği bildirildi.

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının vatandaşların sağlık hizmetlerine ilişkin şikayet ve taleplerini iletebilmesinin önünü açtığını, bu kapsamda kentte yılda 200'ün üzerinde şikayet yapıldığını söyledi.

Vatandaşların sağlık konusunda herhangi bir sorunu, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezinin (SABİM) "Alo 184", Başbakanlık İletişim Merkezinin (BİMER) "Alo 150" ya da internet üzerinden iletebildiğini hatırlatan Tay, şikayetlerin titizlikle değerlendirildiğini, varsa çözümüne yönelik çalışmalar yapılarak ilgili kişilerin bilgilendirildiğini belirtti.

Aile hekimliği uygulamasının hayata geçirilmesinin ardından haklı nedenlere dayanan şikayetlerde ise önemli ölçüde azalma olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Tay, şunları kaydetti:

"Eskiden hizmet kalitesi konusunda beklentisi olmayan vatandaşlarımız yeni dönemde daha önce dile getirmediği bazı konularda şikayette bulunabiliyor. Bunların içeriğine baktığımızda bir kısmının kişilerin aslında haklı olmadıkları ancak yanlış bilgi ya da bilgilendirmeden kaynaklanan talepler olduğunu söyleyebiliriz. Örnek olarak söylemek gerekirse hastanın kendisi aile sağlığı merkezine gitmeden ilaçlarını yazdırmak istiyor. Halbuki aile hekiminin hastayı görmeden ilaç yazması suçtur. Bu tür durumlarda kişileri doğru bilgilendirerek, durumu izah ediyoruz. Bir başka haksız şikayet ise raporlarla ilgili. Kişiler özellikle öğrencilerle ilgili hasta olmadıkları halde rapor almayı bir hak gibi görebiliyor ve rapor vermediği için doktoru şikayet edebiliyorlar. Hekimin hasta olmadığı halde herhangi bir kişiye rapor vermesi sahte belge düzenlemesi anlamına gelir ki bu durumda o hekimin yargılanması gerekir. Bu tür talepler haklı olmayan taleplerdir."

- "Müfettiş görevlendiriliyor"

Söz konusu merkezlere haklı taleplerin de iletildiğini ifade eden Ziya Tay, bunların bir kısmı hekimlerin, bir kısmı da aile sağlığı merkezindeki ebe ya da hemşirenin kendilerine saygılı davranmadıkları, kötü söz söyledikleri, hakaret ettikleri yönünde olduğunu belirtti.

Bu tür durumlarda kurum olarak konunun üzerine ciddiyetle eğilip, inceleme amaçlı müfettiş görevlendirildiğini vurgulayan Tay, "Eğer hekim ya da yardımcı sağlık personelinin hatası, eksiği veya yanlış bir uygulaması varsa mevzuatta belirtilen usullerde işlem yapıyoruz. Bu konuyla ilgili vatandaşımıza özellikle şunu ifade etmek isterim. Kendilerine iyi davranmayan, hizmette beklediği ilgiyi göremeyen vatandaşlarımız hekim seçme haklarını kullanarak hekimlerini değiştirsinler. Hekim seçme hakkını gerektiği gibi yerinde kullandıkları taktirde bu tip sıkıntılar daha da azalacaktır" şeklinde konuştu.

Muhabir: Turgay Duyar
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141