• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

HANİ ADALET MÜLKÜN (DEVLETİN) TEMELİYDİ

Halil CANDA

Türkiye öyle bir ülke ki şaşırmak diye bir şey yok burada. Her an her şeye hazırlıklı olmalısınız. Başka ülkelerde elli yılda bir yaşanacak olaylar Türkiye’de haftada bir yaşanır.

Hukuk Fakültesini İzmir’de Dokuz Eylül üniversitesinde okudum. Ama son bir iki yıldır kendimi  Türkiye’de değil de başka bir ülkede okumuş gibi hissediyorum. Çünkü bize okulda öğrettikleriyle gerçek yaşam birbirine hiç benzemiyor.

Hatta çocukken ailemizin ,annemizin babamızın bizlere ‘’dürüst ol,iyilik yap ,halik bilmezse balık bilir’’ dedikleri dünya bu dünya değil. Artık iyiniyetli dürüst insanlar enayi gibi karşılanıyor. Hiçbir yerde barınamıyor böyle insanlar .Eğer çocuklarınızı seviyorsanız onlara iyilik yapmayı değil,kimseye güvenmemeyi öğretmeniz gerek.

Ne ailede verilen eğitimin ,ne de okulda verilen eğitimin gerçek hayatla bir alakası var.

Avukat arkadaşlarımla sohbet ediyoruz ,herkes benzer duygular içinde.Hatta hakimler de şaşkın.

Zaten Ergenekon,Balyoz,futbolda şike davası ya da Mısır Çarşısının bombalanması davasını düşünen bir hukukçu bu ülke için nasıl iyimser olabilir?

Bu kadar insan gözümüzün önünde yıllarca tutukla kaldı. Onları tutuklayan da hakimdi. Şimdi hepsi salıverildi. Onları salıveren de hakim.

Aziz Yıldırım’ı seversiniz ya da sevmezsiniz . Adam önce ceza aldı. Yargıtay onadı şimdiyse tekrar yargılanması gündemde. Bu adamlar masumsa neden cezalandırıldılar, neden tutuklu kaldılar.Masum değillerse neden şimdi serbestler. Bunu kimseyi korumak ya da itham etmek için söylemiyorum. Bu insanlar hakkında yeterli  deliliniz yoksa neden yatırdınız onca sene.

Hele Mısır Çarşısı davası tam bir keşmekeş.Sanığı bir beraat ettiriyorlar,bir müebbet veriyorlar. On yıla yakın zaman geçti ama davanın sonucu hala belli değil. Aynı ülkede bir mahkemenin müebbet verdiği sanığa başka bir mahkeme beraat verebilir mi? Hukuk bu kadar değişken olabilir mi?

 Bir ülkede hukukla bu kadar oynanır mı?

Adaletin yaşandığı ülkelerde ,Hukuk kuralları matematik biliminden  bile daha kesindir. Matematikteki,fizikteki,kimyadaki teoriler,formüller gün gelir değişir ama hukuk değişmez.

Umarım bu dönemi çabuk atlatır Türkiye. İnsanların hukuka inancının kalmadığı,yargının verdiği her kararın tartışıldığı,her kararda U dönüşü yapıldığı bir adalet sistemi ne kadar dayanır.

Mahkemesine güvenilmeyen bir devlet ne kadar var olabilir? Hani adalet mülkün yani devletin temeliydi.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141