• BIST 9548.09
  • Altın 2491.998
  • Dolar 32.5073
  • Euro 34.5632
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Hamamcılardan Bakanlığa şikayet

Hamamcılardan Bakanlığa şikayet
Marmaris Hamamcılar Derneği, 'korsan' çalıştığını öne sürdükleri rakiplerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na şikayet etti.

Marmaris Hamamcılar Derneği, 'korsan' çalıştığını öne sürdükleri rakiplerini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na şikayet etti.

Dernek yönetimi, otellerin bodrum katlarında hijyenik olmayan ortamlarda hamam adı altında ruhsatsız çalışan korsan işletmelerin denetlenmediğini ve bunların Türk hamamı imajını zedelediği ileri sürerek, içinde belge ve dokümanlar bulunan kırmızı dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdi.


Geçtiğimiz yıl dedektif gibi çalışan dernek üyeleri, bazı otellerde, seyahat acentelerince 'Türk hamamı' diye pazarlanan, düşük fiyatlarla hatta ücretsiz müşteri kabul eden, içki satışı yapan, hijyenik şartlara uymayan onlarca tesis belirledi. Tespitlerini, 'delil' niteliği taşıdığını düşündükleri, fotoğraf ve görüntülerle birlikte dosyada toplayan hamamcılar, birer örneğini, aralarında Valilik, Kaymakamlık, ilçe ve belde belediyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve Maliye'nin de bulunduğu ilgili mercilere teslim etti. Aradan bir yıl geçmesine rağmen istedikleri sonucu alamayan hamacılar, düzenledikleri basın toplantısıyla, korsan hamamların faaliyetlerine son verilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iki sayfalık dilekçe göndererek şikayette bulunduklarını duyurdu. 2004 yılında kurulan ve hamam işletmecileri ile çalışanlarından oluşan 100 üyesi bulunan Hamamcılar Derneği, otellerde faaliyet gösteren korsan işletmelere duyulan tepkiyi düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Armutalan hamamında düzenlenen toplantıya dernek sözcüsü Bahattin Dedeoğlu, dernek avukatı Necmettin Yankol, 5 hamam işletmecisi ile bazı çalışanları katıldı. Sözcü Bahattin Dedeoğlu, “Dört yıldır 18 kamu kuruluşundan dilekçe ile yardım istedik ama bir türlü korsan hamamcıların önüne geçilemedi. Belediyeler sağolsun şikayetlerimiz üzerine gittikleri bazı hamamları mühürledi. Ancak, yasa da tanımayan korsanlar mühürleri söktü. Bizler de en son çare olarak bakanlığa başvurma kararı aldık” dedi.

TELLAK RUS KADINLAR
Bazılarında yabancı kadınların tellak olarak görevlendirildiği söz konusu 'korsan' tesislerin 'Türk hamamı' imajını zedelediğini belirten Dernek Başkanı Hasan Yılmaz, düşünce ve isteklerini şu sözlerle dile getirdi:
“Çoğu, standartlara uymayan, ruhsatsız olan, 5-6 metrekarelik otel altı 'hamam'lar, dışarıdan müşteri topluyor. Haksız rekabet yarattığı gibi, Türk hamamcılığının imajını da zedeliyor. Nerede görülmüş Türk hamamında yabancı kadınların kese attığı, masaj yaptığı? Bizde keseyi de erkek atar, masajı da erkek yapar. Bazıları para almadan kabul ettikleri turistlere fahiş fiyatla içki satıyorlar. Yabancı kadınlara masaj yaptırarak, hamamda içki satarak hamamcılık yapılır mı? Ortada bir haksızlık var. Bakanlığın bu haksızlığı gidereceğini umuyoruz.”

“İMAJIMIZI ZEDELİYORLAR”

Dernek üyelerinin topladıkları fotoğraflı görüntülü delilleri ve kamu kuruluşlarının bu işletmeleri denetlemediğine dair şikayet dilekçesini avukat Necmettin Yankol ile 120 sayfalık bir klasör haline getirdiklerini kaydeden Bahattin Dedeoğlu ise, şöyle konuştu: “3-4 bin metrekarelik alanlara kurulu, yüz binler hatta milyonlarca lira değerindeki tesislerimiz sinek avlarken, devlete bir kuruş vergi vermeyen, 10-15 metrekarelik küçük alanlarda, hiç de sağlıklı olmayan ortamlarda hizmet veren bu korsanlar bizden çok kazanıyor. Bizler hamamlarımıza gelenlerden ekstra masraf almadan 15-35 lira arasında ücret talep ederken, onların en pahalısı 10 lira. Para almayanları bile var. Ama kazanıyorlar. Yok köpük masajı, yok bilmem ne masajı, ücretli içki servisi derken turistlere ekstra masraf çıkarıyor, tabiri yerindeyse kazıklıyorlar. Hem bizim ekmek paramızla oynuyorlar, hem dünyaca ünlü Türk hamamı imajını zedeliyorlar. Türk turizminin geleceği için en kısa süre içerisinde bunların önüne geçilmeli” dedi.
Bakanlığın isteklerini yerine getireceğini ve 'korsan hamamcılar'ın önünü keseceğini umduklarını belirten Hamamcılar, başta TÜRSAB ve GETOB olmak üzere kamuoyunun konuya duyarlı davranmasını çağrısında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141