• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Hacı adaylarına sağlık uyarısı

Hacı adaylarına sağlık uyarısı
İzmir Müftülüğü ve Halk Sağlığı tarafından camilerde hacı adaylarına beslenme ve bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik sağlık kurallarının anlatıldığı 3 günlük eğitim programı başlatıldı- Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Kızılelma: "Hacı adaylarının çok iyi ka

EFSUN YILMAZ - İzmir Müftüğü ve Halk Sağlığı tarafından camilerde hacı adaylarına beslenme ve bulaşıcı hastalıklardan korunmaya yönelik sağlık kurallarının anlatıldığı 3 günlük eğitim programı başlatıldı.

Kemeraltı'ndaki Başdurak Camii'de İzmirli hacı adayları ile bir araya gelen Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Metin Kızılelma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin farklı bölgelerindeki camilerde eğitim verdiklerini belirtti.

Hacı adaylarına öncelikle temel beslenme kurallarını ve solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yöntemlerini anlattıklarını söyleyen Kızılelma, hijyen şartlarının da yerine getirilmesi ile hastalıktan uzak bir hac dönemi geçirilebileceğini ifade etti.

Suudi Arabistan'da geçirdikleri süre içinde kişilerin 4 temel besin öğesini alması gerektiğine dikkati çeken Kızılelma, şöyle konuştu:

"Et, yumurta, kuru tahıl, taze sebze, meyve ile süt ve süt ürünleri grupları temel besin öğelerini oluşturuyor. Kalp, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olanların beslenme konusuna ayrıca dikkat etmesi gerekiyor. Tedavilerine ara vermemeleri, ilaçlarını gittikleri yerlerde de almaları önemli. Tüm hacı adaylarının mutlaka kahvaltı yapmasını öneriyoruz. Çünkü onları çok yoğun günler bekliyor. Ayrıca, 3 öğün arasında da ara öğünler oluşturulmalı. Alınan önlemlerle hacı adaylarının daha dirençli olacağına inanıyoruz."

- Solunum yolu enfeksiyonları

Bulaşıcı hastalıkların da hacı adaylarını tedirgin eden bir başka konu olduğuna değinen Metin Kızılelma, hacca gidenlerin ellerini sık sık yıkama ve hasta insanlarla temas etmekten kaçınma gibi yöntemlerle korunabileceğini ifade etti.

Arabistan Yarımadası'nda rastlanan koronavirüsün de ölümlere neden olduğunu hatırlatan Kızılelma, hastalığın şu ana kadar Türkiye'de görülmediğini, Sağlık Bakanlığı'nın da konuyla ilgili gerekli önlemleri aldığını dile getirdi.

- Broşürler dağıtılıyor

Öte yandan Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri tarafından hacı adaylarına mevsimsel grip hastalığı ve koronavirüse ilişkin broşürler dağıtıldı.

Broşürlerde influenza adı verilen virüsten kaynaklanan mevsimsel, yaygın ve bulaşıcı hastalık olarak nitelendirilen grip nedeniyle çok sayıda ölüm vakasının gerçekleştiği hatırlatıldı.

Şiddetli solunum yolu hastalığı olan ve tıpta MERS coV olarak bilinen koronavirüsün de 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıktığı, hastalığa yakalananların yüzde 50'sinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Ayrıca, vatandaşların Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içinde ateş ve alt solunum yolu hastalığı belirtilerine rastladıkları taktirde sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği bildirildi.

Suudi Arabistan'a hac vazifesini yerine getirmek için gidenlere yönelik çeşitli önlemlerin alındığı vurgulanan broşürde, hacı adaylarının da şu tedbirleri alması istendi:

- Sabun ve su ile elleri sık sık yıkamak

- Su ve sabun yoksa el dezenfektanları kullanmak

- Virüsün bulaşma yolları olan ağız, burun ve gözlerle temastan kaçınmak

- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak

- Hastayken hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temastan kaçınmak

- Aksırma ve öksürme sırasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmak

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141