• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 29 °C
  • Aydın 29 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Gümrüğü var ama aynı anda 12 turistten fazlası gelemiyor

Gümrüğü var ama aynı anda 12 turistten fazlası gelemiyor
Yat turizmiyle ünlü Marmaris'in Bozburun beldesine 2 yıl önce açılan gümrük kapısındaki "12 yolcu sınırlandırması" nedeniyle özellikle Yunan adalarındaki turistler pazar alışverişi gibi ziyaretlerini gerçekleştiremiyor- Bozburun Belediye Başkanı Şener

LEVENT KİŞİ - Marmaris'in Bozburun beldesindeki gümrük kapısından aynı anda 12'den fazla yolcu taşıyan tekne ve ticari gemilerin giriş yapmasına izin verilmediği için, komşu adalardaki Yunanlı turistler gelemiyor.

Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nisan 2010'da açılan Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın özellikle yatlara yoğun şekilde hizmet verdiğini söyledi. Şener, rıhtım ve x-ray cihazı gibi bazı eksiklikler nedeniyle geçici statüdeki hudut kapısından yasa gereği aynı anda 12'den fazla yolcu taşıyan tekne ve ticari gemilerinin giriş yapmadığına işaret etti.

Şener, şöyle konuştu:

"Gümrük kapısı açılırken 12 kişi sınırlandırmasından haberimiz yoktu. Özellikle 9 mil uzağımızda bulunan Yunan adası Simi'den (Sömbeki) buraya başta pazar alışverişi olmak üzere ziyaretler yapmak istiyorlar ama feribot kabul edemediğimizden gelemiyorlar. Bozburun gümrük kapısı ilk açıldığında Rodos'ta faaliyet gösteren bir acente seferler düzenlemeyi vaadetmişti. Yolcu sınırlandırması nedeniyle bu seferlere başlayamadılar."

Simi Belediye Başkanının da beldelerine gelerek sorunun aşılması için girişimlerde bulunduğunu da anlatan Şener, ancak bir sonuç alınamadığını belirtti.

Yunanlıların da karşılıklı olarak giriş çıkış yapılmasını çok istediğine dikkati çeken Şener, "Bozburun'a gelmek konusunda çok istekliler. Çünkü kendilerine en yakın yer Bozburun. Marmaris ile aralarındaki mesafe daha uzun olduğu için oraya gidemiyorlar. Bozburun onlar için bir köprü vazifesi görmüş olacak ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekler" diye konuştu.

Yunan adalarından gelecek gemiler için daha uygun bir yanaşma yerine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Şener, mevcut balıkçı barınağının 2013 yılının sonu itibarıyla kullanım hakkının dolacağını kaydetti. Barınağın Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından balıkçı kooperatifine verileceğini belirten Şener, balıkçı barınaklarının tekne yanaşma izni olmadığını, ancak söz konusu yer turizm amaçlı liman statüsünde kullanılırsa faydalı olacağını vurguladı.

- Gümrük var, liman yok

Beldelerinin acil bir limana ihtiyaç duyduğunu anlatan Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Germen Koyu'nda bir liman yapılması için iki yıl önce bir girişimde bulunduk, o konuda da bir sonuç alamadık. Gümrük kapımız olmasına rağmen, limanımızın bulunmaması mağduriyete neden oluyor. Gümrük, 6 aylık yaz döneminde sadece yatlara hizmet verebiliyor. Sadece yatlara hizmet vermek amacıyla açıldığı için kış boyunca kapalı kalıyor."

Bozburun'da kendilerinin ürettiği 110 tur teknesi bulunduğunu söyleyen Şener, liman olmadığı için bu teknelerin bazılarının ve beldeyi ziyaret eden yatların dışarıda demirlemek zorunda kaldığını kaydetti.

- Gümrük kapısı taşınacak iddiası

Belediye Başkanı Şener, son günlerde gümrük kapısının başka bir yere taşınacağı yönünde bazı duyumlar aldıklarını ifade ederek, "Burasının kapanması, turizmin yoğun olduğu dönemlerde sıkıntılara neden olacak. Bu sezon Bozburun Deniz Hudut Kapısı ve koyu yoğun bir tekne trafiği yaşadı" dedi.

Kıyıda restoran işlemeciliği yapan Eşref Akyazı ise Avrupalı zenginlerin keşfetmeye başladığı Bozburun'un son yıllarda çıtasının yükseldiğini söyledi. Bodrum ve Göcek'ten gelen çok sayıda mega yatın koya demirlediğine işaret eden Akyazı, şunları söyledi:

"Yunan adalarına yakın olması nedeniyle Bozburun'a gümrük kapısı yapıldı. Ancak son zamanlarda bu kapının başka bir yere taşınacağı yönünde duyumlar alıyoruz. Bu uygulama Bozburun ve halkına büyük bir zarar verecek. Simi'ye 45, Rodos Adası'na ise 1 saat 45 dakikada gidilebiliyor. Gümrük başka bir yere taşınırsa yatların gelme süresi uzayacak. Bozburun'da kalmasında yarar var. Bunun için imza kampanyası başlatıldı ve ben de imzaladım."

Muhabir: Levent Kişi
Yayınlayan: Tuncer Çetinkaya

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141