• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

"GRİP ile NEZLEYİ KARIŞTIRMAYIN"

GRİP ile NEZLEYİ KARIŞTIRMAYIN
Tüm yurtta görülen Grip vakalarının tedirgin edici olmadığı,halkımızın Grip ile Nezleyi karıştırmaması konusunda uzmanlar uyarıyor.

Değişken hava şartları ve enfeksiyona bağlı olarakta Marmaris’de görülen grip artışı konusunda panik yapmayın. Hastane ve sağlık kuruluşlarımız bu konuda donanımlı ve yeterli. Elbette başka illerde görülen ağır vaka ve hatta ölüm haberleri tedirginlik yaratmakta.
İlgililer ve hekimler korunma tedbirleri konusunda üst üste açıklamalar yayınlıyorlar ve biz de basın olarak sizlere iletiyoruz.
En son olarak hafta başı İzmir Tabip Odası'nda basın açıklaması yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Candan Çiçek, gribe neden olan virüsün zaman zaman değişime uğradığını bu nedenle sürekli önlem alınması gerektiğini belirtti.
Grip hastalığına neden olan virüsün adının influenza olduğunu, ancak bu virüsün zaman zaman kendini değiştirebilme özelliğine sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çiçek, "Bu virüs, 16'nın 9'u kombinasyonu kadar kendini değiştirebilme özelliğine sahip. Mesela ben, H1N1 virüsünü geçirdikten sonra ona karşı vücudum savunma mekanizması geliştiriyor, bir daha o virüsle karşılaştığım zaman, beni koruyan antikorlarım mevcut oluyor ve o hastalığa yakalanmıyorum. Ama ola ki bir başka tip griple karşılaştığım zaman antikorlar beni koruyamıyor. O yüzden her yeni tip gripte tekrar tekrar hasta oluyorum. Söz konusu virüsün yüzlerce tipi var. Bir diğer özelliği de insandan hayvana, hayvandan da insana geçmesidir.
GRİP VE NEZLE AYIRT EDİLMELİ
Bu sezon influenzanın yaptığı gribe benzer 19 farklı virüs daha görüldüğünü aktaran Çiçek, "Bu nedenle grip ve nezleyi ayırt etmeliyiz. İşte influenza mevsiminde, influenza diğerlerine baskın çıkıyor.
Hastalıkta kişisel hijyen çok önemli. Toplu ulaşım araçlarını kullandıktan sonra eve girerken mutlaka elimizi yıkamalıyız, influenza virüsü havada asılı kalabiliyor ve masa gibi yüzeylerde de 8 saat kadar canlı kalabiliyor. Soğuğa dayanıklı bir virüs, hasta olan kişilerin evde kalmasını, dışarıya çıkacaksa da maskeyle çıkmasını öneriyoruz. Ayrıca elimize değil kolumuzun içine hapşırmamayı öneriyoruz. Herkesin aşılanmasını önermiyoruz, riskli gruplardaki kişilerin aşılanmasını istiyoruz. Ölen 42 kişinin yüzde 68'inin altta yatan başka hastalıklarının olduğu söylendi. Yani kronik hastalıklar gibi. O kişiler de eğer aşılanmış olsaydı ölmezlerdi. Grip tamamen havaların durumuna bağlı olarak yayılıyor, havalar ısındığı zaman virüs ortadan kayboluyor.
PROF.DR. CANDAN ÇİÇEK YÜREKLERE SU SERPTİ
Ben bu haftayı grip için son olarak görüyorum" dedi. Doktorların bu açıklamalarını mutlaka dikkate alınız. Marmaris ve yöremizde de tüm sağlık kurumlarının her an için hazırlıklı olduğunu unutmayın.
Söylenti ve dedikodulara aldırıp panik yapmayın. Sağlıkla kalın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141