• BIST 9540.42
  • Altın 2490.432
  • Dolar 32.5053
  • Euro 34.822
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Grip hastalığına dikkat

Grip hastalığına dikkat
Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün: "Özellikle yaşlılar, çocuklar, diyabet, astım ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, beslenme yetersizliği olanlar mevsimsel grip hastalığına karşı risk altındalar

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, özellikle yaşlılar, çocuklar, diyabet, astım ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, beslenme yetersizliği olanların mevsimsel grip hastalığına karşı risk altında olduğunu bildirdi.

Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, grip hastalığının sonbahar da başlayıp ilkbahara kadar süren çok fazla insanın hastalanmasına sebep olan bir hastalık olduğunu, mevsimsel olarak yaygın bir şekilde görüldüğünü belirtti.

Mevsimsel grip virüslerinin öksürük ve hapşırma yoluyla hava da asılı kalan damlacıkların solunmasıyla insandan insana bulaştığını ifade eden Akgün, şunları kaydetti:

"Ayrıca virüslerin bulaştığı yüzeylerin dokunulması, ellerin ağız, burun ve göze temasıyla da bu hastalık bulaşmaktadır. Kişilerin hastalık belirtileri devam ettiği sürece bulaştırıcı olarak kabul edilmeli ve önlemler alınmalıdır. Özellikle yaşlılar, çocuklar, diyabet, astım ve kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, beslenme yetersizliği olanlar mevsimsel grip hastalığına karşı risk altındadırlar. Mevsimsel gripten korunmanın en etkili yolu zamanın da aşı yaptırmalı ve günde 5 porsiyon meyve tüketilmeli, sebze tüketimini arttırmalı, bağışıklığı güçlendiren 10-15 dakikalık sürelerle günde 2-3 seans aerobik egzersiz yapılmalıdır. Öksürme ve hapşırma sırasın da mutlaka ağzınızı ve burnunuzu kapatınız. Kullanılan mendili çöpe atınız. Ellerinizi bol sabunla yıkayınız. Kirli ellerinizle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayınız. Kesinlikle hekime başvurulmalı, yatak istirahati ve beslenmeye özen göstermeliyiz."

Afyonkarahisar'da da son aylar da görülen grip vakaları arasında H1N1 veya H3N2 virüsü tespit edilemediğini, alınacak çok basit tedbirlerle mevsimsel gribal enfeksiyondan korunmanın mümkün olduğunu bildiren Akgnü, hastaların kendi kendilerine kesinlikle ilaç kullanmamaları gerektiğini öncelikle Aile Hekimine başvurmaları gerektiğini kaydetti.

Bulunulan mekanları sık sık havalandırılması gerektiğini aktaran Akgün, öksürme, hapşırma sırasında ellerin bol sabunlu suyla yıkanması gerektiğini, bol sıvı alarak beslenmeye özen gösterilmesi ve istirahat edilmesi gerektiğini, hastalığı bulaştırmamak için çevredeki kişilerle tokalaşıp öpüşülmemesi ve maske kullanılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Mustafa Güngör
Yayınlayan: Mürsel Çetin

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141