• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Gözler Başbakan Erdoğan'da

Gözler Başbakan Erdoğanda
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Seçim Gecesi Kabine Revizyonuna İlişkin Sinyal Vermesinin Ardından Hareketlenen Siyasi Kulislerde İki Farklı Senaryo Ağırlıklı Olarak Konuşuluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Seçim Gecesi Kabine Revizyonuna İlişkin Sinyal Vermesinin Ardından Hareketlenen Siyasi Kulislerde İki Farklı Senaryo Ağırlıklı Olarak Konuşuluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim gecesi kabine revizyonuna ilişkin sinyal vermesinin ardından hareketlenen siyasi kulislerde iki farklı senaryo ağırlıklı olarak konuşuluyor. Bu senaryoların ilkine göre, kabine değişikliği bu hafta sonu veya önümüzdeki hafta içinde gerçekleşecek. Bu çerçevede 6 bakan kabine dışı kalacak. İkinci senaryo ise daha uzun vadeli ve hem kabine hem de parti yönetiminde kapsamlı değişiklik içeriyor. İkinci senaryo ise daha uzun vadeli ve hem kabine hem parti yönetimini hem de Meclis yönetiminde kapsamlı değişiklik içeriyor. Bu senaryo öncesi de seçim analizi yapılacAK Parti politikası da gözden geçirilecek.

-BİRİNCİ SENARYO: 6 BAKAN KABİNE DIŞINDA KALIYOR-

ANKA'nın siyasi kulislerden edildiği bilgiye göre, kabine değişikliğinin bu hafta sonu veya önümüzdeki hafta içi gerçekleşecek. Kesin olmamakla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu Cuma günü piyasalara müjde olarak sunulacak yeni bir ekonomik paket açıklaması bekleniyor. Bu açıklamanın tartışmaları sürerken, Erdoğan'ın Köşk'e çıkarak, kabine değişikliğini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunmayı planladığı belirtiliyor

Buna göre, kabine değişikliğine ilişkin birinci senaryo da 6 bakan kabine dışında kalacak. Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Murat Başesgioğlu ile Kürşat Tüzmen kabine dışında kalacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Cemil Çiçek'ten boşalacak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine kaydırılacak. Beşir Atalay'dan boşalacak İçişleri Bakanlığı'na da AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin'nin, Hüseyin Çelik'ten boşalacak Milli Eğitim Bakanlığı'na da Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden'in getirilmesi bekleniyor. Devlet bakanlıklarına atanacak isimler arasında Amasya Milletvekili Akif Gülle'nin adı geçiyor.

-BAKANLIKLAR İKİYE BÖLÜNÜYOR-

Aynı kaynaklara göre, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ile Madencilik ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı olarak ikiye ayrılacak. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı da Kültür ile Turizm Bakanlıkları olarak ikiye ayrılacak. Enerji Bakanlığı'na Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Madencilik ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na da Karaman Milletvekili Lütfü Elvan getirilecek. Elektrik Mühendisi olan Taner Yıldız'ın adı 22 Temmuz seçimlerinden sonra da Enerji Bakanlığı için geçmişti. Başbakan Erdoğan'a da bu konuda özel danışmanlık yaptığı biliniyor. Karaman Milletvekili Lütfü Elvan da DTP müsteşar yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Maden Yüksek Mühendisi olan Elvan aynı zamanda ekonomist ve planlamacı kimliği ile de tanınıyor.

Başbakan Erdoğan'ın 6 bakanla sınırlı kalması beklenen kabine revizyonunda gümrük ve dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen dışında ekonomi ekibine dokunmayacağı belirtiliyor.

-İKİNCİ SENARYO: OLAĞANÜSTÜ KONGRE

İkinci senaryo ise daha uzun vadeli ve hem kabine hem parti yönetimini hem de Meclis yönetiminde kapsamlı değişiklik içeriyor. Kasım'da yapılacak AKP'nin Olağan Büyük Kongresi Eylül ayına çekilerek, hem parti vitrininde hem de kabine de köklü bir revizyon gerçekleştirilecek. Bu senaryo öncesi de seçim analizi yapılacAK Parti politikası da gözden geçirilecek. Bu senaryoya göre söz konusu takvim şöyle işleyecek:

-ADIM ADIM TAKVİM-

-Seçim sonuçlarının sağlıklı biçimde bilim adamlarının da katılacağı toplantılarla değerlendirmesi yapılacak.

-Kasım ayında yapılacak AKP Olağan Büyük Kongresi öne alınacak, Eylül ayına olağanüstü büyük kongreye gidilecek. İlçe ve il kongrelerinde üye ve delegelerin de nabzı tutularak yapılacak değişikliklerin büyüklüğü değerlendirilir.

-22 Temmuz seçimlerinin ardından yapılan TBMM Başkanlığı seçimleri 9 Ağustos'ta yenilenecek. Toptan'ın yerine Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek gibi kabineden güçlü bir isim getirilerek, revizyonun düğmesine basılacak.

-Kongre'nin ardından yapılacak geniş operasyon ile parti ve grup vitrininde öne çıkan isimler de kabineye alınarak hem genel merkezde hem de TBMM Grup Yönetimi'nde köklü değişiklikler hayata geçirilecek.

-Böylece AKP, TBMM'nin yeni yasama yılına teşkilatlarından parti yönetimine, kabinesinden TBMM vitrinine yenilenmiş biçimde girecek.

Bu takvime uyularak yapılacak operasyonların parti içinde yaratacağı olası kızgınlık ve kırgınlıkların da önüne geçilmesi planlanıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141