• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

GİRGİN: SORUNUN ÇÖZÜMÜ SÜREKLİ ERTELEMELER DEĞİLDİR

GİRGİN: SORUNUN ÇÖZÜMÜ SÜREKLİ ERTELEMELER DEĞİLDİR
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin “Bütün Vatandaşlara Ücretsiz Sağlık” diyerek Aile,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a GSS’yi sordu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin “Bütün Vatandaşlara Ücretsiz Sağlık” diyerek Aile,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a GSS’yi sordu.

Prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) yükümlüsü yurttaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31 Aralık itibarıyla dolmuştu.

Yaklaşık 5 Milyon vatandaşı mağdur edecek olan sorun 7 Ocak 2020’de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararı ile BAĞ-KUR’lu ya da genel sağlık sigortalı (GSS) olup prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilme süresi 31 Aralık 2020’ye kadar uzatılmasıyla geçici süre ile ertelendi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ SÜREKLİ ERTELEMELER DEĞİLDİR.

Kararın, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışması ile değil Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılması dikkat çekti.

"Ülkemize gelen ve geçici kimlik çıkartılan misafirlere uygulandığı gibi bütün vatandaşlarımıza da koşulsuz ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmelidir" diyen Girgin sorunun çözümünün erteleme değil prim borcu olup olmadığına ve gelirine bakılmaksızın ve ilave katkı payı almaksızın sağlık hakkı her vatandaşa eşit olarak sağlanmalıdır" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin 17 Ocak’ta Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na “bütün vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için bir çalışma yapmayı düşünüp düşünmediklerini” sordu.

 

SAĞLIK KAMUSAL HAKTIR

Vatandaşın zaten işsizlik ve yoksullukla mücadele ettiğini ve evine ekmek götürme derdinde olduğunu söyleyen Girgin, üstüne üstlük bir de sağlık hakkından mahrum bırakılmasının Sosyal Devlet ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Enflasyon, işsizlik gibi konularda iktidarın sağladığı verilerin kamuoyunda inandırıcılıktan uzak olması durumunun GSS için de geçerli olduğunu vurgulayan Girgin şöyle dedi: “Herkese ücretsiz sağlık temel hedefiyle oluşturulacak bir politikaya ihtiyacımız var. Bu politikayı belirlerken, güvenilir ve sağlam verilere ihtiyacımız var. Oysa GSS’ye dair veriler konusunda kamuoyunda bir bilgi kirliliği var.

Bu durumu işaret etmek, ilk elden resmi verileri almak için;

 

1- Aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu için GSS primi devlet tarafından ödenen kişi sayısını;

2-Sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’dan gelir ve aylık almayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu için GSS primi devlet tarafından ödenen kişi sayısını;

3- 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’den fazla olan Genel Sağlık Sigortası primini kendi ödemekle yükümlü tutulan kişi sayısını;

4-7 Ocak Cumhurbaşkanlığı Kararı ile GSS prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam etmesi 1 Ocak 2021'e kadar ertelenmese idi, sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak yurttaş sayısını;

5-SGK'ya 60 gün prim borcu olup bundan dolayı sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur'lu kişi sayısını;

6-GSS primlerinden Sosyal Sigorta Fonu’na aktarım yapılıp yapılmadığını, yapılmışsa ne kadar GSS priminin Sosyal Sigorta Fonu’na aktarıldığını;

ve son olarak da bütün vatandaşların sağlık hizmetleri den yararlanmaları için bir çalışma yapmayı düşünüp düşünmediklerini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sorduk.

Hastaneleri ticarethane, vatandaşlarımızı müşteri olarak gören anlayıştan kurtulasıya kadar vatandaşlıklarımızın sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141