• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

GİNE KÖRFEZİNİN KORİDORUNDA BÜYÜLÜ BİR ÜLKE:TOGO

GİNE KÖRFEZİNİN KORİDORUNDA BÜYÜLÜ BİR ÜLKE:TOGO
Togo; Batı Afrika Gine Körfezi'nde, Gana ve Benin'in arasında, Nijerya'nın altında koridor bir Frankofon ülke. Eski Fransız sömürgesi olduğu için tüm halk Fransızca konuşuyor, tüm hayat Fransızca üzerine, sadece İngilizceyle biraz sıkıntı yaşanabilir.
 Yazan&Gezen
 ÖZGÜR TÜRKEŞ
 
0a560637-d66f-467f-8095-de9739af894a-005.jpg
Togo; Batı Afrika Gine Körfezi'nde, Gana ve Benin'in arasında, Nijerya'nın altında koridor bir Frankofon ülke. Eski Fransız sömürgesi olduğu için tüm halk Fransızca konuşuyor, tüm hayat Fransızca üzerine, sadece İngilizceyle biraz sıkıntı yaşanabilir. Togo Türkiye'den vize istiyor (hangi Afrika ülkesi istemiyor ki Tunus ile Fas'ı saymazsak? Ki onlara da Afrika demek, coğrafya dışında, ne kadar doğru?).
 Vize sınır kapısında 10.000 CFA (Afrika'da eski Fransız sömürgesi Afrika ülkelerin ortak para birimi, bizim Avro gibi:)) karşılığında alınabilir. Resmi kur, bir Amerikan Doları 600 CFA civarında. Tabii siz 550 civarında bozdurabiliyorsunuz resmi kanallarda (çok tavsiye etmem Black Market'e gitmeyi). 
Çoğu ülkenin aksine, havalimanında en yüksek kurdan bozuyorlar. Ya da daha da iyisi, zaten direkt uçuş olmadığı için Togo'ya Türkiye'den, Gana'dan gidin, CFA'lerinizi bu ülkeden alın, en karlısı bu şekilde olacaktır. 
 
VİZENİZİ ÖNCEDEN ALMANIZDA YARAR VAR
 
Atlantik Okyanusu’na sadece 56 km kıyısı bulunan bu küçük Afrika ülkesinin sınır kapılarında vize almak her zaman risklidir, olur da geç saatte gelirsiniz, muhaceret ( Immigration) polisi olmaz, çok fazla bekleyebilirsiniz. Gana'dan konsolosluktan alsanız, mutlaka CFA ile gidin, kendi kafalarına göre koydukları kur çok çok düşük. Aynı sorun Togo'ya girişte de var, 25$ çıkarırsınız, 1$'lık banknot kabul etmiyoruz derler. 100$ verirsiniz, üstünü çok saçma bir kurla öderler. Eliniz mahkumdur, bir şey yapamazsınız.
24-001.jpg
 
SARI HUMMA AŞISI
 
Sahra Çölü'nü geçmeye karar verdiyseniz mutlaka Sarı Humma aşısını yaptırmanız lazım. Uluslararası bir karneniz oluyor ve tüm Sahra altı ülkelere girişlerde bunu kontrol ediyorlar. Hatta Afrika dışı bir ülkeye giderseniz ve pasaportunuzdan Sahra altı ülkelere giriş yaptığınızı anlarlarsa gene bu karneyi sorabilirler. Yani ömür boyu yanımızda taşıyacağız. İstanbul Karaköy'de rıhtım sağlık merkezinde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Tek sıkıntı, çok sıra vardır, randevu ileri tarihe alınır. Ama Halkalı gibi başka bölgelerde daha az sıra beklenebilir. Size sıtma hapı da verecekler, gitmişken onu da alın. Ülkeye gitmeden iki gün önce içmeye başlayacaksınız günde bir adet olarak, döndükten bir hafta sonraya kadar da devam edeceksiniz. 
 
SÖMÜRGECİLERİN İNSAFINA BIRAKILMIŞ BİR ÜLKE
 
Portekiz'in 15. Yüzyılda ayak bastıktan sonra sömürmeye başladığı, Avrupalı devletlerin (Portekiz, Almanya,İngiltere ve Fransa) kakaosundan, kahvesinden, pamuğundan yararlandığı bu Afrika ülkesi;Birinci Dünya Savaşından sonra İngilizlerin ve Fransızların insafına terketildi.Daha sonra İngiliz yanlısı grupların Gana'ya bağlanmasıyla sadece Fransızların insafına kaldı.Nihayet 1960 yılında bağımsızlığını kazandı.
 
25.jpg
 
TOGOLAND
 
Almanlar, Togoland dedikleri bu toprakları, 1850’li yıllardan sonra, Danimarkalılardan alarak köle ticaretine devam etmiştir. Birinci Dünya Savaşı ortalarında Almanların ilk kaybettiği yerlerden biri olan Togo’nun, hemen o dönemde, doğusu Fransızların, batısı da İngilizlerin eline geçmiş. Birleşmiş Milletler aldığı kararla, Togo’da İngiliz ve Fransız etkisinde bir manda yönetimi tesis etmiş ise de ülkenin batı tarafı 1956 yılında Gana ile birleşmiş doğusu ise 1960 yılında Fransızlardan kurtularak bağımsızlığına kavuşmuş.
 
KESİNLİKLE ÇEŞME SUYU İÇMEYİN
 
Togo'dayken kesinlikle açık su içmeyin. Hatta Şilelenmiş yerel Biralarını da içmeyin (Ben içtim), şişeler sonradan toplanıp, yıkanıp tekrardan kullanılıyor olabilir Burkina Faso'da olduğu gibi. Eğer Ocak-Haziran arası gidiyorsanız bu kuru mevsim ve menenjit aşısı da olmanız gerekecek. Ülkede sıcaklık hep 30 civarı, sadece çok yağışlı ve az yağışlı olarak değişiyor mevsim döngüsü. 
 
26.jpg
 
BAŞKENT LOME
 
Gana'nın başkenti Akra'dan uçakla Togo'nun başkenti Lomé'ye geçebilirsiniz. Havada taxi halinde 10 dakika kadar kalacaksınız, sonra inişe geçiyor uçak. Aynı yolu sahilden arabayla da gelmek mümkün, 170 km kadar, tek sıkıntı sizi Togo'ya götürecek olan araç eğer taksiyse, sizi sınırda bırakacak, yürüyerek sınırı geçip oradan başka bir taksiye bineceksiniz. Ancak hem yürüme mesafesi çok kısa, hem de sınırdan kalacağınız otel Radisson Blu çok yakın. Evet, orada kalacaksınız, geceliği 170$, ancak başka kalabileceğiniz yer yok. Afrika'da 4 yıldız altı otelde kalınmaz, zaten oranın 4 yıldızı da alıştığınız 4 yıldız değildir, ancak Lomé'de kalacak başka yer zaten yok. İşin güzel tarafı, şu ana kadar yediğiniz en güzel pizzayı, en güzel et yemeğini, balığı bu otelde yiyecek olmanızdır. Çok ilginç, her tür mutfağı çok çok güzel. 
 
Tabii tam maceraya atılıp, Gana-Togo-Benin arasını toplu taşıma, minibüsle geçip, Nijerya'ya gidebilirsiniz, seçim sizin. Yalnız aklınızda bulunsun, Gana, Kara Kıta'ya giriş için çok yumuşak bir yerdir, bu yüzden Afrika'nın incisidir, siz gene de diğer ülkelerde daha dikkatli olun.
 
27c.jpg
 
TAKSİ ÜCRETİNİ PEŞİN ÖDEMEYİN
 
Havalimanından şehre 5-6 km tutuyor. 5.000 Frank (CFA) isteyeceklerdir, verin. Ancak yolda benzin istasyonuna çekip benzin alacaklarını söyleyip para isterlerse asla vermeyin. Araçtan inene kadar, bavulunuzu alana kadar en ufak para vermeyin, ve çok kararlı olun. Gene de en iyisi otelin transferini kullanın, çok Lomé'de olmayabilir ama bir yerde aracı durdurup para vermezsen gitmiyorum diyebilirler.
 
 
 
LE GRAND MARCHE BÜYÜK ÇARŞI
 
Lome’de bulunan Le Grand Marche, merkezi alışveriş noktası ve başkentin ticaret merkezidir. Burada taze meyveden, motosiklet parçasına, ayakkabıdan akla gelebilecek her türlü eşya satılıyor.
Bu ülkede inanılmaz ucuza deri çantalar, cüzdanlar, şapkalar bulabilirsiniz. Çanta için 50.000 Frank olarak kapıyı açarlar ancak 8.000'e kadar çok güzel deve ya da Afrika ineği derilerinden çanta alabilirsiniz. Gana'dan bu yüzden çanta almayın ancak timsah derisi çanta alabilirsiniz, burada yok çünkü. Tabii yasadışı ancak inanılmaz güzel. 800 Cedi (200$) ile pazarlığa başlayabilirler, benim gibi 100 Cedi demeyin, küfür etmek gibi oluyor. Timsah derileri Nijerya'dan geliyor
 
BÜYÜCÜLÜK-VOODO 
 FETİŞ ÇARŞISI
 
Başkent Lome'deki Fetiş Çarşısı çok ilginç.Burada  şans getireceğine inanılan obje ve hayvanlara ait bir takım parçalar satılıyor.
Fetiş Çarşısı ile iç içe geçmiş bu pazarda, Animist dinlere inananlar Baykuş, Kaplumbağa ve Maymun sembolleriyle üzeri çivilerle kaplanmış Voodo bez bebekleri satın alıyor.Bilindiği üzere Voodo; Batı Afrika kökenli bir inanç sistemidir.Temelinde her şeyin "ruh" olduğu inancı vardır.İnsanlar, görünen dünyada yaşayan ruhlardır. Görünmeyen alemde ise ölmüşlerin ruhları ile yaşarlar.
Ayrıca Fetiş Pazarında, Voodoo ayinleri de yapılıyor.
 
 
 MOTORSİKLET TAKSİLER
 
Lome'de Bangkok gibi bir anda yüzlerce motorsiklet Taksiler sokaklardan geçiyor, tek fark renkleri ve trafik ışıklarının pek olmaması. Yanınızdan geçip, ağızlarıyla öpücük yollar gibi sesler çıkarabilirler, hemen yanlış anlamayın, bu binecek misin demek.
Togo'da bir bara taksi ile gitmekle bir motorsiklet arkasında gitmek arasında ciddi repütasyon farkı olur, saygı duyarlar size.
 
AÇLIK;AFRİKA'NIN KADERİ
 
Dünya’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Togo, kakao, kahve, balık, yer fıstığı gibi ürünleri komşu ülkelerine satsa da dışa bağımlı bir ülke. Halk inanılmaz yoksul ve gecekondu bile denmeyecek kadar kötü, derme çatma, tenekeden yapılmış, barakalarda yaşıyorlar.
 
OKYANUS'DA BALIK AVI
 
Okyanus sonsuzca uzanıyor. Ne yazık ki bu sahillerde güneşlenmiyoruz, denize girmiyoruz, plaj voleybolu oynamıyoruz; tek yaptığımız ağlarımızı çekip, balık yakalamak.
 
İP UCU:
Uçağı tercih edecekseniz Etiyopya Havayolları iyidir. A Sky (Africa Airways) Etiyopya Havayollarıyla bağlantılı çalışır, çok birşey beklememek lazım.
 
TOGO'NUN ANIMSATTIKLARI 
Togo'ya özgü Fufu;Cassava bitkisi yapraklarından yapılan görünüş olarak Patates püresine benzeyen kıvam olarak jöleye benzeyen Yer fıstığı soslu,baharatlı balık veya etli bir yemek.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141