• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

GETOB sezonunu değerlendirdi

GETOB sezonunu değerlendirdi
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) 2008 yılı değerlendirme toplantısı yaptı. Marmaris Palace Grand Yazıcı Otel'de yapılan toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, GETOB yönetim kurulu ve turizmciler katıldı.

GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, 2008 yılında ülkemizde ve bölgede önemli bir olayla karşılaşmadıklarını belirtirken, “Yalnızca hepimizi çok ciddi endişelendiren bütün dünyada yaşanan Küresel Ekonomik Krizin sektörümüze yansımalarının nasıl olacağıdır. 2008 yılına ilişkin 2007 Kasım ayında WTM Fuarı ile başlayan ve ardından katıldığımız Hollanda Utrecht, Almanya ITB ve Rusya Moskova MITT fuarları sürecinde görüşmelerimizi sizlere aktarmıştık. O gün söylediklerimiz, yaptığımız görüşmeler sonucunda aldığımız veri istatistikleri sonuçları ve beklentilerdi. Beklentiler doğrultusunda 2008 yılının sayısal olarak bir önceki yıla oranla yüzde 15 gibi bir artış göstereceğiydi. Genel anlamda bakıldığında 2008 yılı sayısal olarak öngörülen artışla kapanmak üzeredir. Ancak, sayısal beklenti kazanca dönüşmemiş aksine maliyetlerimiz artmıştır. Artan maliyetleri de fiyatlara yansıtamadığımızdan dolayı genel bakışta işletmelerimiz kar etmek yerine, zararlarını ne kadar minimize edebilmiş ise bunu kar hanesine yazmışlardır. Dövizde beklenen artış istenilen dönemde değil, aksine sezonun kapanma sürecinde olmuştur. Bunun da sektöre bir artısının olduğunu söylememiz mümkün değil” dedi.

Muğla eski Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun direktifleriyle Ukrayna'nın başkenti Kiev ve ikinci büyük şehri olan Odesa'da Muğla turizmini hareketlendirmek amacıyla yapılan gezi ve görüşmelerin olumlu bir şekilde sonuçlandığını açıklayan Açıkgöz, “ Turizmden sorumlu Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü O. Murat Süslü, GETOB ve ATM Dış Hatlar Genel Müdürü ve GETOB Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Güvenç ile birlikte gittiğimiz Ukrayna'da yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, 2008 yılında Ukraynalı turistlerin sayısal artması sağlandı. Heyet Ukrayna'da söz sahibi tur operatörlerinden Tez Tour, Caria, Anex, Odeon ve Turtess yetkilileri ile birebir görüşmeler yaparak, Muğla ilini tanıtımda ve satışta ön plana çıkarmaları için gerekli çalışmalara birlikte gidilmesi yönünde prensip kararları alınmış oldu. İşte bu çalışmalar sonucunda Ukrayna'dan 2007 yılına göre yüzde 100'ün üzerinde bir artış sağlanmıştır. Bu bir ekip çalışmasının sonucudur” diye konuştu.

GETOB Başkanı Açıkgöz, 2008 yılının ilk aylarında sektörün sorunlarını ve yaşadığı yasa eksiklerini belirlemek üzere GETOB ve üst birlik Türofed ile Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve ilgili daire amirleri ziyaret etiklerini belirterek, “Görüşmede ülkemizde yaşanılan en küçük olumsuzlukta Konaklama Sektörünün ciddi zararları karşılamak durumunda kaldığı belirtilerek, yine sektörümüz için ciddi bir sıkıntı haline gelen Telif Hakları konusunda aracı olarak sorunun çözüme kavuşturulması istenmiştir. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'ın devreye girmesi ile Telif Hakları konusunda TÜROFED kontrolünde çözüm sağlanmıştır” şeklinde konuştu:

EASYJET DALAMAN'DA
2007 yılı Ağustos ayında Dalaman'da EasyJet firması ile başlatılan görüşmelerin WTM Londra Turizm Fuarında sonuç verdiğini belirten Açıkgöz, şunları söyledi: “WTM Londra Turizm Fuarında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bir toplantıda LCC firmaları temsilcisi ile görüşülmüş ve bakanımızın talimatı ile süreç hızlandırılmıştır. Easyjet 31 Mart 2008 yılında ilk kez Dalaman havalimanına logosuz bir uçağını gelişte de dönüşte de dolu olmak üzere indirmiştir. Burada başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay olmak üzere, Ulaştırma Bakanlığımıza, Sivil Havacılık Daire Başkanlığına, Muğla Valiliğimize, İl Kültür ve Turizm Müdürümüze ve en önemlisi ATM Dalaman Hava Limanına teşekkür ediyoruz. Easyjet'in Dalaman'a sürekli sefer koyması İngiltere'den gelen yolcu sayısında ciddi bir artış sağlamıştır”

CUMHURBAŞKANINA OKLUK KOYUNU ANLATILDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Okluk Koyu'nu anlattıklarına değinen Açıkgöz, şunları söyledi: “Nisan ayında Antalya'da yapılan toplantıda Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'e ülkemizi ziyaret eden yabancı devlet büyüklerinin Okluk Koyunda ağırlanmasının önemini anlattı. Okluk Koyunda yabancı devlet büyüklerini ağırlamanın ülke ve bölge tanıtımına çok ciddi artı değerler kazandıracağı daha sonra rapor halinde sunulmuştur. Muğla Milletvekilimiz Sayın Yüksel Özden de Kurban Bayramında tatilini Okluk Koy'unda geçirmesi amacıyla davet etmiştir”

HOLLANDA EKOTAX UYGULAMASINDAN VAZGEÇTİ
Hollanda hükümet yetkilileriyle yürütülen ekotax uygulaması görüşmelerinden olumlu sonuçların çıktığını beyan eden Açıkgöz, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Hollanda hükümetinin Kasım 2007'de Ecotax ismi ile yasalaştırdığı yeni uçuş vergisi uygulamasına göre; 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Hollanda çıkışlı tüm uçuşların farklı sınıflandırmalar doğrultusunda vergilendirileceği belirtilmişti. Avrupa Birliği ülkelerine ve 2 bin 500 kilometreye kadar olan uçuşların 11,25 Euro, 2 bin 500 kilometreyi aşan uçuşlar ise 45 Euro üzerinden vergilendirilmesi planlanmıştı. Uygulamanın özellikle Dalaman, Antalya ve Ankara'ya yönelik uçuşlarda yaratacağı ilave maliyet nedeniyle ülkemiz turizmine Hollanda pazarında beklenenden daha ciddi kayıplar yaşatabileceği Kültür ve Turizm Bakanlığınca bildirildi. GETOB olarak böyle bir uygulamada, tur operatörlerinin Hollandalı misafirleri Hollanda dışından başka hava limanlarından almanın daha ekonomik olacağı dile getirilmiş ve gerekirse taşıma konusunda gereken desteğin de verileceği belirtilmişti. Hollanda hükümetinin yıl başında çıkartıp 1 Temmuz 2008'de uygulamaya koymak istediği Ecotax vergisinde yanlış karardan dönüldü. Türkiye pazarını olumsuz etkileyebilecek Ecotax vergisi, yürürlüğe girmeden geri alındı”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141