• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Genç turizmciden büyük sözler

Genç turizmciden büyük sözler
Marmaris'in cennet köşelerinden Turgut Köyü sahilindeki “Ella Pansiyon ve Restoran”ın genç işletmecisi

18 yaşındaki Ufuk Aydoğan, turizmin geleceği için alternatifler üretilmesi gerektiğini söyledi. Marmaris'i betona dönüştüren turizm yatırımcılarının, belki de dünyanın en güzel doğal güzelliklerine sahip çevresini ise göz ardı ettiğini dile getirdi. Doğup büyüdüğü köyünden ayrılmayacağını, 'butik' işletmelerini geliştirerek alternatif turizm alanı haline getireceğini de kaydeden Ufuk Aydoğan, turizmcileri Marmaris'in çevresine de yatırım yapmaya çağırdı.



Doğa ve temiz deniz meraklısı seçkin misafirleri ağırlayan Turgut Köyü sahilindeki Ella Pansiyon ve Restoran'ın sahibi Adalet Aydoğan'ın oğlu 18 yaşındaki Ufuk Aydoğan, geçen yıl İcmeler Halit Narin lisesi'nden mezun oldu. Ufuk Aydoğan, Marmaris'in ışıltılı, cazibeli yaşamına kendini teslim etmeyip, okulu biter bitmez soluğu yine doğup büyüdüğü Turgut Köyü'nde aldı. Her yaz babasıyla birlikte çalıştırdıkları işletmelerinin de başına geçti. Sebze-meyvesinden balığına, yoğurdundan kalamarına sunulan her türlü ürünün satın alınmayıp kendileri tarafından tedarik edildiği işletmenin doğallığına dokunmadan geliştirme kararı verdi. “Ella'nın önümüzdeki sezona aynı doğallığa sahip ancak bambaşka bir görünümle başlayacağını vurgulayan genç işletmeci bunun sebebini açıklarken de tecrübeli bir turizmci gibi konuştu.



Devir değişti: Butik işletmelere yönelmeli


Apart turizminin yıllar geçtikçe gerilediğini savunan Ufuk Aydoğan, turizmcilerin butik işletmelere yönelmesi gerektiğini söyledi. Marmaris'te apartların çoğalmasıyla gelen turistin kalitesinde dolayısıyla da konaklama fiyatlarında büyük düşüşler yaşandığına dikkat çeken 18 yaşındaki turizmci şöyle konuştu: “Herkes elini vicdanına koysun. Apartlar daire başına sezon ortalamasında günlük kaç lira alıyor? Eminim bu soruya gelen yanıtların çoğu 2 ila 4 İngiliz Sterlini arası olacaktır. Yani 5 YTL ile 10 YTL arası. Düşünebiliyor musunuz; bir dairede 4 turist günde 5 ila 10 YTL'ye kalabiliyor. Bu ucuzluğu kim tercih eder? Bunun yanıtını herkes biliyor. Öte yandan yatak parasından kazanamayan tesis sahibi, restoranından para kazanabilmek için adeta turiste saldırıyor. Sonuç malum. Şimdilerde tüm kamu kuruluşları, başta hanutçuluk olmak üzere bu olumsuz sonuçları bertaraf etmek için büyük çaba sarf ediyor. Apartçılığın ilçe turizmimize verdiği zarar bu kadar netken diğer tarafta köylerimizde bambaşka gelişmeler yaşanıyor. Örneğin Selimiye Köyü. Burada oda kahvaltı fiyatları kişi başı 50 ila 80 YTL arasında değişiyor. Yani 4 kişi, bir günlük tatili için ortalama 300 YTL ödüyor. Öğle ve akşam yemeği ile bıraktığı diğer ekstralar hariç. 10 YTL neresi, 300 YTL artı ekstra neresi? İşin bir ilginç yönü de şu anda 'butik' olarak adlandırılan köylerdeki knaklama merkezlerinde boş yer yok. Buna karşın duyuyorum ki apartlar neredeyse sudan ucuz fiyatlarına rağmen dolmuyor. Tablo açık ve net olarak gösteriyor ki; turisti zorlamadan, tatsızlık yaşamadan para kazanmak istiyorsak, turizm anlayışımızda değişiklik yapmamız şart. Artık devir, kaliteli hizmet ve ürün sunma devri. Artık devir alternatif üretme devri. Artık devir butik işletmelerin devri. Ben de bunun için köyümdeyim. Baba mesleğinin peşindeyim. İşletmemizi, bölgeye, ülkeye ve pek tabii ki ailemize daha büyük kazanç kapısı haline getirmeyi planlıyorum. İddia ediyorum; Ella yakın zamanda Marmaris'in en gözde butik işletmelerinden biri olacak. Bunu başaracağım. Böylelikle Marmaris'e ve ülkeme daha iyi hizmet etmiş olacağım”



Doğallık turizmin cazibe unsurudur

Kesin ve keskin ifadelerle düşüncelerini açıklayan Ufuk Aydoğan, planlarını gerçekleştirirken doğallığa zarar vermeyeceğinin önemle altını çizdi. Aydoğan, “Kimse sanmasın ki, turist bölgemize kara kaşımız kara gözümüz için geliyor. Bizler ya görmüyoruz ya görmezlikten geliyoruz ama turistler daha iyi biliyor ki; dünyanın cennet köşelerinden birinde yaşıyoruz. Yani turist, bölgemize doğal güzelliği için geliyor. Bu sebeple iş hayatım boyunca doğal dokunun ve doğal ürünlerin yanında olacak, koruyacak, gelişmesini sağlayacağım. Bakın bizim işletmemiz ormanlık tepenin eteğinde. Bir tek ağaç kesilmesine müsaade etmeyeceğim. Odalarımızın arkasındaki bahçede sebze ve meyve yetiştiriyoruz, balığımızı, kalamarımızı, yoğurdumuzu, hatta ekmeğimizi kendimiz üretiyoruz. Bu durumda hiçbir değişiklik yapmayacağım gibi ürettiğimiz ürün yelpazesini genişletmeye çalışacağım. Çünkü çağımızda maalesef özellikle büyük yerleşim merkezlerinde yaşayan insanlar, doğal ürünlere aç hale gelmiştir. Doğal ürünler de turizm için ayrı bir cazibe halini almıştır. Tüm bu sbeplerle doğadan ve doğallıktan kesinlikle taviz vermeyeceğim” dedi. İçinin Marmaris ve ülke aşkıyla yandığını belirten Ufuk Aydoğan, “büyüğüm” dediği turizmcileri de turizmin, bölgenin ve ülkenin geleceği için sadece Marmaris merkezine değil civarına da yatırım yapmaya çağırdı. “Doğaya ve doğallığa d0kunmamak şartıyla” diye de uyarıda bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141