• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Genç semazenlere örnek oldu

Genç semazenlere örnek oldu
Mevlana'nın 687'nci vuslat yıl dönümünde gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenine Afyonkarahisar Mevlevihanesi'ndeki sema ekibiyle ilk kez 7 yaşında katılan Alpergül (72), genç semazenlerin ve çocukların ilham kaynağı oldu- Alpergül: "Şeb-i Arus t

MUSTAFA GÜNGÖR - Mevlana'nın 687'nci vuslat yıl dönümünde gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenine Afyonkarahisar Mevlevihanesi'ndeki sema ekibiyle ilk kez 7 yaşında katılan Bekir Alpergül (72), genç semazenlerin ve çocukların ilham kaynağı oldu.

Alpergül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekke ve zaviyelere yönelik alınan kapatma kararının ardından Konya Mevlevihanesi'nin faaliyetlerine son vermesiyle Şeb-i Arus törenleri de yapılamadığını anlattı.

Daha sonra 1948'de yeniden gerçekleştirilmek istenen Şeb-i Arus töreni için sema ekibi bulunamaması nedeniyle Afyonkarahisar Mevlevihanesi'nden sema ekibi istendiğini kaydeden Alpergül, şöyle konuştu:

"Babam da bu ekibin arasında yer alıyordu. Kapatma kararının ardından mevlevilerin evlerde toplanarak sema yapmaya devam etti. Ben de bu toplantılarda yeraldım. Afyonkarahisar'da mevleviler aralarında toplanarak bazı mevlevilik felsefelerini devam ettirdi. Sema çalışmaların da evlerde yapıldı. 1948'de mevleviliği yeniden canlandırmak için araştırmalar yapıldı. Konya'da Şeb-i Arus törenlerinin yapılması için de çalışmalara hız verildi."

-"Pek çok kişiye ilham kaynağı oldum"

Alpergül, kendisinin ve babasının da aralarında bulunduğu Afyonkarahisar'daki sema ekibinin, 1948'de Şeb-i Arus'a katılarak sema gösterisi yaptığını bildirdi.

O yıllarda Konya'da semazen ekibi olmaması nedeniyle Afyonkarahisar Mevlevihanesi'nin, 1949'daki Şeb-i Arus törenine İstanbul Mevlevihanesi ile birlikte katıldığını ifade eden Alpergül, şöyle devam etti:

"Şeb-i Arus törenlerinde 1960-1964 yıllarında ben de sema yaptım. O dönemde pek çok kişiye ilham kaynağı oldum. Herkes gelip benimle fotoğraf çektiriyormuş. Sema törenlerinin devam etmesinde katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana. Aralarında benim de bulunduğum sema ekibi, 1968 yılında son kez Şeb-i Arus törenlerine katılmak için Konya'ya gitti. Konya'nın kendi semazenlerini yetiştirmesi üzerine 1968 yılından sonra Konya'ya sema ekibi gitmedi."

- "1948 yılında Konya'da sema yapacak ekip bulunamıyor"

Afyonkarahisar Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar da Konya'da sema yapacak ekip bulunmadığı yıllarda Afyonkarahisar Mevlevileri sema geleneğini devam ettirdiğini vurguladı.

Afyonkarahisar'daki semazenler 1948 yılında itibaren Konya'daki Şeb-i Arus törenlerinin değişmezleri olduğuna değinen Özpunar, "1956'da Afyonkarahisar Mevlevileri törenlere katılmamaya başlıyor. 1960'lı yıllarda Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine yine katılıyorlar. O yıllardan sonra Konya'da yeni yeni semazenler yetiştiriliyor kurslar açılıyor. Bugün de yine o günlerin devamı olarak sema ayinleri, Şeb-i Arus'ları devam ediyor" dedi.

Muhabir: Deniz Açık
Yayınlayan: Mürsel Çetin

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141