• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

FETİH 1453

Turgut Emrah ARDIÇOĞLU

Fatih Sultan Mehmet(II. Mehmet) 30 Mart 1432 Edirne’ de doğmuş 3 Mayıs 1481 Gebze Hünkâr çayırında vefat etmiş İstanbul Fatih Camii türbesi Camii mihrabı önündeki türbesine defin işlemi yapılmıştır. Annesi Hüma Hatun babası II.Murat’dır. Amasya (1437-1439); Manisa (1439-1444, 1446-1451) valilik görevini üstlenmiştir.

Birinci kez tahta çıktığı tarihi 1 Aralık 1444 İkinci kez tahta çıktığı tarih ise 18 Şubat 1451. II.Mehmed, küçük yaşta öğrenim hayatındaki asi davranışları dolayı eğitimini, babası Sultan II.Murad tarafından görevlendirilmiş disiplinli ve otoriter özel alim olan Molla Gürani'den almıştır. Molla, II.Mehmed'e edebi cümlelerle eğitimin önemini anlatmış ve onun hırçın davranışlarının üstesinden gelmeyi başarmıştır. II. Mehmed, ünlü âlim Akşemsettin'den din ve fen eğitimi almış olup uzun sürede Akşemsettin'i baş danışmanı olarak yanında tutmuştur. II. Mehmed, Avrupa tarihine ve Yunan filozoflarının hayatına dair eğitimler almış ve bu eğitimler kendisinin kültür seviyesini oldukça arttırmıştır.

II. Mehmed, Arapça, Farsça, İtalyanca, Yunanca, Latince, Sırpça, Slavca, İbranice dillerini öğrenmiş Topkapı Sarayı'nda da bu bilgiler belgelendirilmiştir. Bugün İstanbul'un fethinin 567. yıldönümü... Pek çok Hristiyan ülkede "Kara Salı" diye anılan, Türkçe'ye de Rumlar'dan geçmiş "Salı Sallanır" şeklinde ifade edilen Salı günü neden suçlanır? İstanbul'un fetih tarihi olan 29 Mayıs 1453, Salı günüdür de ondan. 29 Mayıs 1453 için tarihi gerçekler konusunda en büyük sorun kaynakların yetersizliği. Az sayıdaki kaynakların bazıları da birbiriyle çelişen bilgiler içeriyor. Buna rağmen mevcut bilgilere dayanarak olanları özetlemeye çalışalım. Haliç'e karadan yürütülen gemilerin indiği kesin. Haliç'e indirilen gemiler için 2 ihtimal var:

1) Kabataş civarından karaya sokulmuş olmaları...

2) Okmeydanı'ndaki ormanlık alanda inşa edilip, oradan Haliç'e indirilmeleri. İkinci ihtimal akla daha yatkın görünüyor. Böyle bir operasyonun bir gecede tamamlandığı ise fizikken imkânsız. Kuşatmanın zaferle bitmesinde en büyük rol, top ateşinin başarılı olmasıdır. O zamana kadar görülmemiş bir yoğunlukta ve şiddette bir topçu saldırısı yapılmıştır. Surların gücü bu sayede aşılmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in şehzadeliği döneminden beri topçuluğa, balistik hesaplar dâhil özel bir ilgisi ve bilgisi olduğu biliniyor..

29 Mayıs günü şehre aynı anda pek çok noktadan girildiği kesindir. Kırılma noktası ise en çok güvendikleri ve gerçekten de kuşatma esnasında amansızca çarpışan Cenovalı Komutan Giovanni Giustiniani'nin vurulup yaralanmasıdır. Bu haber ve Cenovalının adamlarınca gemiye bindirilip kaçırılması şehirde savunma yapanların ve halkın bütün ümidini kırmıştır. İmparator Konstantin'in ve surlarda Osmanlıya karşı savaşan Şehzade Orhan'ın nasıl öldürüldükleri belli değildir. Şehre giriş esnasında cehenneme dönmüş bir savaş ortamında bunu bilmek imkânsızdır zaten. Fetih'e, Bizans diye sonradan kurgulanan gerçek adıyla Doğu Romalılar açısından bakıldığında, en büyük sorunlarının 20 Nisan günü şehre yardım getiren 4 gemi dışında yardım alamaması ve surların uzunluğu için yeteri kadar savunan insan bulamaması olmuştur. Şehrin nüfusu o zaman için 40-50 bin kişidir. Fatih, fetih için sultanlığını ortaya koymuştu. Bu canını ortaya koymak demekti. Ancak bunun için başta Rumelihisarı'nın inşası olmak üzere aylarca kuşatma planları yapması, toplarla bizzat ilgilenmesi, top yerlerini bile seçmesi askeri bir dehalıktır.. II. Mehmed, ikinci kez tahta geçtikten sonra çocukluğundan beri hayali olan İstanbul'un fethiyle ilgili çalışmalara başlamıştır. II. Mehmed bu düşüncesiyle yıllardan beri süregelen türk birğinini bozmaya çalışıp Haçlı Seferlerini düzenleyen Bizans İmparatorluğu'nu ortadan kaldırmayı amaçlamış ve Anadolu'da merkeziyetçi bir imparatorluk kurmak istemiştir. II.Mehmed İstanbul'u fetheden padişah olarak tarihe adını yazdırmıştır ve Hz. Muhammed'in müjdelediği kişi "Fatih" ünvanına sahip kişi olmuştur. II. Mehmed o dönemin Avrupa'sında "Grand Turco" (Büyük Türk) olarak anılmış çağ açıp kapatan hükümdar olarak tanınmıştır. Sağlık kalın huzurlu kalın hoş cakalın…..

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141