• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Ermeniler'den gardaşlara iyi haber!

Ermenilerden gardaşlara iyi haber!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan'dan sonra Azerbaycan'a gitti ve onlara iyi haberi verdi. Bakın işgal altındaki topraklar ne olacak?

Geçtiğimiz cumartesi günü Erivan'a giden Cumhurbaşkanı Gül, dün de Bakü'ye gidişi ve dönüşünde beraberindeki bir grup gazeteciye önemli açıklamalarda bulundu. Gül, Aliyev'in de Erivan gezisinden bir sıkıntı duymadığını söyledi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'e de "Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarından çekilmeye gönüllü olduklarını gördüm" mesajını iletti.

YUKARI KARABAĞ POLİTİKAMIZ AYNI

Sabah'tan Muharrem Sarıkaya'nın haberine göre; Gül, Türkiye'nin Yukarı Karabağ politikasının değişmediğini belirtip, Azerbaycan'a güvence verdi: "Azerilerin hassasiyetinin olmaması lazım. Türkiye çıkarlarını feda ederek Azeri davasına bu güne kadar destek verdi. Biz Türk milletinin parçalarıyız. Benim geçmişten beri siyaset anlayışım da belli."

Gül, Erivan ziyaretiyle ilgili Türkiye'den ve Azerbaycan gelen eleştirileri de "saygıyla" karşıladıklarını belirtirken "Eğer problemin çözümü bu görüşmemizde sağlanacaksa, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü kurtulacaksa bu gezi önemli değil mi? Neden Türkiye'yi bir muz cumhuriyeti gibi gösterme gayreti var. Bizim için Ermenistan konusunda hiçbir telkin sözkonusu olmadı" dedi.

TAŞLAR OYNADI

Kafkaslar'daki son gelişmeler için "taşlar yerinden oynadı, problemler derin dondurucudan çıktı" diyen Gül, bölgedeki istikrarsızlık için "duvar" benzetmesi yaptı:

"Kafkaslar'daki bu istikrarsızlık bizim için bir duvar oluyor. Eğer Kafkaslar'da huzur, güven ve istikrar varsa burası bizi Orta Asya'ya, Çin'e taşıyan bir otoban olur."

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev ile önceki gün Antalya'daki görüşmesini anımsatan Gül, SSCB'den ayrıldıktan sonra sınır sorununu çözen tek ülkenin Kazakistan olduğunu söyledi. Gül, "Kafkaslar dünya haritasında küçük ama global meselelerin çıkmasında etkili bir bölge" dedi.

"GİTTİM, İYİ ETTİM"

Milli maçın Ermenistan gezisi için fırsat yarattığını anlatan Gül, "Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın davet ederek politik açıdan çok daha zor ve riskli bir işi gerçekleştirdiğini" söyledi. Gül, "Erivan'a gittiğime de iyi ettim. Konuşmamızda da en fazla zamanı Kafkaslar, Azerilerle sorun ve Dağlık Karabağ meselelerine ayırdık" diye konuştu.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Sarkisyan'ın da Azerbaycan ile sorununun çözülmesi gerektiğine inandığını belirten Gül şunları söyledi: "Yeni bir dönem başlıyor. Rusya'nın da Ermenistan- Azerbaycan sorunun çözümüne olumlu yaklaşacağını sanıyoruz. Nazarbayev'in de fikirlerini aldım. Moskova'daki bağımsız devletler topluluğu toplantısından gelmişti. Dikkat edilirse Güney Osetya ve Abazya'nın bağımsızlığını Bağımsız Devletler Topluluğu tanımadı. İnanıyorum ki Rusya da problemli gözükmek istemez. Rusya bölgede kendini izole etmek istemez."

ERMENİLER AZERİ TOPRAKLARINDAN ÇEKİLECEK

Gül, Bakü dönüşünde de Sarkisyan'la görüşmesinin ayrıntılarını Aliyev'le paylaştığını belirterek, şöyle dedi: "Ermeniler de işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmeye gönüllüler. Sarkisyan'la görüşmemde ben öyle gördüm."

Cumhurbaşkanı, Aliyev'in tutumundan çok memnun olduğunu, herhangi sitemle karşılaşmadığını söyledi. Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan gibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın da rakibine karşı saygılı bir iyimserlik içinde bulunduğunu belirtti. "Kafkaslarda oynayan taşların yeniden dizilmesi lazım yoksa rüzgar alır götürür" diyen Gül, Ermenistan ve Azerbaycan'ın sorunların çözümünü olumlu yaklaşım içinde olduklarını belirtti. Gül, Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmesi gerektiğini belirterek, "Tabi ki kaçkınlar (mülteciler) dönecek, işgal bitecek" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141