• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

ERDOĞAN Köy ve Mahalle Muhtarlarının Soru Önergesi

ERDOĞAN Köy ve Mahalle Muhtarlarının Soru Önergesi
MHP Muğla Milletvekili Mehmet ERDOĞAN ve 22 Milletvekili Arkadaşından Köy ve Mahalle Muhtarlarının Sorunlarıyla İlgili Meclis Araştırma Önergesi

MHP Muğla Milletvekili Erdoğan ve 22 Milletvekili arkadaşı TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesiyle köy ve mahalle muhtarlarının sorunlarının araştırılmasını istedi. Araştırma önergesinin gerekçe kısmında şu ifadelere yer verildi:

“Kentsel kesimin en alt yönetim birimi olan mahallelerimizdeki ve kırsal kesimin temel yönetim birimi olan köylerimizdeki muhtarlarımızın sayıları 60 bini bulmaktadır.

MHP Muğla Milletvekili Erdoğan: “Muhtarlar 657’ye Göre Yargılanıyor Ancak 657 Sayılı Yasanın Sağladığı İmkanlardan Faydalanamıyor”

Sorumlulukları ve yaptıklarıyla devlet memuru olarak addedilen, 657 sayılı kanuna göre yargılanmaya tabii olan muhtarlarımızın 657 sayılı yasayanın sağladığı imkânlardan faydalanamaması en büyük sorunlarından bir tanesidir. Muhtarlıklarını yaptıkları bölgeleri hangi konularda temsil edeceği konusunda dahi hukuki bir dayanakları olmayan muhtarlarımızın, statüleri ve görevleri yeniden değerlendirilerek gözden geçirilmelidir.

Muhtarlarımızın sosyal güvencelerinin devlet tarafından karşılanmamasının yanında özlük haklarıyla ilgili sorunlarının da var olduğu da ortadadır. Muhtarlarımızın etkin bir şekilde görevlerini yerine getirebilmeleri için özlük haklarıyla ilgili düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir. Muhtarlarımızın hali hazırda görevlerini yerine getirirken türlü fedakârlıkları yaptığı da bilinen bir gerçektir.”

Muhtarların Görevlerini Düzenleyen Yasaların Geçerliliği Kalmamıştır

“Mahalle ve köylerimizin yönetim biçimlerini düzenleyen yasaların geçerliliğini ve işlevselliğini yitirdiği gözlemlemektedir.

Muhtarlarımızın mağduriyetine yol açan bir diğer uygulama da muhtarlarımızın Posta Tebligat Kanuna sebebiyle, tebliğin muhatabına ulaştırılamaması ve muhatabın tebliği kabul etmemesi durumlarında evrağın kendilerine teslim edilmesidir. Muhtarlarımız bu evrağı kabul etmezler ise Muhtarlarımıza karşı 657 sayılı yasaya göre dava açılabilmektedir. 

Ayrıca;

Muhtarlarımızın bu evrakları ne kadar muhafaza edecekleri, muhtarların bu evraklardan kaynaklı mesuliyetlerinin neler olduğu, muhtarlara karşı,  bu evrakların esas ulaşması gereken vatandaşlara ulaştırılmaması veya türlü sebeplerden dolayı ulaştırılamaması sonucunda dava açılıp açılamayacağı hususunda da belirsizlikler bulunmaktadır.”

 

 

“Muhtarlar Muhtarlık Giderlerini Dahi Kendi Ceplerinden Karşılamaktadır.”

“Muhtarlarımızın; görevlerini etkin bir şekilde yerine getirebilmek için kullandıkları muhtarlık binalarının elektrik, telefon, internet, kırtasiye gibi giderlerinden doğan masraflarını kendi imkanlarıyla karşılamalarının doğurduğu mağduriyetler de görmezden gelinemeyecek kadar büyüktür.

Bu bağlamda;

Mahalle ve köy muhtarlarımızın mevcut sorunlarının tespit edilmesi, bu sorunların giderilmesi ve yapılacak yasal düzenlemelerde dâhil olmak üzere alınması gereken önlemlerin araştırılması için yüce Meclisimize çok büyük görevler düşmektedir.

Yüce Meclisimizin bu görevi yerine getirmesi için, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü ‘nün 104 ve 105. Maddesi uyarınca meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.”

            Bilindiği gibi 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile tüzel kişiliklerini kaybeden köylerde görev yapan muhtarların bir çok yetkisi elinden alınmıştı. Daha önceden kronikleşen sorunlara yeni sorunların eklenmesiyle muhtarlar arasında huzursuzluk olduğu bilinmekteydi.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141