• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

En büyük makam hiçlik makamıdır

Halil CANDA

Beş milyar yaşında olduğu tahmin edilen dünyamızda insanoğlunun varoluşu bilim adamlarının düşüncesine göre  150.000 yıl öncesine dayanıyor.5 milyar yıl nere 150 bin yıl nere. Yazının milattan önce 4.000 yılında bulunduğunu hesap edersek 146 bin yılı yazısız geçirmişiz. Evrenin ve dünyanın geçmişiyle kıyasladığınızda  dört bin yıl belki göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir lahza.

            150.000 yıllık İnsanlığın 149.975 yılı  internetsiz geçmiş bir o kadarı da cep telefonu olmadan. Akıllı telefonu hiç hesap etmiyorum.

Teknoloji ilerledikçe insanlığın da ileri gitmesi gerekmez mi? Maalesef teknolojiyle insanlık doğru orantılı değil. Biri ileri gidince öbürünün de ileri gitmesini bekliyorsun. Ne var ki insanoğlu teknolojiyi birbirinin yarasını tedavi ederken kullandığından çok birbirini öldürmek için kullanıyor. Birbirini yaralamak için, zarar vermek için kullanıyor.

            Dünyanın yaşını bir de  ömürlerimizle  kıyaslamaya kalksak belki de ortalama 60-70 yıllık bir insan ömrü göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir an sayılır. Galiba zamanın göreceli olması böyle bir kavram. Bir kelebeğin ömrü de insanın ömrü de bir tosbağanın  ömrü de kendine göre uzun kendine göre kısa.

Bugünlerde tüm ülke en büyük şehrinden en küçük beldesine kadar toz duman. Aslında vatandaşın büyük bir kısmının sorunu geçim derdi. Seçimi bu kazanmış şu kazanmış sessiz çoğunluğu pek ilgilendirmiyor. İnsanlar elektrik faturalarıyla , pazar market fiyatlarıyla kısacası topyekun hayatla bir mücadele veriyor .Hayat mücadelesi  eskiden de zordu ama şimdi daha çetin geçiyor.

                Söz meclisten dışarı . İyileri ayırıyoruz   . Seçim dediğin dünyalığını tamamlamış olanlar ile tamamlamaya çalışanların mücadelesi. Bu ülkeye bu şehre bu mahalleye hizmet etmek için ,insanlığa hizmet için ille de resmi bir sıfatı olması gerekmiyor bir insanın.

                Hizmet etmek için ille de bir şeyin başkanı olmanıza gerek yok aslında. İşini layıkıyla yapan bir temizlik işçisi daha az mı emek harcıyor .Acile gelen hastaya bir iğne vuran hemşire daha mı önemsiz bir iş yapıyor. Tarlasına buğday ekenden daha mı yararlı o makam mevki sahiplerinin yaptıkları işler.

                İnsanoğlu en büyük hatayı ne zaman yapıyor biliyor musun? Kendini vazgeçilmez  sandığında  . O koltuk olmadan sen , sen olabiliyor musun? Tüm sıfatlarından sıyrılıp ,evrende kapladığın yeri hesap edebiliyor musun? İnsan evrende bedeni kadar değil düşünceleri kadar yer kaplar. Bunu ancak arif olanlar anlar. Bu yüzden en yüce makam hiçlik makamıdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141