• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli'de
Zeybekci:"28 Şubat'ta Türkiye'nin dengeleri ile öyle bir oynandı ki, öyle bir darmadağın edildi ki, 28 Şubat'tan sonra meydana çıkan siyasi iradeyle biz 2001-2002 krizini yaşadık"- "Sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji ile ilgili ülkemizi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "28 Şubat'ta Türkiye'nin dengeleri ile öyle bir oynandı ki, öyle bir darmadağın edildi ki, 28 Şubat'tan sonra meydana çıkan siyasi iradeyle biz 2001-2002 krizini yaşadık" dedi.

Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in Colossae Termal Otel'de onuruna verdiği yemekte işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

"Milletin iradesiyle bu ülkeye hizmet etmek için geçerli olan tek bir yol var, o da siyaseten bu ülkeye hizmet etmek" diyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Onun dışında hiçbir yol ve yöntem mubah değildir, helal de değildir. Tabii ki ülkeyi idare etmek devleti idare etmek anlamında söylüyorum. Tabii onun dışında sivil toplum kuruluşları ve diğer bütün alanlarda insanlara hizmet edebilirsiniz. Bunların her birine saygı duyulması gereken şeylerdir. Ama devleti yöneterek ülkeye ve millete hizmet etmek istiyorsanız bunun tek bir yöntemi vardır, milletin iradesi için yola çıkıp milletin iradesine talip olarak ülkeye hizmet etmekten geçer, başka hiçbir şey yoktur. Benim size tavsiyem, önerim ve isteğim şudur ki, ne pahasına olursa olsun siyasetten uzak olmayın. Partiniz, siyasi görüşünüz ne olursa olsun. Siz olmazsanız, o olmazsa, bu olmazsa, ben olmazsam, şair Nazım Hikmet'in dediği gibi 'Sen yanmazsan, ben yanmazsam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa' Birilerimiz yanacak ki, ortalık aydınlanacak, memleket aydınlanacak, hizmet olacak."

IMF ile olan maceraların, kredi dilimlerinin unutmadığını, IMF Türkiye Masası Şefi Türkiye'ye geldiği zaman devamlı basının baş köşelerinde yer bulduğunu, sadece başbakanla görüştüğünü, bakanlarla lütfederse görüştüğünü dile getiren Zeybekci, verdiği emirlerin bakanlar kurulunda onaylanması ile kredi dilimlerinin serbest bırakıldığını, bu kredi dilimlerinden en ağırı olan ve toplam rakamı bir miyar dolar olan bir tanesinin şartının "Tür kiye'nin bütün kamu bankalarından kurtulması" olduğunu, dönemin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısının bunu imzaladığını, çok kısa zamanda 353 banka şubesinin kapatıldığını, 2002'de iktidara geldiklerinde bunu kabul etmediklerini, üç ay içinde kamu bankalarının toparlandığını, altı ay içinde şartların çok daha başka hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin nereden nereye geldiğini anlatan Zeybekci, "Türkiye, bu süreçte 2008-2009 yıllarında dünya krizi yaşandı. 2001-2002 krizleri bize ait bir krizdi. Türkiye'de kendi içimizde çıkardığımız bir krizdi. Dünyada her şey süt limandı, herkes işini gücünü yaparken, kalkınma hızları tavan yaparken biz anayasa kitapçığı vesilesiyle bir kriz çıkardık. 2001-2002 krizine anayasa krizi demek yanlış olur. 2001-2002 krizi 28 Şubat kriziydi. 28 Şubat'ta Türkiye'nin dengeleri ile öyle bir oynandı ki, öyle bir darmadağın edildi ki, 28 Şubat'tan sonra meydana çıkan siyasi iradeyle biz 2001-2002 krizini yaşadık" diye konuştu.

Türkiye'de bugün inanılmaz bir siyasi ve ekonomik istikrar olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Maliyeti olabilecek tek bir şey vardır, bu da faiz oranlarının artmasıdır. Şu anda yapılan baskı da odur. Devamlı söylüyorlar, Türkiye'den döviz çıkışı çok hızlı gidiyor, bu paralar çıkmasın, onun için faizi artıralım. Türkiye'nin bunu karşılayabilecek imkanı ve kaynağı vardır, kimsenin merak etmesine gerek yoktur. Çıkmak isteyen herkes Türkiye'den çıkabilir, endişe edecek hiçbir şeyimiz de yoktur. Diğer söylenen ise tamam, kamu maliyesinden ve kamu borçlanma ihtiyacı konusunda son derece sağlamız ama özel sektör. Özel sektöre hiçbir şey olmaz. Bizim bankacılık sistemimizde sermaye yeterlilik oranına baktığımız zaman Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin 23'ünden de iyiyiz. Onun için siz gönlünüzü ferah tutun, Türkiye çok iyi olacak. Bunlar doğum sancısıdır, bu doğun sancısından sonra demokrasimiz için çok güzel doğumlara gebedir, hukuk sistemimiz anlamında çok güzel doğumlara gebedir. Devlet yapımımızın tekrar rehabilitasyonu anlamında son derece güzel şeyler olacaktır. Önümüzdeki haftadan itibaren de rahatlama yavaş yavaş ülkemizin tamamında kendini gösterecektir."

Birkaç yıl içerisinde hizmet ihracatını ve bu alanlarla ilgili yıllık ciroyu 150 milyar dolarlara doğru çok hızlı bir şekilde çıkaracaklarını anlatan Zeybekci, "Bunun üzerinde çalışmalara başladık, güzel sonuçlara ulaşacağız. İşte biz böyle olursak, yani sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji ile ilgili ülkemizin geleceğini garanti altına alıp, tüketim alışkanlıklarımızı belirler ve tüketim mallarına eğer hakim olursak, işte o zaman biz 2023'te 500 milyar dolar ihracatı aşarız. İşte o zaman biz 25 bin dolar kişi başı milli geliri ve çok kolay bir şekilde 2 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılayı yakalarız" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Hüseyin Doğru

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141