• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Dünya, Abdullah Gül'ü konuşuyor

Dünya, Abdullah Gülü konuşuyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'da oynanacak Türkiye-Ermenistan maçı için yapılan daveti kabul etmesi yabancı basında geniş yankı uyandırdı.

İngiliz BBC kanalı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan'daki milli maça gideceğini bildirdi. BBC internet sitesindeki haberinde, "Ziyaret, iki ülke ilişkilerindeki buzların çözüldüğüne işaret ediyor." yorumunda bulundu.

BBC, Türkiye ile Ermenistan milli takımlarının cumartesi günü karşı karşıya geleceğini hatırlattı. İki ülke arasında diplomatik ilişkinin olmadığını ve sınırlarının kapalı olduğunu belirten BBC, "Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olacak." diye yazdı.

BBC, Gül'ün ziyaretinin çok tartışmalı olduğunu da kaydetti. Ermeni milliyetçilerin, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetinin, "ülkenin milli çıkarlarına ihaneti" olarak nitelendirdiğini belirten BBC, Türkiye'de de bazı yazarların, "Türkiye'nin düşmanı" olarak nitelendirdikleri bir ülkeye Gül'ün gitmesini sorguladıklarını kaydetti.

GUARDIAN: GÜL'ÜN ZİYARETİ, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TANSİYONUN DÜŞMEYE BAŞLADIĞINI GÖSTERİYOR

İngiliz The Guardian gazetesinde çıkan "Türkiye-Ermenistan futbol diplomasisi" başlıklı yazıda, "Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyareti, iki ülke arasındaki gerginliğini düşmeye başladığına işaret ediyor" denildi.

Stephen Kinzer'in kaleme aldığı yazıda, Gül'ün Ermenistan'ı ziyaret edeceğinin açıklamasının iki ülke arasındaki yabancılaşmanın sona ermeye başladığını gösteriyor olabileceğini belirtildi. Kinzer, "Bu iki ülke için de muhteşem bir gelişme olur. Türkiye, Orta Doğu ve Kafkaslarda yeni ve ümit vaat eden bir arabulucu olarak yükseliyor. Ancak komşusu Ermenistan ile husumet içerisindeyken tam etkili olamaz. Ermenistan, perişan derece fakir ve soyutlanmış. Türkiye ile kuracağı yeni bir işbirliği ile dünyanın geri kalanı ile ilişki kurmaya başlayabilir." dedi. Gül'ün ziyaretinin tarihi olarak nitelendirebileceğini belirten Kinzer, "Resmi olarak Türkiye-Ermenistan maçını izleyecek. Bununla birlikte meslektaşı ile müzakerelerde de bulunacağını gizlemedi." diye yazdı. Yazar Kinzer, İstanbul ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisine, "Sarkisyan ile Kazakistan'da bir araya geldik. Sarkisyan'a, 'Biz bu toprakların çocuklarıyız ve sorunlarımızı çözmemiz lâzım, düşmanca duyguları beslememeliyiz' dedim. Makul birine benziyordu." dediğini aktardı.

Kafkaslardaki kriz sırasında Türkiye'nin Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu fikrini ortaya attığını hatırlatan Kinzer, "Ermenistan'ın katkısı olmadan bu platform güvenilir olamaz." dedi. Türkiye'nin bölgesel güç olarak yükselmesinin komşu ülkelerle sorunlarını halletmesi ile mümkün olduğunu belirten Kinzer, Ermenistan'ın bunun dışında kaldığını söyledi. Kinzer, "10 yıldan fazladır Türkiye, Ermenistan'ı bölgesel toplantıların, petrol boru hattı planlarının dışında tutarak tecrit etmeye çalıştı. Ankara'daki stratejistler, bu siyasetin artık devam ettirebilir olmadığı sonucuna vardı. Artık uzlaşı arıyor gözüküyorlar." şeklinde yazdı.

ABD, CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

ABD, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Erivan'da oynanacak Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi maçı için yaptığı daveti kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.

ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa Bürosu Sözcüsü Mark Toner, ''Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a seyahat etme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Her iki Cumhurbaşkanının da bölgede barış ve refahı kuvvetlendirmeye yönelik adımlar atma yönündeki cesaretini tebrik ediyoruz'' dedi.

Toner, ''Bu tarihi buluşmanın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tamamen normalleştirilmesine doğru bir ivme oluşturulmasına yardım edeceğini umarız'' diye konuştu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Gül'ü Erivan'da oynanacak Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi Futbol karşılaşmasını izlemek üzere Ermenistan'a davet etmişti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı bir açıklamayla, Gül'ün, bu daveti kabul ettiği belirtilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141