• BIST 9450.8
  • Altın 2494.844
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7836
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Düellonun galibi yok

Düellonun galibi yok
Siyasi tarihimizde bir ilk yaşandı. Uğur Dündar yerine oturdu. Kılıçdaroğlu ve Fırat da geldi. Ve tarihi düelloda bakın nasıl yaşandı?

Fırat Kılıçdaroğlu'nu "müfteri" ilan etti. Kılıçdaroğlu Fırat'a "baron" dedi... Bir türlü bitmeyen kavga bugün düelloyla son buldu. Ak Parti'nin ve CHP'nin ikinci adamları Meclis'te kapıştı. Ancak düellonun bir galibi olmadı. Kılıçdaroğlu belge sundu, Fırat karşı belge sundu ama ikisi de başka konulardan bahsettiler.

Kılıçdaroğlu sakindi, Fırat stresliydi... Fırat konuşurken, Kılıçdaroğlu'nun kılı kıpırdamadı, ancak Fırat söz sırası Kılıçdaroğlu'ndayken mimikleri ve jestleriyle rahatsızlığını ortaya koydu.

İŞTE BÜYÜK DÜELLO:

Düello Uğur Dündar'ın açılış konuşmasıyla başladı. Dündar kendilerini seçtikleri için her iki tarafa da teşekkür etti ve sözü önce Kılıçdaroğlu'na bıraktı.

İLK İDDİA: FIRAT İFTİRA ATTI MI?

KILIÇDAROĞLU: Hayatım boyunca kimseye iftira atmadım. Şaban Dişli olayını ortaya koyduğumda bana yine iftira atıyor dediler. Deniz Feneri olayını ortaya attığımda bana yine iftira atıyor dediler.

Şimdi size bir belge gösteriyorum. Bir ihbar dilekçesi. "Adı geçen kontrolör mesleğe giriş tarihteki servet beyanıyla bugünkü serveti karşılaştığında servetinin haksız bir şekilde büyüdüğü görülecektir" diye bir iddia var. O iddiayı yapan da Fırat'tır...

MENAS'I ARAŞTIRAN KONTROLÖRÜ ŞİKAYET ETMİŞ

Peki bu ihbar dilekçesi neden veriliyor? Ukrayna Hükümeti MENAS'ın gönderdiği dilekçelerinin sahte olacağını Türk Hükümetine bildiriyor. MENAS'ı araştıran kontroler de sülalesine kadar inceleniyor. 2 Müfettiş inceliyor ve kontrolörün suçlandığı bütün olaylardan aklanıyor.

Fırat bununla da yetinmiyor. Bu arkadaşımızı görevini kötüyü kullanmaktan mahkemeye veriyor. Kararın bir bölümünü okuyorum. "Müşteki Dengir Mir Mehmet Fırat'ın iddialarının iddiadan öteye gitmediği anlaşılmakta, atılı suçtan beraatine karar verilmiştir"

Şimdi soruyorum: Kim müfteri kim değil? Benim söylediğim her şey doğru çıktı. Bir politikacı halkın önüne çıkarken her söylediği düzeltilecekse itibarını yitirir.

BEN ŞİKAYET HAKKIMI KULLANDIM

FIRAT: Ben siyasetçi olmanın ötesinde TC vatandaşıyım. TC'nin verdiği her hakkı kullanırım. Bu tahkikatı yürüten kişi Diyarbakır CHP aday adayı mıydı? Eğer aday idiyse bir kere organik bağı vardır CHP'yle... Doğrudur, ben şikayet hakkımı yetkili merciler hakkında kullandım ve bundan sonra da kullanırım. Belgelerin belli bir kısmını okuyor, tümümü okumuyor. Ne diyor bu belge mal beyanı yönünden bir suç oluşmuyor. Fakat haksız yere beni suçladığından dolayı mahkemeye sevkine karar veriliyor. Demek ki benim söylediklerimden birisi uygun bulunmuyor, diğeri uygun bulunuyor ve mahkemeye sevk ediliyor. Ama adı geçen sahış bu kez kendisi, eşi, çocuğu ve kardeşiyle birlikte Ankara Asliye mahkemesine başvuruyor. "Fırat bizim şahsiyetimizi zedeledi" diye tazminat davası açıyor. Sonuç mahkeme reddine karar veriyor.

İKİNCİ İDDİA: FIRAT'IN ŞİRKETİ HAYALİ İHRACAT YAPTI MI?

KILIÇDAROĞLU: İddiam şuydu. Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ortağı olduğu MENAS hayali ihracat yaptı mı yapmadı mı? Fırat hayır dedi. MENAS Mersin'de ihracat yapıyor. Devlet teşviği alınıyor. Bir kontroler olayı inceliyor. Diyor ki ihracat yapılmış gibi gösteriliyor. Ama dışarıdan döviz gelmiyor. Dışardan gelmiş gibi gösterip ihracat teşviki alıyorlar. Daha sonra bir inceleme daha yapılıyor. Soruyorlar: Sizin hakkınızda bir soruşturma açılmış. Aldığınız teşvikleri Merkez Bankasına geri verdik ama dava açacağız. Dava açılıyor. Davanın son paragrafını okuyorum. Paranın haksız olarak geldiğinde bir şüphe yoktur...

Şirket temyiz ediyor. Dilekçede MENAS AŞ'nin eksik inceleme sonucunda hayali ihracat yapılmış konumuna getirildi. İtiraz nereye gidiyor. Danıştaya. Danıştayın istemi şöyle: İhracata ödenen paranın haksız olarak edinildiği sabit olduğundan paranın geri istenmesine....

Temyiz nedenleri kararının bozulmasına gerek bırakmamıştır. Hayali ihracat kesinleşti mi? Evet... Danıştay hayali ihracat kararını onayladı. Bu dönemlerde FIrat o şirketin yönetim kurulu başkan vekili...

FIRAT: Bu soruşturma raporu devletin tüm kademelerine gidiyor. Bu arada Mersin Cumhuriyet Başsavcığı bunu inceliyor. Ve kovuşturmaya yer olmadığına karar veriliyor.

Türk yargısına inanıyorlar mı, inanmıyorlar mı? Bunu bana nasıl soruyorlar. Onu neden şikayet ettin diye? Bu benim vatandaşlık hakkımdı.

Siyaset yapıyoruz. Siyaset dürüstlük sanatıdır aslında. Delillere dayanmadan bir kişiye iftira atılmaz... Ben milletvekiil olduğum andan itibaren yönetim kurulundan çekilmişimdir. Eğer ben bu olayın olduğu tarihte yönetim kurulu üyesiysem haklılılığı kabul edeceğim. O tarihte ben sadece bir anonim şirketin ortağıyım.

Bu konuda yapılan iddia asılsızdır. Hukuken geçersiz iddia olmaktan öteye geçmemektedir. Ben bir özür bekliyorum.

KILIÇDAROĞLU: Benim sözüne ettiklerimin sayın Fırat'ın sözettikleriyle alakası yok. Olay kesinlikle 24 Ekim 2000 günlü rapora dayanıyor. Sizden istirham ediyorum. Orhan Tur'un düzenlediği bu raporu lütfen gazetecilere dağıtın. Ben size danıştay kararı, kesinleşen kararı okuyorum.

Ben size zaman aşımına uğratılan dosyadan bahsediyorum. Bu raporları düzenleyen arkadaşların ne CHP'yle, ne de siyasetle alakası var. Bu raporda gümrük müfettişi Menas'ın ingiltereye gönderdiği maları soruyor. İngiltereye geldi mi diyor. ingilizler inceliyor ve bu şirketin varolduğuna dair bir bulguya rastlanmadığı, gönderilen yerin varolmadığını söylüyor. Demekki ben hayali ihracatı ösylerken raporu düzenleyen arkadaşın 98'lerde yapılan ihracat zamanında Yönetim Kurulu ikinci başkanı. 98'de o görevden ayrılmış...

FIRAT: Bana yöneltilen suç ayrı. Bahsedilen şeyler ayrı. Danıştay raporu 2003'e ait...

Şüphelilerden Fırat'ın suç tarihinde yönetimde olmaması... Bilirkişi raporunda gösterilmiştir. Burada zamanaşımından düştüğüne dair tek bir ibare var mı?

Danıştayla ilgili şu karar verilmiştir diyeceksiniz, başka bir rapor göstereceksiniz. Kaçakçılıktan mürürü zamana getireceksiniz. Özür borcunuz varsa, özrünüzü diler gidersiniz. Lütfen sahte belge göstermeyin, yalan beyanda bulunmayın.

Biraz sonra size gelen Danıştay raporunu inceleyin. İkisinin arasında bir ilişki olmadığını göreceksiniz.

KILIÇDAROĞLU: MENAS şirketiyle ilgili 3 rapor var. Benim hayali ihracat raporuyla tespit ettiğim rapor 24 Ekim 2000 tarihli rapordur. Bu rapor gizleniyor. MASAK'a gitti. Ne yaptılar bilmiyorum.

24 Ekim 2000 tarihli rapor yaptı diyor. Size Danıştay'ın verdiği resmi kararı verdim. Ben ukraynayla ilgili bir şey hiç söylemedim. Ben eski hesap uzmanıyım. Vergi denetimi yaptım. Hayali ihracat raporları düzenledim. Bu raporda MENAS'ın hayali ihracat yaptığı mahkeme raporu var...

Üçüncü raporu ben bilmiyorum. İtirazım yok tabii ki. Yargının kesinleştirdiği bilgiyi, raporu, tüm süreci açıkladım. Daha ne açıklayayım.

FIRAT: Bu raporu benim dava açtığım kontrolörün yani CHP'den aday adayı olan kişinin hazırladığını biliyor mu, bilmiyor mu? Yemin etsin inanacağım.

MENAS şirketiyle ilgili 3 rapor var. Benim hayali ihracat raporuyla tespit ettiğim rapor 24 Ekim 2000 tarihli rapordur. Bu rapor gizleniyor. MASAK'a gitti. Ne yaptılar bilmiyorum.

24 Ekim 2000 tarihli rapor yaptı diyor. Size Danıştay'ın verdiği resmi kararı verdim. Ben ukraynayla ilgili bir şey hiç söylemedim. Ben eski hesap uzmanıyım. Vergi denetimi yaptım. Hayali ihracat raporları düzenledim. Bu raporda MENAS'ın hayali ihracat yaptığı mahkeme raporu var...

Üçüncü raporu ben bilmiyorum. İtirazım yok tabii ki. Yargının kesinleştirdiği bilgiyi, raporu, tüm süreci açıkladım. Daha ne açıklayayım.

KILIÇDAROĞLU: Gelelim ikinci iddiaya: Mehmet Mir Dengir Fırat'ın en büyük ortağı olduğu MENAS'ın tırında 89 kilo eroin yakalandı mı yakalanmadı mı? 27 Şubat 2008'de yakalandı... Fırat oradan ayrıldığını söylüyordu. Fakat bir süre sonra elime bir belge geçti. Belge şu: Gümrükler Genel Müdürlüğüne yazılmış.

"Gümrük Müsteşarlığınızdan her türlü engelleme işleminin durdurulmasını rica ederim." Yazının altında Abdülkadir Gürüz'den sonra Dengir Mir Mehmet Fırat'ın ismi var.

Elinizi vicdanına koyup soruyorum. ben iktidardaki partinin milletvekiliyken kim benim adımı bu yazının altına koyar. Sayın Fırat siyasi nufüzünü burada açıkça kullanmıştır. Araştırdık tabii.... Fırat diyor ki ben 1 Eylül 2007'de ayrıldım. Ayrılma yazısı budur: Bir daktiloyla yazılmış.. Sonra yönetim kurulu toplanıyor. 1 7 2007'de ayrılmıştır diye yönetim kurulu kararı alıyorar. aradan 8 ay geçiyor. Vatan gazetesi haber yapıyor. Fırat ben ordan ayrıldım diyor. Gazetenin haberinin bir gün sonrasında notere gidiliyor ve ben ordan ayrıldım diyor. Ticaret sicilde de 4 eylül 2008'de yayınlanmış. Eğer ayrıldıysanız niye 8 ay bekilyorsunuz da uyuşturucu işi patladıktan sonra notere götürüyorsunuz daktilayla yazdığınız ayrılma yazısını...

değerli basın mensupları siz bugüne kadar uyuşturucu baronlarını yakalandığını duydunuz mu? Vanda uyuşturucu baronlarının karakol bastğını hep birlikte yaşamadık mı? Fırat suçlular bulundu. Şoför hapiste diyor... TBMM başkanlığı uyuşturucu raporunda yazıyor: Şoföre suçu üstüne al cocuklarına bakarım diye...

Gümrükte bir deyim var. Sarı, kırmızı, yeşil hat... Yeşil hatlar aranmaz. Sarı hatlardakilerin evraklar incelenir. Kırmızı hattakiler didik didik incelenir.

MENAS kırmızı hatta. kırmızı hattaki bir firmayı bu hattan çıkarın diye neden Fırat'ın adının olduğu bir belge yazılır?

Fırat demişti ki "ispatlamasına gerek yok, kamuoyunda şüphe uyandırsa bile istifa edeceğim" diyor. Tüm bunlardan sonra sizin aklınıza kuşku gelmez mi, benim aklıma geldi.

FIRAT: Ortaktım... Ben şu tarihte hissemi devretmişim. Bunu yönetim kurulu kararına işliyorlar. Notere gitme sebebi şu: Vatan Gazetesi haber yapınca MENAS'a ulaşıp alınan kararın noter tastikli Vatan Gazetesine gönderilmesini istedim.

Peki doğru mu? Ama ben o tarihte sattığımla ilişkili bankadaki hesaplarına paranın geldiğine görebilirsiniz. Dolayısıyla ben o gün ayrıldım. Velev ki ayrılmadım. Ben ve ortağım avukat. İkimiz de hukuk mezunuyuz. Ama geçimimizi narenciye üretimiyle sağlıyoruz. İki arkadaş bir araya geldik ve Mersin'de bulunan bir paketleme tesisatını satın aldık. Ne için kuruldu? Yaş sebze meyve ihracatı için. 98'e kadar yönetimdeydim. Seçime gireceğim için 98'de ticaretten ayrıldım. Ama bu arada ihracatımızı devam ediyor. Bu yıl kar zarar beraberiz dedik. Paketleme tesisine de bir kiralama fiyatı koyalım. Onu alayım. Ama hisseme 500 bin dolar zarar çıktı. O kirayı da alamadık. ama şirketin benim yüzümden başı beladan kurtulmadı. Sürekli tahkikata uğruyor. Parayı gönderdiler, biz de devrettik. Ortak değilim ama haydi ortak oldum, öyle diyelim... Sizin tırda eroin yakalandı mı, yakalanmadı mı? Senede 1500 araçlık nakliye yapılıyor. Baron baron diyor, ben Baron değilim. MİR'im. Mir bey demek. Ben parayı avukatlıktan da kazanmadım. Benim 16. dedemden beri gelir...

O şoför daha önceden de takip ediliyor. Hemen buluyorlar ve tevkif ediliyor. İlk yakalandığı anda da aynı ifadeyi veriyor. Irak'a mal götürmüştüm. Geri dönerken Urfa civarında bana bu yükü verdiler. Hollanda'da bana teslim edince para vereceklerdi. Beni de tehdit ettiler. MENAS'tan kimseyi çağırmadılar. Eroinlerin üzerinde 4 kişinin parmak izi tespit ediliyor.

Diyelim ki basın Fillandiyadan kağıt getiriyorsunuz. Gümrükte kokain çıktı. Gazete patronları mıdır bunun suçlusu?

Allahtan korkun ya, elinizi vicdanınaza koyun. Vatan gazetesi her satırında beni akladı. Şüphe yaratsanız doğru. Ama şüphe yaratmadınız. Bunun bir iftira mekanızması olduğnuu yer yerde söyleyeceğim.

KILIÇDAROĞLU: Şoför şüpheli birisiydi dedi. düzgün çalışan bir firma neden o şoförleri çalıştırıyor. Menas'ı kırmızı hatta alan ben değilim. Menas'ın incelenmesini isteyen de bürokrasi değil. Son istek Ukrayna'dan geldi... Siyasette nasıl ahlak temel kuralsa, ticarette de öyle. Çift faturayı alenen telafuz ediyorsa sistem bitmiştir demektir.

Ben ortağı dahi olsam ne olur dedi Sayın Fırat? Japonya'da dağıtılan bir pirincin küflü olması nedeniyle istifa etmişti. Fırat diyor ki ben başında olsaydım da uyuşturucu çıksaydı bile ne olurdu? Doğru olmazdı.

FIRAT: Köyde analarımız hamur yoğurup ekmek yaparlar. Hanfendi hamur yoğururken gaz kaçırdı. Kocası "ayıp oldu" dedi. Kadın da "sen geçen sene bizim baltanın sapını niye kırdın" dedi.

Bu ona benzedi. Belge olmadan konuşmayın. İstifa gerekiyorsa, önce bence kendi partisini soyanların istifa etmesi gerekli diye düşünüyorum.

KILIÇDAROĞLU: Anayasa mahkemesinin verdiği kararı kastetti. Bu harcamaların yapılmadığını söylemedik. Uçak biletleri alınırken Anayasa mahkemesi CHP denilmediği için gider kabul etmiyor. Bunu böyle dile getirirsenizi bu ahlaki değil.

İşte düello öncesinde dakika dakika yaşananlar:

CANLI YAYIN ARAÇLARI MECLİS'TE

SAAT 09:00: Sabah TBMM kapıları daha açılır açılmaz basın mensupları ve canlı yayın araçları TBMM'ye girmeye başladı.

SAAT 10:00: 12 canlı yayın aracı saat 10.00 olmadan TBMM arka bahçesine konuşlandı. Daha sonra 2 canlı yayın aracı ve ekibi daha bunlara katıldı.

 

Seyyar kameralarla birlikte 50'den fazla kamera ve kameramanın toplantıyı izlemek üzere toplantıya 5 saat kala TBMM'de hazır bulunduğu gözlendi.

39 KOLTUĞA 100'DEN FAZLA HABERCİ

SAAT 10:15: 39 koltuklu basın toplantı salonunda foto muhabirleri, yazarlar ve muhabirler ile 100'den fazla habercinin girmesi bekleniyor.

 

Yer kavgası da toplantıdan saatler önce başladı. Koltuklara kuruluşlarının logosunu ya da isimlerini yazan bazı habercilere, tepki gösterildi. Bu güne kadar hiçbir basın toplantısında koltuk rezervasyonu yapılmadığını belirten bazı haberciler, koltuklara isim yazanlara tepki gösterdiler.

 

ŞİMDİLİK HER ŞEY SERBEST


SAAT 10:30:
Sayıyı azaltmak ve kargaşayı dindirmek için TBMM Basın halkla İlişkiler Müdürlüğü devreye girdi. Pool sistem ile foto muhabirlerinin sayısını azaltmak istediler. Ancak, yapılacak her girişimin 'yasaklama ya da sansür' olarak yorumlanabileceği endişesiyle, müdahale etmekten kaçınıldı.

 

CHP cephesinde de toplantının intizamının bozulmaması için düzen sağlanması talepleri geldi. Ancak, basın mensuplarının hiçbir şekilde engellenmemesi kararı alındı. Şimdilik her şey serbest. Ancak toplantı saatinin yaklaşmasıyla bu tartışmaların daha büyük sorunlar çıkartması kaçınılmaz görülüyor.

 

KILIÇDAROĞLU: SÜRPRİZLERİM VAR!
SAAT 11:00: Kılıçdaroğlu gazetecilere "Vazgeçmeye niyetim yok. Sürprizlerim var" dedi. Kılıçdaroğlu heyecanlı olmadığını da sözlerine ekledi. Fırat ise düellodan çekilmeyeceğini "sadece ölüm beni engeller" sözleriyle açıkladı.

 

TOPTAN BAYKAL'LA GÖRÜŞTÜ


SAAT 11:30: TBMM Başkanı Toptan düellodan vazgeçiremeyeceğini anladı ama uslüba dikkat etmeleri konusunda iki tarafla da 14:00'da görüşecek. Ama onun öncesinde Baykal'la görüştü. Toptan'ın makamındaki görüşmeye CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Hakkı Suha Okay da katıldı. CHP Genel Başkanı Baykal, TBMM Başkanlık makamı girişinde gazetecilerin sorularına, el sallayarak karşılık verdi.


 BAYKAL NEREDE İZLEYECEK

SAAT 12.50: CHP lideri Deniz Baykal, düello için az önce Meclis'e geldi. Odasına çıkan Baykal, Kılıçdaroğlu'na taktik çalıştırıyor. Baykal, düelloyu odasındaki televizyondan izleyecek. Aşağıdaki salona inmeyecek.

SAAT 13:00: KAMER GENÇ FIRSATI AFFETMEDİ: 50'den fazla kamera ile onca basın mensubunu birarada gören Kamer Genç hemen harekete geçti. Ben de basın toplantısı yapacağım diye tutturdu. "Etme yapma" dediler ama dinletemediler. Bağırıp çağırıp, istediğini elde etti. Basın toplantısı yaptı. "Bu kadar kamerayı gördüğünüz için mi toplantı yaptınız?" sorusuna "evet" dedi ve Erdoğan'ı istifaya davet etti.  

 

SAAT 13:30: CHP'LİLER GÖZLEM YAPTI: Bazı chp milletvekilleri düellonun yapılacağı salonu ve basın koridoruna gelip, gözlem yaptılar.

 

SAAT 13:40: SIRRI SAKIK SALONDA: DTP'li idare amiri Sırrı Sakık, düelloyu yerinde izlemek için salona geldi.

 

SAAT 14:00: ERDOĞAN BAŞBAKANLIKTA: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan düelloyu Başbakanlıkta izleyecek. 15:00'da İstanbul'a gitmesi beklenen Erdoğan'ın bu programını iptal etmesi bekleniyor.

 

SAAT 14:00: UĞUR DÜNDAR MECLİS'TE: Düelloyu yönetecek gazeteci Uğur Dündar'da Meclis'e giriş yaptı. "Üslup konusunda bir endişem yok" diyen Dündar, tartışmayı yönetmek için kendisinin seçilmesini de "40 yıllık meslek hayatımda bana verilen en güzel ödül" olarak değerlendirdi.


SAAT 14:00: TARAFLAR TOPTAN'IN YANINDA: Meclis Başkanı Köksal Toptan Kılıçdaroğlu ve Fırat'ı kabul etti. Düellodan vazgeçmelerini isteyecek. Ama taraflar vazgeçmeyeceklerini daha önce söylemişlerdi. Toptan üslup konusunda uyaracak.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141