• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

DTP'yi Ahmet Kaya savunacak!

DTPyi Ahmet Kaya savunacak!
İnanmayacaksınız ama DTP'yi kapatma davasında Ahmet Kaya savunacak! Nasıl mi? İşte cevabı;

DTP, “Çözümün Meclis olmasını istiyorsanız partimizi kapatmayın. Aksi takdirde kaos ve şiddet gelir” mesajı verecek. İşin en ilginç tarafı ise DTP'nin savunmasını Ahmet Kaya'nın yapacak olması!

DTP, hakkında açılan kapatma davasının sözlü savunmasına hazırlanıyor. 16 Eylül'de sözlü savunma yapacak olan DTP'liler, Anayasa Mahkemesi heyetine “Kürt sorununun çözüm adresinin Meclis olması isteniyorsa partimizi kapatmayın” mesajı verecek. Savunmada, DTP'nin kapatılması halinde farklı odakların çözümsüzlük için devreye gireceği, kaos ve şiddet ihtimalinin ortaya çıkacağı da ifade edilecek.

AKP'nin sözlü savunmasındaki “Nazım Hikmet” örneğinin bir benzerini de DTP kullanacak ve Kürtçe şarkı söylemek istediğini açıkladıktan sonra yurdışına çıkmak zorunda kalan ve Paris'te ölen Ahmet Kaya'yı örnek gösterecek. Ahmet Kaya'nın bir linç kampanyası ile karşı karşıya kaldığını vurgulayacak olan DTP, “Artık her yerde Kürtçe şarkılar söyleniyor. Yıllar önce yasak olan şeylere şimdi gülüyoruz. Geçmişte Ahmet Kaya'ya yapılanları bugünün Türkiyesi'nde anlamak zor. DTP kapatılırsa bu karar, siyaset bilimciler tarafından yıllar sonra şaşırtıcı olarak nitelendirilecek” diyecek.

Önce Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın sözlü savunma yapacağı belirtilirken tarih yaklaştıkça Genel Başkan Ahmet Türk'ün ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın isimleri de sözlü savunma için geçmeye başladı. Hukukçu Batman Milletvekili Bengi Yıldız, savunmanın iskeletini AKŞAM'a anlattı:

ÇÖZÜM VAR MI YOK MU
Nasıl karar çıkacağını bilemiyoruz, takdir mahkemenindir. Eğer DTP kapatılırsa Türk siyasetinin verdiği mesaj şu olacak: Ey Kürt halkı parlamento zemininde çözüm yolu yoktur. DTP, Kürt sorununu çözmeyi hedefliyor. Silaha aktarılan paralarla, savaşla sorun çözülmeyecek. Demokratik çözümün adresi DTP'nin Meclis'te temsil edilmesidir. Türkiye'nin kalkınmasını isteyen hiçbir kesim, DTP'nin kapatılmasına izin vermeyecektir. DTP, TBMM'de bir şanstır. Silahların bırakılmasının ortamı sağlanmalıdır. Dağa çıkılmasının önlenmesinin ve dağa çıkan insanların topluma entegre edilmensin yolu DTP'nin demokratik çözüm önerilerinden geçiyor. DTP kapatılırsa farklı odaklar çözümsüzlük için devreye girecek, kaos ve şiddet ihtimali ortaya çıkacaktır.

HAK-PAR ÖRNEĞİ
Hakkında dava açılmasına karşın HAK-PAR kapatılmadı. Bu kararı da örnek göstereceğiz. HAK-PAR, programında federasyondan bahsetmesine karşın, Anayasa Mahkemesi bunu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. DTP'nin savunduğu demokratik özerklik önerisi ise üniter devlet açısında sıkıntı yaratmayacak ve federasyon önerisinden daha masum bir öneridir.

KÜRTÇE'YE CEZA YAĞARDI
DTP'li Bengi, “Önceki yıllarda Kürtçe konuştuğu için para cezasına çarptırılanlar oldu. Ahmet Kaya'nın yurtdışına gidip Paris'te ölmesi de yaşananların göstergesi. Kaya, Kürtçe şarkı söylemek istediğini açıkladıktan sonra bir linç kampanyası ile karşı karşıya kaldı ve yurdışına çıkmak zorunda bırakıldı. Bugün ise her yerinde Kürtçe şarkılar söyleniyor. Yıllar önceki yasaklara şimdi gülüyoruz. Ahmet Kaya'ya yapılanları bugünün Türkiyesi'nde anlamak zor. Savunmada Ahmet Kaya'nın yaşadıklarını da örnek göstereceğiz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141