• BIST 9693.46
  • Altın 2504.307
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.751
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Dr. Burhan Kuzu, ufukta yeni bir Anayasa

Dr. Burhan Kuzu, ufukta yeni bir Anayasa
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Ufukta Yeni Bir Anayasa Görünmediğini Söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, ufukta yeni bir Anayasa görünmediğini söyledi. Bu konuyla ilgili AK Parti'nin yeni bir hazırlık içerisinde bulunmadığını söyleyen Kuzu, yeni Anayasa için konsensüs sağlanması durumunda değişimin yapılabileceğine işaret etti. Kuzu, Anayasa Mahkemesi'ne yönelik değişiklik konusunda da MHP'nin önerisinin ortaya koymasından sonra bir değerlendirme yapılabileceğini söyledi.


Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin açılış törenine katılan Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesi ve AK Parti kapatma davası ile ilgili gerekçeli kararını değerlendirdi. Kamuoyunda başörtüsü düzenlemesi olarak verilen kararın en sıkıntılı yönünün Parlamento'nun Anayasa değiştirme yetkisini ciddi anlamda çembere sıkıştırdığını söyleyen Burhan Kuzu, "Yapacağımız her değişikliğin iptal edilme riski oldukça yüksek." dedi. Anayasa Mahkemesi'nin benzer hatayı 1970'lerde yaptığını hatırlatan Kuzu, 1980 Anayasası'nın bu durumu düzelttiğini söyledi. Kuzu, "Ama aynı hataya tekrar düşüldü. Aslında Anayasa'nın dışına çıkılmış, Anayasa Mahkemesi kendisi Meclis olmuştur. Yetkisinin dışında bir karar vermiştir."dedi.

Anayasa Mahkemesi'ne yönelik değişiklik konusunda MHP'nin somut bir teklifi bulunmadığını da söyleyen Kuzu, "Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılanması ile ilgili bir teklif var. Bu zaten yeni bir şey değil. 2003'ten beri gerek benim şahsi çalışmalarım gerek partimizin hazırlıkları var. Kaldı ki bizim yeni Anayasa taslığımızda bunlar zaten vardı. MHP'nin teklifi ortaya çıktıktan sonra konuşuruz. Ne getireceklerine bakmak lazım." şeklinde konuştu. Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin değişiklik konusunda Meclis içerisinde mutabakat sağlanması gerektiğine işaret etti.

Burhan Kuzu AK Parti kapatma davasına ilişkin verilen gerekçeli karara da iki yönlü baktığını söyledi. Kuzu, "Bir tanesi laikliğe aykırı eylemlerin odak haline geldiğimizin tespit edilmiş olması. Elbette ki bu noktaya itirazımız var. Çünkü bizim tüm konuşmalarımız ifade özgürlüğü kapsamındadır. Odak haline gelmediğimizi her zaman söylüyoruz. Fakat Anayasa Mahkemesi böyle takdir etti. Kaldı ki 400 küsür konuşma içinden 3-5 konuşmayı seçerek bu sonuca varmıştır." ifadelerini kullandı.

Mahkemeyi gerekçeli karar ile ilgili bazı tespitlerinden dolayı kutlayan Burhan Kuzu, "Bizim AB sürecindeki çalışmalarımızı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi teklifimizi, kadın hakları konusunda pozitif ayrımcılıkla ilgili çalışmalarımızı vurgulamış, öne çıkarmış. Şiddete başvurmadığımızın altını da çizmiş. Bu çok önemli bir konu. Böylece bizim de arzu ettiğimiz gibi parti kapatma konusunda Venedik Kriterlerini fiilen Anayasa Mahkemesi kabul etmiş oldu. Demek ki bundan sonra parti kapatmalarda Anayasa Mahkemesi şiddet kriterini uygulayacak. Ama biz artık parti kapatma davalarının Türkiye gündeminde kalkmasını istiyoruz. Türkiye kapatılmış parti mezarlığına dönüşmüştür. Bizim görüşümüz şu. Partiyi toplum kapatmalı. Kapattı mı tam kapatmalı." şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa değişikliği için konsensüs sağlamak gerektiğini dile getiren Burhan Kuzu, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararından sonra yeni bir Anayasa yapmanın ne kadar güç olduğunun altını çizmek istiyorum. Bu yanlış bir karardır. Konunun başörtü kısmı değil. Konunun Meclis'in yetkisini kısması önemli. 1970'de bu hatayı yaptılar. O zaman sağcısı solcusu bütün herkes karşı çıkmıştı. Ama şimdi bakıyoruz sol kesim öğretim üyeleri biraz suskun. O zamanki tepkiyi şimdi de bekliyoruz. Çünkü karar yanlış. Bu açıdan mutlaka bir çıkış bulmak lazım."dedi.

Yeni bir Anayasa hazırlığı olup olmadığı ile ilgili bir soruya, "Onu bilmemem. Ben tek başıma yetkili değilim. Ama ufukta pek gözükmüyor gibi. Ben öyle görüyorum. Ama anlaşırsak olur niye olmasın?" ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141