• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

DOĞAL TAHRİBATTA SIRA OKALİPTÜS AĞAÇLARINDA

DOĞAL TAHRİBATTA SIRA  OKALİPTÜS AĞAÇLARINDA
Dönemin Muğla Valisi Recai Güreli tarafından 1938 yılında dikilen ve 700 okaliptüs ağacından oluşan dünyaca ünlü 'Ağaçlı Yol' Marmarisli çevrecilere göre budama çalışmaları adı altında yok ediliyor.

Gökova'dan Akçapınar Köyü'ne kadar uzanan ve her iki yanında okaliptüs ağaçları bulunan, dönemin Muğla Valisi Recai Güreli tarafından 1938 yılında 700 okaliptüs ağacı dikilmesiyle oluşan dünyaca ünlü 'Ağaçlı Yol' da doğal tahribattan nasibini aldı. Marmaris Çevre Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, 'İklim değiştirme özelliğine bile sahip olan bu ağaçların bırakın önemini anlamayı, Orman Muhafaza Ekipleri eli ile budama faaliyetleri kapsamında yok edilmesine tanık oluyoruz' dedi. 

11602302.jpg         

MÇD Başkanı Kutengin’ MÇD Olarak her zaman olduğu gibi doğanın sahipsizliği yaptım oldu zihniyetine bir yenisi eklendi.  Türkiye de ilk okaliptüs ormanı 70 yaşına gelmişken, 1.Uluslararası Okaliptüs Sempozyumuna Alman  ve Venezüella'dan bilim adamları bile katılırken, okaliptüs ağaçlarının önemine binaen sonuç raporları yayınlanırken, okaliptüslerin Türkiye de bir tek bilimsel araştırma merkezinin Tarsus ta olduğu bilinirken (!), okaliptüslerin  ambalajdan kağıda, ilaçtan kozmetik sanayine  kadar katkı sağlarlarken, okaliptüs çiçeklerinin arıcılık için çok önemli olduğu belirtilmişken, İklim Değişikliklerinde karbon tutumu sağlama özelliği varken, Muğla Valiliği tarafından 2012 yılında Gökova Marmaris Yolu üzerinde Okaliptüs Yolu Projesi  ile Ekolojik Turizm Beldesi yaratma çalışmaları yapılmışken asırlık okaliptüs ağaçlarının budanma adi altinda tahrip edilmesine seyirci kalmamak için araştırdık ve sonuna kadar takip edeceğiz.

Okaliptüslerimiz Akçapınar Muhtarı Şükrü Arslanın dediğine göre Vatandaşların verdiği bireysel dilekçe ile rüzgardan devrilen ağaç dallarının arabalara ve geçenlere zarar vermesi öne sürülmekte, Dilekçeler Muğla Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü , Mal Müdürlüğü onayı ve izni ile Orman Muhafaza ekipleri  kontrolu altında budanıyormuş.

Bilimsel bir ekibin projelendirmediği, koruma amaçlı bakım çalışmaları olmadığı bir OKALİTÜS Budanması bir vatandaşın dilekçesi ve Üst düzey kurumların (!) onayı ile gerçekleştiriliyor.

Resmi  Marmaris Çevrecileri Derneği olarak Çevre olumsuzluklarına dair bahsi geçen kurumlara yazdığımız rapor ve yazılara cevap almakta zorlanırken bir vatandaşın dilekçesi bir çok kurumu geziyor onay alıyor asırlık emanetlere  budama adı altında kesim yapılıyor. Kesen belli değil, kesilen ağaç ve dalların nereye ve ne amaçla gittiği belli değil.

ahmet-kutengin-rahmi-pinar.jpg

MÇD Olarak verilen dilekçeleri,  onaylayan kurumları ve dayanaklarını araştıracağız ve resmi olarak müracaatlarımızı yapacağız. Vatandaşlar  okaliptüs konusunda hangi bilgiye ve belgeye, kanıta dayanarak verdiği dilekçe  metnine kadar araştıracağız.’’ dedi

               

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141