• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

DİKKAT… ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLER VARSA, HİPERTANSİYONU OLABİLİR!

DİKKAT… ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLER VARSA, HİPERTANSİYONU OLABİLİR!
Çocukluk çağında çeşitli sebeplere bağlı tansiyon yükseklikleri görülmektedir diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Perihan Çobanoğlu, yenidoğan dönemi itibari ile çocukların risk altında olabileceğinin bilgisini verdi ve

Tansiyon; kan basıncının ölçümüdür ve yaşamsal bulgulardan biridir. Hipertansiyon ise ölçülen kan basıncının normal değerlerin üzerinde olmasıdır; bilinenin aksine sadece yetişkinlerin sorunu değildir.

Yetişkinlik döneminde özellikle ileri yaşlarda görülen hipertansiyon çoğunlukla altta yatan bir hastalığın belirtisi olmaksızın tek başına ortaya çıkar. Fakat çocuklarda durum çok farklıdır bu tarz sebepsiz tansiyon yüksekliği çok nadir görülür diyen Çobanoğlu, tansiyon yüksekliği gözlenen çocukları tehdit eden olası hastalıkları şöyle sıraladı;

Tansiyondaki yükselme en başında böbrek ve böbrek damarlarıyla ilgili sorunları aklımıza getirir. İkinci sırada genellikle doğumsal olan kalp ve kalp damarlarındaki bozukluklar yer alır. Sonrasında başta böbrek üstü bezleri ve tiroid dokusundan olmak üzere salınan bazı hormonların fazla salınımı sonucunda hipertansiyon oluşabilir. Bir başka ve önemli neden ise beyin ile ilgili sorunlardır; enfeksiyonlardan travma sonrası beyin hasarına kadar bir çok sebep tansiyon yüksekliği ile son bulabilir. Çağımızda ise artan obesite hipertansiyon nedenleri arasında ilk sıralara hızla yükselmektedir. Her ne nedenle olursa olsun çocuk çağı hipertansiyonu önemli bir bulgudur. Mutlaka araştırılması gerekir.

Çocuğunuzun tansiyon ölçümlerini mutlaka yaptırın!

Her çocuğun rutin muayenesinde tansiyon ölçümü yer almalıdır uyarısında bulunan Çobanoğlu, tansiyon ölçümünün doğru yapılması için bilgiler verdi.

Öncelikle; Çocuk en az 15 dk dinlenmiş ve rahat olmalıdır; stres altında huzursuz ağlayan bir çocuğun tansiyon değeri doğru ölçülemez. Bazen doktor korkusu sadece hastanede yüksek çıkan tansiyon değerleri ile karşımıza gelebilir ayırt etmek önemlidir. İkincisi doğru boyutta alet kullanımıdır. Her yaş grubu için kola uygun doğru tansiyon manşonu seçilmesi gereklidir. Her ne kadar hekim kontrollerinde tansiyon değerleri ölçülse de yüksek tansiyona bağlı çocuklarda görülen bazı belirtiler, ebeveynler için uyarıcı olmalıdır.

Dikkat… Çocuğunuzda bu belirtiler varsa, Hipertansiyonu olabilir!

Küçük çocuklar için, huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma, beslenme güçlüğü; daha büyük kendini ifade edebilen çocuklar için ise başta baş ağrısı olmak üzere yüz kızarıklığı, görme keskinliğinde azalma, çabuk yorulma, çarpıntı, egzersizle bacaklarda ağrı, nefes nefese kalma hipertansiyon belirtisi olabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141