• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Dava'da büyük izdiham

Davada büyük izdiham
86 sanığın yargılanmaya başlandığı Ergenekon davasında bazı avukatlar ile sanık yakınlarının ayakta kaldı. Tutuksuz sanıklarla ilgili öneri kriz çıkardı.

AA muhabirlerinin izlenimlerine göre, cezaevi nizamiyesinden girişte, jandarma görevlileri içeriye girenlere dizüstü bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik cihazların alınmayacağı uyarısında bulundu. Daha sonra detektörlerle çanta ve üst araması yapılan basın mensupları, avukatlar ve sanık yakınları, ziyaretçilerin beklediği bölüme alındı.
Burada ''Ergenekon'' davasının ilk duruşmasını izleyecek olanlar ile diğer başka suçlardan tutuklu bulananlar ayrı noktalarda işlem yaptırdı. Burada öncelikle başta Anadolu Ajansı olmak üzere 6 haber ajansı muhabirlerinin kayıtları yapıldı. Ajanslardan sadece 2'şer muhabirin cezaevine girişine izin verilirken, jandarmanın elinde bulunan bilgiler doğrultusunda duruşmayı izleyecek ve salonun dışında bekleyecek muhabirlere iki ayrı kart verildi.

Buradaki kayıt işlemi sırasında basın mensuplarının cep telefonları, kayıt cihazları teslim alındı.

Kayıt işleminin ardından X-Ray cihazlarından çantalar geçirildi. Basın mensupları, üzerlerinde cihazın sinyal vereceği herhangi bir eşya olmaması konusunda uyarılarak detaylı bir arama sonrası güvenlik kapısından geçişleri sağlandı. Bu işlemler, avukatlar ve sanık yakınları için de ayrı ayrı gerçekleştirildi.

-ADLİYE BİNASINA GİRİŞ-

Ziyaretçi giriş kapısından geçtikten sonra basın mensupları, duruşmanın yapılacağı adliye binasına yaklaşık 300 metrelik bir yürüyüşten sonra ulaşabildi.

Adliye binasına girişte de ziyaretçi bölümünden geçişte olduğu gibi, detaylı bir aramanın ardından binaya geçen basın mensupları, giriş bölümünden hemen sonra yaklaşık 200 metrekaralik bir alanda beklemeye başladı.

Tek katlı adliye binasının girişinin hemen sol tarafında duruşmanın yapılacağı 1 No'lu salon bulunuyor. Yaklaşık 130 metrekaralik salonun ortalarında bulunan kapısına göre sağda, yaklaşık 10-15 metre uzaklıkta mahkeme heyetinin bulunduğu kürsü yer alıyor. Heyetin sağında savcılar için ayrılan bölüm var. Kürsünün alt bölümünde heyete göre sağda müdahil avukatlar, solda ise sanık avukatların bulunduğu bölüm yer alıyor. Orta alanda ise sanık sayısına göre hazırlanmış ayrılan bölüm var. Sanıkların arka tarafında ise basın mensupları ve izleyiciler için ayrılan bölüm bulunuyor. Duruşma salonunda 4 adet LCD ekran yer alıyor.

Salonda, mahkeme heyeti ile sanıkların giriş yapacağı iki ayrı kapı daha bulunuyor.

-SALON DIŞI-

Duruşma salonunun dışındaki alanda, Atatürk Köşesi bulunuyor. Burada, basın mensupları ile diğer bekleyenlerin su ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir kantin yer alıyor. Duruşmayı izleyecekler su ve yiyecek ihtiyaçlarını kantinden ücret ödeyerek karşılayabilecek.

Duruşma salonunun karşısında 22 kişilik sandelye hazırlanan basın odası bulunuyor. Duruşma salonuna giremeyeceklerin davayı izleyebilmesi amacıyla konulacağı belirtilen LCD ekran bulunmuyor. Bu alanda 8 adet telefon ile kredi kartı kullanılabilen ankesörlü telefon yer alıyor.

VE DAVA BAŞLADI İLK AYRINTILAR

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına saat 10.25'de başlandı.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki adliyede, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar ile avukatları katıldı.

Basın mensuplarının da salona girerek izlediği duruşmada, pek çok avukatın ve sanık yakınının ayakta kalması üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı bir günde yapılmasını teklif etti.

Başkan Şengün, avukatların bir bölümünün de tutuksuz sanıkların avukatı olduğunu hatırlatarak, bu şekilde duruşma salonunu rahatlatarak daha nezih bir ortamda duruşma yapmanın iyi olacağını dile getirdi. Bunun üzerine sanık avukatlardan itirazlar geldiği duyuldu.

Duruşma salonunda iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın bulunuyor.

-SANIKLARA İSTENEN CEZALAR-

Davanın, İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel tarafından hazırlanan, 450 klasörden oluşan 2455 sayfalık iddianamesinde, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

''Kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye teşebbüse azmettirmek'' suçundan 4 mağdur için ayrı ayrı cezalandırılması istenen Küçük'ün bu suça ilişkin toplam 52 ile 80 yıl arasında hapsi öngörülüyor.

Küçük'ün diğer suçlamalarla ilgili olarak da 194 ile 435 yıl arasında hapsi talep edilen iddianamede, tutuklu sanık Doğu Perinçek'in de ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.

Perinçek'in TCK'nın 220. maddesinde yer alan ''Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü uyarınca ''Kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmek'' suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, Perinçek'in diğer suçlamalara ilişkin de 192 ile 417 yıl arasında hapse çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Küçük ile Perinçek'e ilişkin sevk maddeleri arasında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'nun 73. maddesi ile Telsiz Kanunu'nun 32. maddesinin de bulunması dikkat çekiyor.

-İLHAN SELÇUK VE DİĞERLERİ-

Diğer sanıklardan tutuksuz yargılanan Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile tutuklu sanık Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ'ın da ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.

İddianamede, Selçuk ve Karadağ ile tutuksuz sanık eski İÜ Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve tutuklu Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'un da TCK'nın 220. maddesinde yer alan ''örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır'' hükmü uyarınca ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor.

Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in ''kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen iddianamede, bu sanıkların diğer suçlamalara ilişkin olarak da 217 ile 500 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talebinde bulunuluyor.

İddianamede, yine tutuklu olan avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu diğer 79 sanığın ise değişik suçlamalardan 1 ile 74 yıl arasında değişen hapsi isteniyor.

-TOPLAM TUTUKLU SAYISI 68-

''Ergenekon terör örgütü''ne ilişkin devam eden soruşturma kapsamında ise aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eski avukatı ve Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcaytu ve 3 teğmeninde bulunduğu 22 şüpheli tutuklu bulunuyor.

Haklarında dava açılan ve diğer tutuksuz sanıklar ile bu gün yargılanmalarına başlanan 46 tutuklu sanık da göz önünde bulundurulduğunda, olaya ilişkin halen tutuklu olan kişi sayısının 68 olduğu görülüyor.

Olayla ilgili tutuklanan ve aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile İP Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in de olduğu bazı kişiler ise tahliye edilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141