• BIST 9710.55
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Aydın 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Darbe karşıtları meydanları doldurdu

Darbe karşıtları meydanları doldurdu
Mısır'da ordunun yönetime el koyarak Mursi'nin görevinden uzaklaştırılmasının ve namaz kılan halka açılan ateş sonucu 84 kişinin ölmesinin ardından ülke genelinde başlatılan Mursi'yi destek gösterileri devam ediyor.

Mısır'da darbeye karşı Muhammed Mursi'ye destek amacıyla ülkenin dörtbir yanından toplanan halk, "seferberlik" adı altında 4 meydanda bir araya geldi. Başta başkent Kahire'nin Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanları olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösterilere yüzbinlerce halk katıldı. 

Rabiatul Adaviyye meydanında 30 Haziran tarihinden bu yana Mursi'ye destek vermek üzere bekleyişlerini sürdüren halkın sayısı, her geçen gün artıyor. 

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Es Sisi aleyhine "İrhal" git şeklinde slogan atan göstericiler, iftarı birlikte açtılar. Meydanda bulunanlar Mısır'ın meşru cumhurbaşkanın Mursi olduğunu söyleyerek, Mursi'nin göreve iade edilmesi ve ordunun darbeci tavrını bırakması için gerekirse ömürlerinin sonuna kadar meydandan ayrılmayacaklarını ifade ediyorlar. 

Kahire'deki diğer gösteri alanı ise 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan halk üzerine ateş açılması olayının yaşandığı Cumhuriyet Muhafızlar Karargahı önünde oldu. Çok sayıdaki gösterici, karargah önünde oturma eylemi yaptı. Göstericiler oruçlarını oturma eylemini bozmadan kurdukları sofralarda açtı. 

Kahire Üniversitesinin önündeki Nahda meydanına ise binlerce gösterici akın etti. Nahda meydanında Mursi'ye destek veren  halk, burada iftar açıp topluca akşam ve teravih namazlarını kıldı, Ramses meydanında toplanan bir grup gösterici ise oturma eylemi yaparak birlikte iftar açtılar.  

-İskenderiye'de de gösteriler sürüyor-

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye, kanal kentleri Süveyş, İsmailiye ve Port Said'de de Mursi'ye destek gösterileri düzenlendi. Batıda yer alan Marsa Matruh ile Kahire'nin güneyine düşen Beni Suef, Luksor, Asvan, Asyut gibi kentlerde binlerce kişi Mursi'ye destek verirken darbeyi de kınadı. 

Kuzey Sina'nın Ariş kentinde ise binlerce kişi Mursi'ye destek veren gösteriler yaparken, askeri darbenin ülkeye verdiği zararı protesto ettiler. Ariş'te geçen hafta Mursi'ye destek veren Bedevi kabilelerinin valiliği işgal etmesinin ardından askerler tarafından kapatılan valilik binasının halen açılmadığı bildirildi. 

-Vize uygulaması başlatıldı-

Öte yandan Mısır'daki askeri darbenin ardından yönetimin Suriyeli mültecilere yönelik yeni tavrı Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından eleştirildi. HRW, Mısır yönetiminden BM'nin mülteciler için koyduğu kriterlere uymasını istedi. 

Mısır'da askeri darbenin ardından Suriye'den Mısır'a gelen bir uçak, güvenlik ve gelenlerin vizesiz olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti. 

Suriye'den Mısır'a gelen birçok mülteci, Mısır ile Suriye'nin karşılıklı vizesiz seyahat anlaşması olduğu halde Mısır'a sokulmamıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141