• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

“Daha çok hakem ve tahkim avukatı yetiştirmeliyiz”

“Daha çok hakem ve tahkim avukatı yetiştirmeliyiz”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Ticaret düzen ister. Kural ister. İş insanı yatırımına hukuki güvence ister. Alışverişinde ihtilaf çıkarsa diye, kendine uygulanacak hukuk kurallarını önceden bilmek ister. İhtilafın çözümünün en az masraf

Feyzioğlu, iş birliği ile daha çok hakem ve tahkim avukatı yetiştirmek zorunda olduklarını da ifade etti.

15. ICC Türkiye Tahkim Günü nedeniyle İstanbul’da düzenlenen konferansa, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, Milletlerarası Ticaret Odası ve Tahkim Mahkemesi temsilcileri, ICC Türkiye temsilcileri, yüksek yargı mensupları, avukat meslektaşlarım, odaların ve borsaların başkanları katıldı. 

Konferansta konuşan Feyzioğlu, zeytindalının kadim kültürlerden bu yana barışı temsil ettiğini belirtirken, “Çünkü zeytinyağı üretmek, zeytinyağı satmak demektir. Üretmek ve satmak. Yani ticaret. Ticaretin olduğu yerde savaş olmaz. Savaş olursa ticaret de olmaz. İşte bu yüzden zeytindalı barış demektir” dedi. Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Milletlerarası Ticaret Odası’nın 100 sene önce 1920’de, Milletlerarası Tahkim Divanı’nın 97 sene önce 1923’te, yani birinci dünya savaşının hemen sonrasında kurulmuş olması tesadüf değildir. Asker-sivil milyonlarca insanın öldüğü, şehirlerin taş yığınına döndüğü bir savaşın ardından ticaret yoluyla barışı inşa etmek için kurulmuştur. Ticaret düzen ister. Kural ister. İş insanı yatırımına hukuki güvence ister. Alışverişinde ihtilaf çıkarsa diye, kendine uygulanacak hukuk kurallarını önceden bilmek ister. İhtilafın çözümünün en az masrafla mümkün olan en kısa sürede ve adil olmasını ister. Çünkü tüccar basiretli olmak zorundadır.”

Uluslararası tahkimin, uluslararası ticaretin çoğu zaman vazgeçilmez ön şartı haline geldiğini kaydeden Feyzioğlu, “Yabancı yatırımcının aradığı en etkili teşviktir. ICC Tahkimi, uluslararası tahkimin sadece kendi tahkim divanı için geliştirdiği aşamayı çoktan geçmiştir. ICC Tahkimi’nin ilke ve kuralları, diğer uluslararası tahkim merkezleri ve uluslararası ticarette artık bir kutup yıldızıdır” diye konuştu. 

Feyzioğlu, 1934 yılında Türkiye’de büyük önder Atatürk’ün önderliğinde, çağdaş uygarlık seviyesini yakalamak için dünyayı hayran bırakan devrimlerin üst üste yapıldığı yıllarda Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi’nin kurulmuş olmasının bir tesadüf olmadığını kaydetti. Feyzioğlu, “Devrimlerin parçasıdır. 1950 yılında Komite, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çatısı altında yoluna devam etmiştir ve önemli işler başarmıştır. Bu vesileyle; Türkiye Milli Komitesi’ni, 1 Ocak 2020 itibariyle yenilenen Incoterms 2020’yi derhal Türkçe’ye çevirerek Türk hukukçusunun hizmetine sunmuş olması sebebiyle tebrik ediyorum“ dedi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Barolar Birliği’nin Türkiye için birlikte yapacağı çok işi, halkın refahı ve hayrı için birlikte ulaşacak çok hedefi olduğunu kaydeden Feyzioğlu, “Bu çerçevede, Türkiye’de daha çok hakem ve tahkim avukatı yetiştirmek için iş birliği yapmalıyız. ISTAC’ı dünya liginin saygın bir tahkim merkezi haline getirmek için de el ele vermeliyiz. Bu Türkiye’nin iki büyük meslek ve iş örgütünün ortak ve milli ülküsü olmalıdır. Bu vesileyle; ICC 15’inci Türkiye Tahkim Konferansı’nın başarılı geçmesini diliyor, katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. 

 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141