• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

CHP'NİN TARIM POLİTİKALARINI ANLATIYOR

CHPNİN TARIM POLİTİKALARINI ANLATIYOR
CHP Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ hafta sonunda İvrindi ve Gönen kırsalında çiftçi ve köylü vatandaşa CHP'nin tarım politikalarını anlattı.

CHP Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ hafta sonunda İvrindi ve Gönen kırsalında çiftçi ve köylü vatandaşa CHP'nin tarım politikalarını anlattı.

 İvrindi'nin Osmanköy, Yağlılar, Osmanlar, Gönen'in Asmalıdere, Ilıcak kırsal mahallelerini (köylerini) ziyaret eden GÜMÜŞ bu ziyaretlerinde yaptığı onlarca kahvehane toplantısında CHP'nin tarım politikalarını ve desteklerini anlattı.

 

ÇİFTÇİ PAHALI MAZOT VE DİĞER YÜKSEK MALİYETLER YÜZÜNDEN KAÇAK YOLLA VEYA SIFIR GÜMRÜKLE YURDA GİREN TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRÜNLERLE REKABET EDEMİYOR:

 

GÜMÜŞ AKP iktidarlarında köylünün şartları zayıflamış ve güçleştirilmiştir dedikten sonra şöyle konuştu:

 Ey AKP Hükümeti; "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın". Üç dönemdir yasal hak olan tarım desteği yarı yarıya düşürülerek halka verildi; çiftçinin hakkı olan Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasılasının %1'inin vatandaşa destek olarak verilmesi kanuni bir zorunluluk olmasına rağmen bu uygulanmıyor. Bu durum büyük bir haksızlık ve hukuksuzluktur. AKP Köylü ve Çiftçiyi sadece oy deposu olarak görmekte, her seçimden sonra tarım ve çiftçilikle uğraşan vatandaşı unutmaktadır. Çiftçi yabancı ülkelerden kaçak yollarla veya sıfır gümrükle, ucuz fiyatla giren mallar karşısında rekabet edememekte ve bu konuda yalnız bırakılmaktadır.

 

Çiftçinin kazanamaması neticesinde borçları büyür. Yıllara yayılır. Çiftçi kendini bankanın ve hükümetin elinde rehin hisseder. Rehindeki köylü siyasi tercihi hesap sormak yerine krediyi ödeme korkusunun etkisiyle yapar. Ama borcun sonu gelmez icra memurları köylerde adeta cirit atarlar.

 TARIMIN HAKETTİĞİ DESTEĞİ ALAMAMASI NEDENİYLE KÖYLERİMİZ HIZLA BOŞALMAKTADIR. ŞEHRE GELEN GENÇLER KÖTÜ ŞARTLARDA İŞ BULMAKTADIRLAR:

 

GÜMÜŞ "hükümetin köylüyü gözetmemesi, Tarımda şartların güçleşmesi ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle köy gençleri düşük ücretlerle iş bulabildikleri şehirlere kaçmaktadırlar.

 

Mazotun, gübrenin ve yemin bu kadar pahalı olması ve hak edilen devlet desteğini alamaması tarımın vatandaş gözünde cazibesini ve geçim yolu özelliğini yitirmesiyle sonuçlanmıştır. AKP Hükümetleri oy aldığı kırsal alana hak ettiği özeni ve devlet desteğini esirgemiştir.

 Hükümet çiftçiye mazotu pahalıya satar ve hak ettiği desteği vermezse sonuç bugünkü gibi olur; tarım alanları işlenmez terk edilir ve gençler geleceklerini kentlerde maden ocaklarında aramaya başlarlar. Sonuçta köyler ıssızlaşır; araziler ekilmez; şehre gidenler taşeronun elinde düşük ücretlerle adeta köle misali çalışırlar ve tarlasında çalışması gereken çiftçinin bir kömür madeninde ölüsü bulunur.

 GENÇLER KÖYDEN ÇIKIP TAŞERON ELİNE DÜŞTÜLER Mİ VAH HALLERİNE:

 

Tarımdan ümidini kesen genç işgücü taşeronda çalışmaya başlarsa şunlara şahit olur veya yaşar;

 

- Taşeronun elinde iş güvencesi olmaz.

 

- Taşeron hükümetten baskı görür bu işçiye siyasi baskı olarak döner. İşçiye şuraya oy atacaksın derler. AKP Milletvekili gibi Soma'da kimler "AKP'ye oy atmıyor" diye sorarlar. AKP'ye oy vermediği duyulan işçinin işi tehlikededir.

 - Taşeronda ücret yükselmez yükselse de semboliktir.

 - Evin babası eve 800 lira getiriyorsa bunun 350 lirası kiraya 150 lirası elektrik, yakıt, su ve telefona gider. Geri kalan 300 lira ile aile yiyecek, giyecek ve yol parasını öder hayatını devam ettirmeye çalışır.

 

İŞTE BU YÜZDEN BAYRAMLARDA KORTEJLERDE YÜRÜYEN ÇOCUKLARIMIZ ÇELİMSİZ OLUR VE YARIDAN FAZLASININ VÜCUDUNDA GELİŞİM SORUNLARI VARDIR.

 

İŞTE BU YÜZDEN TÜRKİYE'Yİ BESLEYEN BALIKESİR KENDİ ÇOCUKLARINI BESLEYEMEZ.

 EĞER BU ÜLKENİN SAĞLIKLI NESİLLERİ OLMASI GEREKİYORSA TARIMIN DESTEKLENMESİ LAZIMDIR.

 Bu öyle bir hassas konudur ki şakaya gelmez. Öncelikle tarımdan çiftçinin güven içinde kazanabilmesi sağlanmalıdır. Çiftçi ve çocukları "yandım Allah" diye tarımdan üreticilikten kaçmamalıdır." Zira kaçışta çözüm olmamaktadır.

 

CHP ÖNCE YASAYI UYGULAYACAK VE GAYRİSAFİ HASILANIN %1'İNİ ÇİFTÇİYE DESTEK OLARAK VERECEKTİR.

 

TARIMA DESTEK ŞİMDİKİ UYGULAMANIN 4 MİSLİNE ÇIKARILACAKTIR:

 

Yasal zorunluluk olan %1'lik tarım desteği öncelikli uygulama olarak çiftçiye direk destek şeklinde ulaştırılacaktır.

 

Bunun yanı sıra çiftçiye satılan mazottaki vergiler kaldırılarak mazot fiyatları uygulamanın yarısına düşürülecektir. Vergi indirimi et ve süt satışlarına da düşüş olarak uygulanacaktır.

 

AŞIRI TAŞERONLAŞMA İLE MÜCADELE EDİLECEK

Taşeronlaşma tarımın tekrar kazançlı olmadığıyla dolaylı olarak engellenecek kamu kurum ve kuruluşlarının taşeronla çalışması kaldırılacak veya en aza indirilecektir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141