• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

CHP’li Erbay Basın Bayramı’nı kutladı

CHP’li Erbay Basın Bayramı’nı kutladı
Basın özgürlüğünün demokrasilerin temel taşlarından biri olduğunu belirten Erbay, “Türk basınında sansürün kaldırılması vesilesiyle her yıl 24 Temmuz günü ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanmaktadır.
Basın özgürlüğünün demokrasilerin temel taşlarından biri olduğunu belirten Erbay, “Türk basınında sansürün kaldırılması vesilesiyle her yıl 24 Temmuz günü ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. 
 
Nasıl ki, 111 yıl önce, ‘yaşasın hürriyet kahrolsun istibdat’ diyerek, tüm baskılara karşı gazeteleri sansür kurullarına göndermeyerek basın özgürlüğünün meşalesini yakan bu ülkenin yurtsever gazetecileri varsa, bugün de onların takipçisi olan gazeteci arkadaşlarımız baskı ve zorbalığına boyun eğmeyeceklerdir. Özgürlük, demokrasi ve insan hakları için, halkın haber alma hakkını savunan ve bu uğurda her türlü baskı ve zorluğa karşı bu onurlu görevi yerine getiren bütün basın emekçilerinin Basın Bayramı’nı kutlarım.” dedi.
Basında sansürün kaldırılışının 111. yıl dönümü nedeniyle bir açıklamada bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, basının demokrasilerdeki önemine değinerek şunları söyledi: “Basın mensupları gerçekleri araştırma, doğru ve objektif haberlerle kamuoyunu aydınlatma gibi çok önemli bir görev üstlenmektedirler. Dünyanın en zor ve en saygın mesleklerinden birini icra eden basın mensuplarımız, gerektiğinde en zor şartlarda dahi görevlerini icra etmektedir. Bir tarafta mesleğin zorluklarıyla başa çıkarken diğer yandan da iktidarın baskı ve zorlamalarına karşı durmak direnmek zorunda kalmaktadır. Kamuoyunu meslek etik kuralları çerçevesinde doğru ve tarafsız şekilde bilgilendiren, toplumsal gelişime ve bilinçlenmeye kaktı sunan basın çalışanlarımızın yaşam koşullarının uluslararası standartlara ulaştırılması, her türlü baskıdan uzak bir şekilde mesleklerini özgürce yapabilmeleri hem ülkemizde hem de dünyada bugün yaşadığımız en önemli sorundur.”
111 yıl önce büyük mücadeleler sonucunda sansürün kaldırıldığını söyleyen CHP’li Erbay, “Ancak bugün geldiğimiz noktada 111 yıl öncesinden daha geriye gitmiş durumdayız. Gazetecilerin haber yapması işten atma, hapis cezası gibi birçok yöntemle engellenmeye çalışılıyor. Tek adam rejiminin resmi olarak yürürlüğe girdiği son bir yıl içerisinde en az bin 732 gazeteci işten atıldı. Yine son bir yıl içerisinde en az 134 gazeteci yaptıkları haberler ya da yazıları nedeniyle şu anda hapishanede. Ayrıca birçok gazeteci hakkında da yaptıkları haberler nedeniyle soruşturmalar açılmıştır. Ülkemiz Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 157. sıraya gerilemiş durumda. Gazetecilere yönelik sokak ortasında linç girişimleri nerdeyse sıradan olaylar haline gelmiştir. Son olarak Fethiye ilçemizde haber peşinde koşan Fethiye Gazeteciler Derneği Başkanı ve Ege Gazetesi imtiyaz sahibi Mesut Bölük saldırıya uğramış ve haber yapması engellenmiştir. Buradan saldırıya uğrayan tüm gazetecilere geçmiş olsun dileklerimi bir kez daha iletiyor, bu tür saldırıların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Demokratik değerlerin egemen olmasının en önemli unsurlarından birinin özgür basın olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Bu nedenle gazeteciler üzerindeki baskı bir an önce son bulmalıdır.” dedi.
Basın üzerindeki tekelleşmeye dikkat çeken Erbay, Türk basınının iktidar eliyle havuz medyasına dönüştürüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Diğer yandan ülkemizde basın alanında önemli bir tekelleşme ve yandaşlaşma ile karşı karşıyayız. Muhalif olan ya da en azından iktidarın icraatlarını desteklemeyen tüm gazeteciler hedef tahtasına konmaktadır. Bugün birkaç TV kanalı ve gazete dışında neredeyse basının tamamı iktidar yandaşıdır.  Ancak şu çok iyi bilinmelidir ki, 111 yıl önce, ‘yaşasın hürriyet kahrolsun istibdat’ diyerek, tüm baskılara karşı gazeteleri sansür kurullarına göndermeyerek basın özgürlüğünün meşalesini yakan bu ülkenin yurtsever gazetecilerinin takipçisi olan gazeteci arkadaşlarımızda bu baskı ve zorbalığa boyun eğmeyeceklerdir. Bu vesileyle meslek hayatları boyunca yaşadıkları tüm zorluklara rağmen yılmadan, yorulmadan halkın sesi olan tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın bayramını kutluyorum.”
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141