• BIST 9789.49
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 22 °C
  • İzmir 24 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

CHP MİLLETVEKİLİNDEN DIŞ POLİTİKAYA İLİŞKİN ÇARPICI ANALİZLER

CHP MİLLETVEKİLİNDEN DIŞ POLİTİKAYA İLİŞKİN ÇARPICI ANALİZLER
Türkiye'nin dış politikası, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile IŞİD konusunu değerlendiren Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, ortamın gerçekten karışık olduğunu ifade ederek, bu süreçte Türkiye'nin çok dikkatli, hassas ve iyi analiz edilmiş bir jeo

Türkiye'nin dış politikası, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile IŞİD konusunu değerlendiren Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, ortamın gerçekten karışık olduğunu ifade ederek, bu süreçte Türkiye'nin çok dikkatli, hassas ve iyi analiz edilmiş bir jeolopolitik strateji ile hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

 

"ORTADOĞU'DA OLAYLARI ANLAMAK İÇİN DAHA BÜYÜK RESME BAKMAK ŞART"

 

Olayları tam olarak anlamak için büyük resmi görmenin şart olduğunu dile getiren GÜMÜŞ, dünyanın son on yıldır yaşadığı değişim sürecinde önümüzdeki yüz yılı etkileyecek nitelikte gelişmeler yaşandığını belirtti.

 

DÜNYANIN ÖNDE GELEN RAPORLARI GÜMÜŞ'Ü HAKLI ÇIKARTTI: ÇİN ABD'Yİ EKONOMİK OLARAK GEÇTİ. BÖLGEDEKİ VE DÜNYADAKİ BÜTÜN GELİŞMELER BUNUNLA İLGİLİ

 

ABD’de yayınlanan Küresel Eğilimler raporundaki ifadelere dikkat çeken GÜMÜŞ, raporda 2030 yılına kadar, gücün ülkeler arasında ve ülkelerden gayri resmi ağlara dağılımının etkilerinden, Asya'nın yükseleceği ve Çin’in ABD’yi geçerek, Dünya’daki en büyük ekonomiye sahip olacağından söz edildiğini hatırlattı. Bu tespitlerin Fransa ve OECD kaynaklı raporlarla da uyumlu olduğunu aktaran GÜMÜŞ, bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelerin ancak bu faktörler gözetildiğinde anlaşılacağını belirtti. GÜMÜŞ, IMF başkanı LAGARDE'ın birkaç hafta önce basına  Çin'in ABD’yi geçtiğini söylediğini hatırlattı.

 

DÜNYA ARTIK TEK KUTUPLU OLMADIĞINA GÖRE GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ORTADOĞU HEDEFLERİ DE DEĞİŞMİŞTİR

 

"Tek kutuplu Dünya gücünün” Ortadoğu’da 10 yıl önce önüne koyduğu hedeflerin değiştiğini belirten GÜMÜŞ şöyle konuştu; "Eğer sizler gelişmiş ülkelerin sıkıntılarını ve çözüm alternatiflerini analiz edemezseniz bugün Ortadoğu’da artık neyi istediklerini neyi hedeflemekte olduklarını anlayamazsınız. İşte bu yüzden başbakanın bir zamanlar yazdığı ve uygulaması beklenilen kitabın bir paragrafı dahi pratikte yerini bulamamıştır.

 

İşte bu yüzden; Arap Baharı dışarıdan etkili bir dinamikle değişimler yaratıp küresel bir hazırlığın ön aşamalarını oluştururken; 20 milyon nüfuslu Suriye için fren koyulmuş, hesaplar değişime uğramıştır. Gelişmiş Batının Dünyanın yükselen diğer güçleriyle yaptığı görüşmeler nedeniyle politika değişikliğine gidilmiştir."

 

"Yeni Osmanlıcılık hayaline kapılan Türkiye hükümeti hala derin rüyadan uyanamamaktadır."

 

Bugün Ortadoğu’da, farklı bir şekilde yeni bir paylaşım savaşı olduğunu belirten GÜMÜŞ, Ortadoğu’da yeni şartların, yeni dengelerinin kurulmak istendiğini ve meselenin enerji kaynaklarının kimin tarafından nasıl kontrol edileceğinin belirlenmesi olduğunu söyledi. Ortadoğu’da taraftarı olunan Şii-Sünni ayrışmasının bu plandan kaynaklandığını belirtti ve ekledi: "İşte hükümet bilip bilmeden mezhepçi politikasıyla buna hizmet etmektedir."
 

GÜMÜŞ'TEN JEOPOLİTİK KOŞULLARA GÖRE GELECEK TAHMİNLERİ:

 

Haluk Ahmet GÜMÜŞ, jeopolitik koşullara göre bazı tahminler yapılması ve sürece hazır hale gelinmesi gerektiğini belirterek şunları ekledi:   "Daha neler yaşanabilir? Kuzey Irak daha önce telaffuz edildiği gibi bağımsızlığını ilan edebilir. Nitekim bu tür sesleri duyuyorsunuz. Bu durum sonucu Irak yönetiminin müdahalesi veya zaten var olan IŞİD tehditleriyle bölge güvensiz alana dönüşebilir. Biz, karşımıza çıkabilecek her senaryoyu şimdiden çekinmeden düşünmeliyiz ve en iyi çözümler üzerinde kafa yormalıyız.

 

1. Irak’ın bütünlüğü önemli bir çözümdür. Bütün komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Ancak bu çözüm bana göre uzun vade için batılılar tarafından tercih edilmeyecektir.

 

2. Kuzey Irak’ın bağımsızlığı ilan edilip güvenliği Türkiye’den istenebilir.

 

3. Böyle bir durumda dahi Kuzey Irak’ın güvenliği tarafları tatmin etmeyebilir.

 

4. Kuzey Irak, Türkiye’ye kendi arzusuyla iltihak etmek isteyebilir. Bunu isterlerse, bütünleşmenin olup olmayacağı veya ne şekilde olacağı Türkiye’nin en büyük meselesi olabilecektir."

 

"POTANSİYELLERİ İLE DÜNYADA EŞSİZ OLAN ÜLKEMİZ İÇİNDE YAŞAYAN TÜM VATANDAŞLARIN ORTAK VATANIDIR"

 

"Bütün gelecek raporları diyor ki: Türkiye geleceğin büyük ülkesidir; ve ben ekleyeyim potansiyelleri ile eşsizdir. Biz diyoruz ki; bu ülke, içinde yaşayan herkesindir. Söylenen ve bütün güçlerin kabul ettiği büyük geleceğimize ulaşmak için bizim kendi içimizde, aramıza sınırlar, sınırlamalar, farklılaşmalar koymadan tüm vatandaşlarımıza ihtiyacımız vardır. Böyle bir geleceği en yüksek zirveye ancak hep birlikte taşıyabiliriz. Gelecek hep birlikte olabilirsek, güçlü, güzel ve büyük olabilecektir."
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141